Wat de opkomst van VIP-arrangementen betekent voor het festivallandschap

VIP-arrangementen
Photo: Rockstar Photographers

De opzet van een muziekfestival is de laatste jaren sterk veranderd. Voorheen moest je het doen met wat livemuziek en een tentje op de camping. Tegenwoordig heb je de mogelijkheid om alles rondom je festivalbezoek te upgraden, van luxueuze accommodaties tot helikoptertransfers naar de festivalweide. Deze VIP-arrangementen maken een stevige opmars. Maar waar komt deze behoefte vandaan en wat betekent dit voor het festivallandschap?

VIP-arrangementen zijn er in verschillende vormen en maten. In Nederland zie je dit veelal terug in de vorm van glamping-opties: pré-pitched tenten op Pinkpop, je eigen stuk grond bij Paaspop en de luxe tipi’s van Lowlands. Steek je de grens over, dan neemt deze ontwikkeling serieuzere vormen aan. In Spanje is het eerder regel dan uitzondering om de podia te voorzien van exclusieve VIP-vakken, waar je tegen betaling helemaal vooraan staat. De grootste uitschieter staat op de naam van Secret Solstice in IJsland. Voor het astronomische bedrag van één miljoen dollar krijg je beschikking over een privé jet, luxueuze diners en een waslijst vol voordelen van onschatbare waarde.

Dat je jezelf naar God-status kan upgraden, mag duidelijk zijn. Daarnaast liegen de cijfers er ook niet om. Onderzoek van Eventbrite wijst uit dat in 2018 al 70% van de Nederlandse muziekfestivals VIP-elementen aanbiedt. In België is dit 82%. Er kan dus gesteld worden dat VIP-arrangementen niet meer weg te denken zijn. Maar waarom doen festivals dit allemaal? Moeten we dit überhaupt wel willen?

Paaspop 2019 - VIP-arrangementen
Photo: Festileaks

Product vs. Ervaring

Er valt te discussiëren over de oorsprong van deze ontwikkeling. Marketing manager Anouk ter Haar, van Eventbrite, zegt hier het volgende over. “Het heeft vooral te maken met de toenemende vraag naar een experience. Uit onderzoek onder millennials blijkt dat 64% een ervaring verkiest boven het product. Hiervan gaat 90% ook geregeld naar festivals toe. Festivals worden dus steeds vaker bezocht, waardoor de branche zich in rap tempo moet ontwikkelen. De bezoekers komen namelijk in grotere getale en worden bovendien ook veeleisender. Daarnaast is het ook te wijten aan het feit dat een gedeelte van de festivalbezoeker ouder wordt, waarbij comfort meer prioriteit krijgt.”

Hierop weet Anouk aan te vullen dat we tegenwoordig flink genesteld zijn in een experience economy. De verwachtingen van millennials nemen door alle prikkels en media-uitingen toe. We worden hierdoor steeds meer verwend. Experience is dus key. Het rollen door de modder en artiesten kijken is er niet meer bij. Een festivalticket wordt niet meer gekocht puur om je favoriete artiesten te zien, maar juist om door middel van een beleving eropuit te gaan.

Melt Festival

VIP-arrangementen als leerschool voor festivals

“Ik denk dat het geen slechte ontwikkeling is. Het zet festivalorganisatoren aan om door te ontwikkelen en te blijven vernieuwen met hun festival. Het is zonde als je op een jaarlijks festival terugkeert en niks nieuws tegenkomt, terwijl de bezoeker daar wel behoefte aan heeft. Door de toenemende vraag naar experience blijf je als organisator scherp. Je moet tenslotte blijven verbeteren. Deze VIP-arrangementen geven daarbij heel veel lering over wat wel of niet werkt. Op basis hiervan kan vervolgens nagedacht worden wat er voor het grote publiek beschikbaar wordt gesteld. Vanuit die invalshoek is het dus een goede ontwikkeling”, aldus Anouk ter Haar.

Natuurlijk is niet iedereen het hiermee eens. Aan de andere kant heb je de die-hard festivalfans die juist niet willen dat de helft van de camping volstaat met tipi’s en hutjes. Het is natuurlijk altijd goed om door te ontwikkelen, maar niet elke ontwikkeling valt positief uit. Kijk maar naar het Spaanse Mad Cool, waarbij het VIP-vak voor het podium de helft van de tijd leeg staat. Niet gek dus dat hier vanuit de festivalgangers veel commotie om is. Dit kan in dat opzicht weer worden bestempeld als een ontwikkeling de verkeerde kant op.

Mad Cool 2018 - VIP-arrangementen
Photo: Robin Noordhoek / Festileaks

Ook heeft het in zekere zin invloed op de sfeer van een festival. Wanneer je mensen met wat meer te besteden op je terrein hebt rondlopen, hoeft het niet altijd te zijn dat dit matcht met je vaste bezoekers – om het beknopt te benoemen. Dit is ook waarom er festivals zijn die zeggen ‘wij zijn een weekender’. Hiermee wordt voorkomen dat het publiek dat er heel het weekend is geen last heeft van de dagjesmensen. Dezelfde gedachtegang dus.

Ontwikkeling als essentie

In het geschil van pro en contra is het van belang om op je hoede te blijven en ervoor te waken dat anderen er geen last van hebben. De VIP-vakken op de Spaanse festivals zijn een mogelijke belemmering voor de reguliere bezoeker. Aan de andere kant van het spectrum heb je Paaspop, waar alle glamping-opties feilloos worden weggestopt. Het blijft belangrijk voor organisatoren om zich te ontwikkelen en nieuwe dingen te blijven proberen. VIP-arrangementen zijn hiervoor de perfecte generale repetitie. De wensen van de bezoeker veranderen net als een waterstroom continu van koers. Het is aan de organisatie, de schipper, om de stroming te lezen, succesvol te bevaren en zonder afbreuk te exploiteren.

Meer verslaggeving over alles wat gaande is binnen de festivalbranche? In onze Festivalpodcast hebben we het uitgebreid over alle aspecten van festivals, de tofste nieuwtjes en simpelweg alles wat je moet weten. Voor wie alles wilt horen over VIP-arrangementen in de podcast zelf: het item start op minuut 23:37. Je checkt het hieronder!

Luister Aflevering 6

Natuurlijk kun je ook luisteren via de podcast-app op je smartphone, direct via Spotify, iTunes of via de player op de site van KINK.

Heb jij zelf ook leuk nieuwtje? Wellicht een brandende vraag? Gewoon een goede portie feedback? Laat het ons dan weten!

Meer Afleveringen

Meer afleveringen van de Festivalpodcast luisteren? Dat kan!

Om nooit een aflevering van de Festivalpodcast te missen abonneer je je via je favoriete podcast app, iTunes of via Spotify. Natuurlijk kun je ook de kanalen van Festileaks of KINK in de gaten houden.