Gorillaz in zomer 2021 naar Europa

578
Gorillaz
Photo: Tom Hagen (Bilbao BBK Live 2018)

Gorillaz maakt vandaag verschillende data bekend voor een Europese tour. Zo brengt de virtuele band onder meer een bezoekje aan Berlijn en Luxemburg. Dit schept mogelijkheden voor de Nederlandse festivals.

Fans van Gorillaz opgelet! Gorillaz heeft zojuist verschillende nieuwe data in Europa aangekondigd. Naast Berlijn en Luxemburg worden ook Keulen en Londen in juni en juli 2021 aangedaan. De aankondigingen in Europa lijken vooral voor Pinkpop aantrekkelijk te zijn. Zo is het Limburgse festival een grote kanshebber, aangezien de band een dag voor Pinkpop in Berlijn te vinden is. Ook is de derde headliner voor het festival in Landgraaf is nog niet bekend. Daarom is dit een mooie kans voor Gorillaz om dit plekje op te eisen!

De agenda van Gorillaz begint steeds meer kleur te krijgen in 2021. Zo werd eerder de komst van de band al bevestigd voor Rock Werchter en Primavera Sound. Ook kun je vanaf vandaag genieten van het nieuwe album Song Machine, Season 1. Het is dus niet gek dat de groep weer aan het touren gaat. Verder heeft de band onder leiding van Damon Albern nog meer leuk nieuws aangekondigd eerder deze week. Zo gaat Netflix een geanimeerde film maken over de groep. De precieze datum wanneer deze film uitkomt, is helaas nog niet bekend.

Gorillaz

Gorillaz

Gorillaz bestaat uit de fictieve karakters 2-D, Murdoc Niccals, Noodle en Russel Hobbs en wordt in 1998 gecreëerd door Damon Albarn en Jamie Hewlett. Albarn is binnen het multimediaproject (de eerste virtuele band ooit!) verantwoordelijk voor de muziek en heeft hiervoor samengewerkt met een groot aantal muzikanten. Striptekenaar Hewlett houdt zich vooral bezig met het visuele gedeelte en het verhaal rondom de Gorillaz-wereld. Het debuutalbum verschijnt pas drie jaar na oprichting van de band en gaat vooraf door de debuutsingle ‘Clint Eastwood’. Het vervolgalbum Demon Days verschijnt pas in 2005, mede omdat Albarn en Hewlett ook actief blijven in andere projecten. Zo tourde Albarn met Blur in 2013 nog langs de grote festivals. Hoewel het duo herhaaldelijk in 2007 aangaf geen albums meer te gaan maken, komen ze daar een jaar later weer op terug.

In 2010 beleeft Gorillaz een jaar vol hoogtepunten. Het derde album Plastic Beach wordt uitgebracht en de grootste tour tot dan toe staat op de agenda. Niet alleen heeft de band een headlinespot op Coachella weten te bemachtigen, ook – dankzij de afzegging van U2 – mag de groep Glastonbury afsluiten. In 2011 verschijnt nog het album The Fall, waarna we vervolgens zes jaar hebben moeten wachten tot nieuw materiaal. In 2017 wordt Humanz uitgebracht, waarmee de groep weer ging optreden. Na diverse zaalshows, wordt de tour in 2018 voortgezet op de festivals, waaronder Rock Werchter, Sziget en Lowlands. Hoewel Albarn in diverse interviews in 2018 (waaronder een met The Toronto Sun) liet doorschemeren voor lange tijd geen plannen te hebben voor een tour met Gorillaz, lijkt de man van gedachten veranderd: Gorillaz is namelijk aangekondigd als headliner voor Rock Werchter 2021.

Sem Winkel
Student Kunst en Economie aan de HKU, fanatieke cd verzamelaar en heeft het liefste festivalposters als behang. Met een brede muzieksmaak probeer ik zoveel mogelijk festivals van mijn bucketlist af te strepen. Onder andere groot fan van Editors, Foals en Mumford and Sons.