Advertisement

Mogen festivals bezoekers verplichten zich te laten vaccineren tegen corona?

Crowd
Photo: Lotte Spek Photography

De evenementenbranche voelt er wel wat voor om bezoekers te checken op hun vaccinatiestatus, zodra het coronavaccin beschikbaar is. De vraag is alleen of dit eigenlijk wel mag. Er klinken verschillende meningen uit verschillende hoeken.

Met de recente positieve berichten over een coronavaccin, lijkt een weg naar het ‘normale leven’ werkelijkheid te worden. Dit nieuws brengt naast hoop, ook vragen met zich mee. Komt er bijvoorbeeld een vaccinatieplicht? Mag je alleen nog maar naar een concert of festival als je een prik hebt gehad? De evenementenbranche denkt in oplossingen en ziet wel wat in een eventuele ‘vaccinatiecheck’.

Zo is Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals, goed te spreken over een eventuele vaccinatiecheck. Dit liet Schans weten aan Trouw, “Voor het overleven van onze organisaties is het cruciaal dat er weer wat meer kan.” Ook de oprichter van het festival Thuishaven, Kasper Jorissen, is druk bezig met het vinden van oplossingen. Zo is hij enthousiast over grootschalig sneltesten bij de entree van evenementen. Daarnaast lijkt het hem een goed idee om gevaccineerden eerder toegang te geven tot evenementen dan mensen die niet zijn gevaccineerd. “Ik ben benieuwd of er één ondernemer is in de Nederlandse nachtcultuur die daartegen is,” aldus Jorissen.

Indirecte vaccinatieplicht

Zowel het kabinet als de Tweede Kamer voelen weinig voor een door de overheid opgelegde vaccinatieplicht. Toch kan er volgens de VVD nagedacht worden over een ‘indirecte verplichting‘. Dit zou inhouden dat gevaccineerde mensen meer ’toegang’ tot het normale leven krijgen dan niet-gevaccineerde mensen, aangezien zij geen risico meer lopen om besmet te raken of anderen te besmetten. In diezelfde lijn liet minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge aan het Parool weten dat “bepaalde maatregelen wellicht langer zullen gelden voor mensen zonder vaccinatie.”

Kamerleden Geert Wilders en Henk Krol kunnen zich echter niet vinden in deze uitspraken. Zij vinden dat het eigenlijk neerkomt op een vaccinatieplicht als bepaalde maatregelen voor niet-gevaccineerde mensen langer gelden dan voor ingeënte mensen. Daarbij is het nog onduidelijk of evenementen daadwerkelijk mogen checken of bezoekers gevaccineerd zijn. Zoals het nu in de wet staat, mag er geen onderscheid gemaakt worden tussen gevaccineerde en niet-gevaccineerde mensen. Dat beschrijft de Algemene wet gelijke behandeling. Een voorbeeld hiervan: als mensen zich vanwege hun geloofsovertuiging niet mogen laten inenten, zouden zij ook niet de toegang geweigerd mogen worden.

Unieke situatie

Volgens hoofddocent rechtsfilosofie aan de Universiteit van Amsterdam, Roland Pierik, is de huidige situatie echter zo uniek dat er misschien wel een uitzondering gemaakt kan worden. Hierover beslist een rechter. “Het kan dat een rechter het belang voor de bevolking om terug naar normaal te kunnen zwaar meeweegt. Net als het belang dat niet nog meer bedrijven omvallen,” aldus Pierik.

Het is nog onduidelijk of evenementen daadwerkelijk hun bezoekers mogen checken op hun COVID-19-vaccinatiestatus. Hier zal de komende maanden pas meer duidelijk over worden. Wel weten we zeker dat de branche niet stil zit in de zoektocht naar oplossingen. Alleen de tijd zal leren wat de uiteindelijk oplossing gaat worden.