Eerste coronavaccin in aantocht; op tijd voor de festivalzomer van 2021?

1304
BKS 2018
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

Maandag maakte het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Pfizer bekend dat de resultaten van een vaccin tegen COVID-19 positief zijn. Dit zou goed nieuws kunnen zijn voor de festivalzomer van 2021.

Als dit vaccin goedgekeurd wordt, kunnen er eind 2020 al vijftig miljoen vaccins geleverd worden. Tegen het eind van 2021 zullen dit er dan nog eens 1,3 miljard zijn. Naar verwachting kunnen de eerste honderden tot duizenden mensen in december en januari al gevaccineerd worden in Nederland. Iedere vaccinatie bestaat uit twee prikken. Uiteindelijk zouden er zoals het er nu uitziet al ongeveer zes miljoen Nederlanders gevaccineerd kunnen worden.

Hoeveel mensen gevaccineerd moeten worden om het normale leven weer grotendeels op gang te kunnen brengen, hangt af van de effectiviteit van dit vaccin. Volgens de huidige onderzoeksresultaten is het vaccin in negen van de tien gevallen effectief. Zodra Pfizer meer gedetailleerde informatie verstrekt over de veiligheid wordt er besloten of dit vaccin goedgekeurd wordt.

Vaccin en evenementen

Tijdens de eerste coronagolf maakte het kabinet bekend dat grote evenementen pas weer door mogen gaan als er een vaccin is. Woensdag waarschuwde EU-commissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid) dat we nog niet te optimistisch moeten zijn over dit vaccin. Het is dus nog even afwachten over wat dit betekent voor festivals.

Sneltests en grote festivals

In september heeft de Engelse festivalbaas Melvin Benn aangekondigd dat hij een plan heeft om de festivalzomer in 2021 door te laten gaan. In dit plan staat dat coronatesten een onderdeel worden van de festival entree. Later hebben Glastonbury en TRNSMT aangegeven dat ze in 2021 grootschalig gebruik willen maken van coronatesten. Ook heeft MOJO eerder al aangekondigd dat ze evenementen in 2021 in coronatijd kunnen organiseren. De combinatie van dit vaccin en de sneltesten kunnen er wellicht voor zorgen dat festivals en evenementen ook in deze tijd weer georganiseerd kunnen worden. Dit zou dus goed nieuws kunnen zijn voor de festivalzomer van 2021.