Festivals uiten zorgen om afzeggende headliners: ‘Er moet nu duidelijkheid komen’

Lowlands 2019 Sfeer
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

De voorbereiding voor het Europese festivalseizoen is in volle gang. Toch zijn er maar nog weinig zekerheden over hoe die er precies uit gaat zien. Eerder was de onzekerheid al reden genoeg voor Amerikaanse headliners als Lionel Richie en Aerosmith om hun Europese tournee af te zeggen. “Er moet binnen nu en vijf weken duidelijkheid komen” zegt Berend Schans van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals daarom in gesprek met Het Parool.

“Grote concerten, tournees, evenementen en festivals hebben een lange voorbereidingstijd. De kosten gaan voor de baten uit. Organisaties hebben geen vet meer op de botten. De risico’s worden dus steeds groter” vertelt Schans in gesprek met Het Parool. De tijd begint volgens hem behoorlijk te dringen. “Uiterlijk 9 maart moet duidelijk zijn of en hoe we 100 procent open kunnen, zonder anderhalve meter en het liefst ook zonder coronatoegangsbewijs. Zo niet, dan moet er weer over een slimme vorm van steun nagedacht worden. Bij velen is de staatssteungrens namelijk al bereikt.” Voor komende zomer staan er veel grote internationale namen op de agenda voor de Nederlandse festivals. Zo staat bijvoorbeeld Pearl Jam gepland voor komende editie van Pinkpop. Op Lowlands gaan we Arctic Monkeys terugzien. Voor Best Kept Secret staan Nick Cave & The Bad Seeds op het programma. Er staat dus veel op het spel voor de Nederlandse festivals.

De druk op het kabinet om met duidelijkheid te komen wordt steeds groter. Vorige week kondigde de evenementenbranche nog nieuwe Unmute Us protesten aan. Ook het nachtleven kondigde deze week een protestnacht aan onder de noemer ‘De Nacht Staat Op’.