Vaccinatiebewijs naar verwachting vanaf eind maart beschikbaar

Essential Festival Publiek
Photo: Maurice Vinken

Het RIVM maakte eerder deze week bekend dat een vaccinatiebewijs pas eind maart is te downloaden, niet eind januari zoals eerder aangegeven werd. Wat gaat een vaccinatiebewijs betekenen voor de festivalzomer van 2021 en hoe gaat dit in zijn werking?

Vanaf eind maart is het mogelijk om te bewijzen dat je bent ingeënt met het coronavaccin. Via een website kan er worden ingelogd met DigiD en dan zijn je eigen gegevens te zien. Stel: je staat voor de ingang van een festival in de bloedhete zon dan laat je dus niet alleen je ticket zien, maar ook een vaccinatiebewijs. De festivalbranche ziet dit als de oplossing om aankomende festivalzomer doorgang te geven.

In eerste instantie maakte het RIVM bekend dat eind januari het vaccinatiebewijs beschikbaar zou zijn, dit blijkt niet te kloppen. Eind maart komen de gegevens in een database waarin wordt bijgehouden wie welk vaccin heeft gekregen. De registratie is belangrijk, zo kan de vaccinatiegraad bijgehouden worden en daarbij eventuele bijwerkingen.

Vaccinatiebewijs en festivals

Al eerder pleitte de Verenigde Nederlandse Poppodia en -Festivals voor enkel gevaccineerde mensen op evenementen. Zodat de festivals in 2021 door kunnen gaan op een veilige manier. Er wordt al gekeken naar proefevenementen die het besmettingsgevaar binnen een evenement in kaart kunnen brengen. Tijdens de eerste golf van het coronavirus maakte het kabinet bekend dat grote evenementen pas door mogen gaan als er een vaccin is. Dit leek toen nog heel ver weg, maar komt toch steeds dichterbij. De combinatie van het vaccin, de proefevenementen en sneltesten klinkt veelbelovend voor een zomer vol festivals. Maar hoe alles er echt uit gaat zien is nog niet zeker.

Begin januari gaan naar verwachting de eerste mensen gevaccineerd worden. Eerst krijgen zo’n 225.000 hulpverleners toegang tot de prik. De prioriteitsgroep krijgt voorrang, dit zijn de zestigplussers, mensen in een verpleeghuis of zorginstelling en zorgmedewerkers. Er wordt nu verwacht dat in augustus de niet-risicogroep aan de beurt is. De GGD had aangegeven klaar te zijn voor het massaal vaccineren van de bevolking tegen het coronavirus. Maar afgelopen week is weer naar voren gekomen dat ze toch niet goed genoeg zijn voorbereid om in dit jaar nog te beginnen met de eerste vaccinatie. Andere landen als de Verenigde Staten en Engeland hebben de eerste prikken al gezet en Duitsland wil dit jaar nog beginnen met inenten.