VNPF pleit voor evenementen in 2021 met alleen gevaccineerde bezoekers

1062
Crowd
Photo: Lotte Spek Photography

De Verenigde Nederlandse Poppodia en -Festivals wil dat enkel gevaccineerde mensen evenementen kunnen bezoeken. Op deze manier wordt het veilig bezoeken van concerten en festivals in 2021 misschien weer mogelijk.

Poppodia en festivals moeten een onderscheid kunnen maken tussen mensen die gevaccineerd zijn en mensen die dat niet zijn. Een bewijs van vaccinatie wordt voor de bezoekers dan (een deel van) het toegangsbewijs. Dat zegt Berend Schans, directeur van VNPF. Een vereiste is wel dat het coronavaccin beschikbaar moet zijn voor iedereen. Begin deze week werd bekend wanneer de eerste mensen in Nederland gevaccineerd worden tegen COVID-19. De verwachting is dat dit in december of januari zal zijn. “Voor het overleven van onze organisaties is het cruciaal dat er weer wat meer kan”, zegt Schans tegen Trouw. Schans vindt dat mensen met een bewijs van vaccinatie eerder toegang verdienen tot bepaalde evenementen. Hieronder vallen ook de festivals en concerten.

De evenementenbranche steunt Schans. Ook evenementencomplexen RAI Amsterdam en Ahoy zien mogelijkheden in het voorstel van Schans. Zij zeggen dat een verklaring van vaccinatie of een negatieve (snel)test bijdraagt aan het veilig kunnen organiseren van evenementen. Door bijvoorbeeld kaarten te weigeren aan niet-gevaccineerden kunnen festivals straks weer plaatsvinden. Het laten vaccineren moet echter geen verplichting worden, nuanceren de twee accomodaties.

VNPF en initiatieven

Om de collectieve belangen van de Nederlandse festivals en concerten te vertegenwoordigen is er de VNPF. Tijdens de coronacrisis krijgt de cultuursector en dus ook de livemuziek in Nederland het zwaar te voorduren. De VNPF oefent als belangenbehartiger invloed uit op wetgeving en overheidsbeleid om steun te krijgen. Zolang er geen vaccin is, is het moeilijk om grootschalige evenementen door te laten gaan. Juist in deze tijd is een organisatie als VNPF belangrijk omdat zij perspectief biedt voor de evenementenbranche in 2021.

Tot er een coronavaccin is, zijn er andere initiatieven van de sector. Zodra het aantal besmettingen in een bepaalde regio klein genoeg is, mogen er proefevenementen plaats vinden. Deze helpen om het besmettingsgevaar binnen in poppodia of buiten bij festivals in kaart te brengen. Deze testen zullen ook worden uitgevoerd in bijvoorbeeld bioscopen, stadions en theaters.