GGD: ‘Vaccinatie van niet-risicogroep vanaf augustus 2021’

1394
DTRH
Photo credits: Festileaks / Kamiel Scholten

Als het meezit kunnen vanaf 4 januari de eerste mensen gevaccineerd worden tegen COVID-19. In het huidige scenario denkt de GGD vanaf augustus 2021 te kunnen starten met het inenten van de niet-risicogroep. Dit zou dus niet op tijd zijn voor festivals als Best Kept Secret en Pinkpop.

Vorige week werd bekend dat de evenementenbranche er wel wat voor voelt om bezoekers te checken op vaccinatiestatus. Ook zijn verschillende spelers in die branche enthousiast over sneltesten bij de entree van festivals. De GGD heeft nu gemeld waarschijnlijk vanaf augustus de niet-risicogroep te kunnen vaccineren.

Dit zou dus betekenen dat de start van het inenten voor deze groep niet op tijd is voor de festivals die in juni en juli plaatsvinden, zoals Down The Rabbit Hole, Pinkpop en Best Kept Secret. Misschien dat er wel hoop is voor de festivals die in augustus of later plaatsvinden, zoals Lowlands. Maar dit is nog even afwachten, omdat er op dit moment nog een hoop onzekerheid is wat betreft het vaccinatieproces.

Eerste coronavaccinaties

Eerder deze maand kwam het nieuws dat het eerste coronavaccin op komst is. Op dit moment wordt er gekeken of de vaccins van Pfizer en Moderna goedgekeurd kunnen worden. Als dat het geval is, zou er in januari gestart kunnen worden met het vaccineren van de prioriteitsgroep. In deze groep vallen zestigplussers, mensen in een verpleeghuis of zorginstelling en zorgmedewerkers. Als blijkt dat het vaccin nog niet geschikt is voor de risicogroep, kan de strategie veranderd worden.

Risicogroep versus niet-risicogroep

Het verwachte scenario is dat er in augustus gestart zou kunnen worden met het vaccineren van de niet-risicogroep. De GGD heeft aangegeven klaar te zijn voor het massaal vaccineren van de bevolking tegen het coronavirus. Het vinden van voldoende personeel om te prikken gaat waarschijnlijk geen probleem zijn. De GGD gaat er nu vanuit ongeveer twintig mensen in een uur per medewerker te kunnen vaccineren. Met andere vaccins is dit zestig mensen, maar door voorzorgsmaatregelen rondom het virus gaat het nu langzamer. Hoelang het uiteindelijk gaat duren om iedereen te vaccineren is nog even afwachten. Dit hangt ook af van het aantal mensen dat de GGD beschikbaar heeft om te vaccineren.