6x voorgaande winnaars van de Festivalacts Top 100

The National / Matt Berninger / Lowlands
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Het stemmen voor de Festivalacts Top 100 is inmiddels afgelopen. De beste act aller tijden is bijna bekend. Misschien wordt het wel een van de vorige winnaars. Welke acts pronkten afgelopen jaren ook alweer met deze overwinning?

Geniale festivalshows en festivalweides die compleet uit hun plaat gaan. Voor sommige acts is dat bijna dagelijkse kost. Bijvoorbeeld voor de winnaars van de FAT100. Dit zijn de artiesten die afgelopen jaren met de felbegeerde titel als ‘Festivalact van het Jaar’ ervandoor gingen.

Arcade Fire (2014)

Photo: Guy Aroch

De Canadezen waren de allereerste winnaar van de FAT100. Ze hadden dat jaar flinke concurrentie van onder meer The Rolling Stones, Metallica en Pearl Jam. Niet de minste namen! Arcade Fire dankte hun overwinning waarschijnlijk aan hun optreden op Pinkpop. Tijdens de show van de band, barstte dé storm los. Ze speelden stug door tot het echt niet meer kon. Festivalgangers zaten onder de confetti, die lekker bleef plakken omdat ze zeiknat waren van de regen. Een memorabel optreden en een mooie winnaar.

Muse (2015)

Muse 2018

Wederom een winnaar die in Landgraaf speelde. Muse speelde daar professioneel het hele veld plat. Menig festivalganger bevond zich in a state of Bliss. Ze stonden bij 40% van alle stemmers in hun top 5. De show heeft dus echt indruk gemaakt. Muse ging de strijd aan met onder meer Tame Impala, Florence + The Machine en Chemical Brothers. Maar een echte strijd was dat dus niet.

De Staat (2016)

Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

De mannen van de Staat deden een omvangrijke festivaltour. Onder meer Down The Rabbit Hole, Lowlands, Paaspop, Appelpop en zelfs tweemaal Pinkpop. En hun show was overtuigend want ze stonden bovenaan de FAT100 van 2016. Ze versloegen Rammstein en eerdere winnaar Muse. Daarnaast waren ze de eerste Nederlandse act die bovenaan stond. Hulde!

Radiohead (2017)

Foto: Eric Pamies

De headliner van onder meer Best Kept Secret en Rock Werchter stond in 2017 op nummer één. De band deed maar acht festivalshows dat jaar. Ze speelden iedere avond een compleet andere set. Ambassadeur Rock Justin, legde deze week al uit waarom Radiohead zo goed is. De Britten versloegen dat jaar Foo Fighters en Arcade Fire en stonden in 30% van alle lijstjes. Een terechte nummer één dus.

Pearl Jam (2018)

Pearl Jam press photo

De band keerde na achttien jaar weer terug naar Pinkpop. Eddie Vedder had zelfs zijn groene Tivoli-shirt weer uit de kast getrokken. De heren waren ook op Rock Werchter te zien dat jaar. Toen nodigden ze onder meer Jack Johnson uit op het podium. Dat in combinatie met een muzikaal ijzersterke set, maakte Pearl Jam de nummer één van 2018. Ze stonden in ongeveer 31% van de FAT100 lijstjes en versloegen Gorillaz en Nick Cave.

The National (2019)

Photo: Graham MacIndoe

De laatse winnaar van de FAT100 was The National. Dat jaar waren ze onder meer te bewonderen op Lowlands, Sziget en 2x op Pukkelpop. Ze stegen echt boven zichzelf uit en dat resulteerde in de eerste plaats. Ze versloegen ook niet de minste namen. Onder meer The Cure en Tame Impala delfden het onderspit. Dat jaar werd de Festivalacts Top 100 ook voor het eerst live uitgezonden op KINK. Om 18:00 uur klonk het prachtige ‘Bloodbuzz Ohio’ door vele woonkamers en auto’s. Ook een terechte winnaar.

Maar wie is de allerbeste?

Een prachtige lijst met ijzersterke acts. Ze zullen waarschijnlijk ook allemaal in de FAT100 aller tijden staan. Maar wie staat er bovenaan? Wie gaat er met de felbegeerde prijs vandoor? Houd Festileaks in de gaten en mis niets van de Festivalacts Top 100.