Review: Eurosonic Noorderslag 2021 legt fundering voor post-corona festivals

Photo: Bart Heemskerk

Het is alweer een jaar geleden dat we in deze pandemie terecht kwamen. Ook de festivals zijn een jaar ouder en wijzer. Het volledig digitale Eurosonic Noorderslag 2021 leert ons een aantal lessen die ook na corona relevant blijven, zoals dat je niet per se ter plekke hoeft te zijn om het festivalgevoel te ervaren. Een terugblik op het eerste festival van 2021.

Van woensdag 13 tot zaterdag 16 januari vond Eurosonic Noorderslag, dat zich normaal in tal van Groningse clubs en kroegen afspeelt, online doorgang. Vier livestream kanalen toonden iedere avond tussen 20:00 en 23:00 shows van 186 opkomende talenten uit heel Europa.

Van tevoren stelden veel festivalgangers zich twijfelachtig op. Vier avonden aan livestreams, is dat niet wat te veel van het goede? ESNS speelde er slim op in, niet alleen door samen met NPO 3FM een technisch uitstekend werkend platform te bouwen, maar ook door iedere show maar een kwartier te laten duren.

Het werd daardoor een festival zoals de Spotify-generatie ‘m graag ziet: meteen ter zake, en meteen weer door als het niks is. Geen kans voor de aandachtsspanne om in te kakken. Het geweldige aan de opzet van het digitale Eurosonic Noorderslag is dat iedere ontdekking slechts één klik verwijderd is. Er is geen festival geweest waar je zó veel hebt kunnen zien: het was op ESNS 21 zelfs te doen om gewoon iedere artiest even te checken. Beat that.

Acts passen zich aan

Niet alleen het festival past zich aan aan de tijdsgeest. Er is ook een grappige tweedeling te zien in de vorm die de optredende artiesten kiezen op Eurosonic Noorderslag 2021. De een pakt het aan zoals we dat ‘vroeger’ zouden doen met livestreams: band op een podium, aantal camera’s erop en spelen maar. Maar er is ook een hele groep die snapt dat een ander kanaal, op een andere manier kan worden aangepakt.

Veel acts grijpen de kans aan om middelen te gebruiken die alleen nu kunnen en live niet relevant zijn. Zo stond de IJslander Daði Freyr met een geweldig optreden op rijdende platformen die per liedje naar een andere achtergrond bewogen en eindigde hij – simpel maar jolig – met een doeltreffend confettikanon. Discovery Zone gaf al bellenblazende een serenade aan poppen van ijsberen en pinguïns. Orions Belte liet drones de lucht in gaan op een weerzinwekkende locatie: de Noorse fjorden. En de show van Faux Real was een kunstvorm an sich.

De locatie en manier van filmen dragen absoluut bij aan de gehele ervaring van het optreden. Ze masterden op deze manier het digitale optreden.

Het festivalgevoel, dat was er gewoon

Maar hoe goed festivals en artiesten ook hun best doen om zich aan te passen, het uiteindelijke succes wordt bepaald door de bezoeker. Hier geldt, en dat zal een voorbode zijn voor de rest van het jaar: hoe meer je er zelf van maakt, hoe groter dat succes wordt.

Photo by: Tom van Huisstede

Gooi je scepticisme opzij en ga er vol voor: print het blokkenschema, luister de acts aandachtig en vecht de clashes uit. Pak niet alleen een stukje stream, maar blok in je agenda die volle festivalavonden. Kijk niet in je eentje, maar start met een paar vrienden een Discord call waarbij je samen de stream kijkt (dan kun je er ook overheen lullen, wat dit keer niet eens irritant is voor de artiest of de mensen om je heen). Kortom: investeer in dat festivalgevoel, en je zult het ook daadwerkelijk krijgen.

Toekomstbestendig

Het is een misvatting om te denken dat dergelijke concepten alleen nu worden georganiseerd omdat er geen beter alternatief is. Natuurlijk, niets verslaat een live ervaring. Maar de laagdrempeligheid en toegankelijkheid van Eurosonic Noorderslag 2021 moet denkvoer zijn voor de toekomst, voor dit festival en andere festivals.

Het bereik van een artiest en festival is zo veel groter, dat ook bij latere edities hybride vormen van live en online een evenement veelomvattender kunnen maken. Zo wordt het festivalgevoel niet alleen ervaren op dat ene festivalterrein, maar potentieel over de hele wereld. Die verbondenheid is wat uiteindelijk de basis vormt van een onvergetelijk festival.

Lees ook: