Eurosonic Noorderslag 2021: deze 8 hiphopacts moet je checken

RIMON via ESNS

Eurosonic Noorderslag 2021 opent het festivaljaar met een flinke lading vers hiphop- en R&B-talent. Welke shows mag je echt niet missen op ESNS 2021? Wij zetten onze favorieten voor je op een rij.

Eurosonic Noorderslag is in 2021 een gratis online festival. Je hoeft dit jaar dus niet met je gehuurde fiets door Groningen te racen. Maar de keuzestress is er niet minder om. Ook op hiphop- en R&B-gebied is er genoeg te beleven. Daarom hebben de hiphopambassadeurs een mooie routekaart voor je gemaakt. Dit zijn de acht hiphop- en R&B-acts die je wat ons betreft écht niet mag missen op ESNS 2021:

1. Alex Gough

Normaal kiest Eurosonic Noorderslag altijd een focusland. Artiesten uit dat land worden dan extra in de spotlight gezet. Dit jaar kiest de organisatie om heel Europa in het zonnetje te zetten. Toch zijn er sommige landen die dit jaar meer talent lijken te leveren dan anderen. Ierland is zo’n land. Wij hebben bijvoorbeeld erg veel zin in de set van Alex Gough.

De Ierse rapper raakte bij het grote publiek bekend door zijn bijdrage aan de soundtrack voor BBC-serie ‘Normal People’. Maar Gough heeft nog veel meer in petto. Hij is rapper, producer en drummer in één. En zijn diepe stem en retro invloeden zorgen voor bijzonder aanstekelijke tracks.

 • Waar? ESNS 01
 • Wanneer? Woensdag 13 januari, 21:40

2. Jelani Blackman

Blijf na Alex Gough lekker zitten, want we gaan op ESNS 01 direct door met de Londense Jelani Blackman. Binnen de hiphop-wereld staat Londen vooral bekend vanwege de grime: een wat rauwer, grimmiger subgenre binnen de hiphop. Jelani Blackman combineert die rauwe sound met de R&B waar hij mee opgroeide.

Het resultaat is een gevalletje best of both worlds. Zacht en hard, licht en duister, rauw en gelikt door elkaar. Of je nu fan bent van Skepta of van Loyle Carner: bij Jelani Blackman zit je goed.

 • Waar? ESNS 01
 • Wanneer? Woensdag 13 januari, 21:55

3. Denise Chalia

Denise Chalia is een Ierse rapster en spoken word artiest met Zambische roots. Wij werden vooral verliefd op haar muziek vanwege de warme, originele beats. En door haar flow die opeens onverwachte sprongen kan maken. Ze vertelt er zelf over op de zware beat in haar track Copper Bullets: ‘What’s Irish rap? / It’s a sound you can’t predict’.

Toch klinkt de muziek van Denise Chalia lekker toegankelijk. Haar muziek past net zo goed in een donkere nachtclub als op een zomerse bbq. Zeker een digitaal bezoekje waard dus. En blijf na de show van Chalia zeker even hangen. Daarna volgt namelijk een show van de IJslandse viral ster Daði Freyr. Van dat Songfestival-liedje, weet je nog?

 • Waar? ESNS 01
 • Wanneer? Donderdag 14 januari, 22:00

4. RIMON

Voor de fans van Jorja Smith is er op ESNS een nieuwe parel te ontdekken: RIMON. De zangeres komt uit Eritrea, maar groeide op in Amsterdam. Ze geldt als één van de R&B-talenten van Nederland. En als hiphopambassadeurs zijn wij natuurlijk niet vies van een beetje R&B. Haar muziek is enorm laid-back. Je krijgt meteen zin om in een festivalweide te gaan liggen met het zomerzonnetje op je hoofd. Weet je nog hoe dat voelt?

Bovendien is RIMON ook een visuele artiest. Bij haar meest recente EP ‘I Shine, You Shine’ maakte ze zelfs een korte film. Wij zijn dan ook razend benieuwd waarmee RIMON ons omver gaat blazen op de livestream van Eurosonic Noorderslag 2021.

 • Waar? ESNS 01
 • Wanneer? Vrijdag 15 januari, 22:00

5. Alyona Alyona

ESNS is natuurlijk de perfecte plek om unieke, uitgesproken artiesten te ontdekken. Als dat je doel is, ben je bij Alyona Alyona aan het juiste adres. In haar thuisland Oekraïne is ze de stem voor jonge vrouwen die net als zij niet geaccepteerd worden door de maatschappij. Haar track ‘I Leave My House’ (hierboven te beluisteren) is dan ook een anthem geworden voor de jeugd die het traditionele, conservatieve leven achter zich wil laten.

En ja, ze rapt in het Oekraïens. Maar dat maakt haar hooks niet minder aanstekelijk. ‘I Leave My House’ is daar trouwens het perfecte voorbeeld van. Die hook in het refrein leeft al dagen rent free in ons hoofd.

 • Waar? ESNS 01
 • Wanneer? Vrijdag 15 januari, 22:15

6. Kevin en Band

Met zijn album Animal Stories leverde Kevin een van de meest geliefde Nederlandse hiphop-albums van 2020 af. De rapper uit Rotterdam zit al langer op de radar van de gemiddelde hiphop-liefhebber. Een mainstream doorbraak in 2021 zou dan ook geen verassing zijn. Zeker als er een paar festivalshows komen.

Extra speciaal op Eurosonic dit jaar: Kevin neemt een live band mee. Een beetje zoals Ronnie Flex dat een paar jaar geleden ook deed op zijn festivaltour. Dat was een groot succes, dus wij zijn heel benieuwd of Kevin net zo goed uit de verf komt met live begeleiding.

 • Waar? ESNS 02
 • Wanneer? Zaterdag 16 januari, 20:55

7. YSSI SB

Van Rotterdam gaan we naar Almere. Daar vinden we namelijk YSSI SB, een rapper die op zijn achttiende al hard bezig is om de Nederlandse game te veroveren. Begin 2020 dropte hij de track ‘Papier Zien’ en sindsdien gaat het hard. Hij tekende bij Quatro Vision en bracht zijn debuutalbum Nooit Gedacht uit.

Op dat album zien we al een paar gevestigde namen in de featurings staan. Onder andere Sevn Alias, Josylvio, ADF Samski en Frenna rappen met YSSI SB mee. Nu staat de jongen uit Almere klaar om ook de festivalindustrie (en jou) van zijn talent te overtuigen.

 • Waar? ESNS 02
 • Wanneer? Zaterdag 16 januari, 21:25

8. Latanya Alberto

We zeiden het al: wij houden wel van een goed potje R&B. Hebben wij even geluk dat daar ook dit jaar weer genoeg van te vinden is op Eurosonic Noorderlag. Onze routekaart eindigt dan ook bij één van de grootste R&B-talenten die ons land rijk is. Wanneer ESNS al bijna is afgelopen verschijnt Latanya Alberto namelijk ten tonele.

Na een festival vol nieuwe ontdekkingen en geweldige muzikale ervaringen biedt de R&B-zangeres uit Amsterdam de perfecte soundtrack voor de after. Met haar soulvolle stem en relaxte muziek sust ze ons na een lang weekend heerlijk in slaap. In de beste zin van het woord, natuurlijk.

 • Waar? ESNS 03
 • Wanneer? Zaterdag 16 januari, 23:00

Eurosonic Noorderslag 2021

Eurosonic Noorderslag

Eurosonic Noorderslag ziet er in 2021 net iets anders uit dan normaal. Surprise, Surprise. Het festival is namelijk volledig digitaal en gratis te ‘bezoeken’. Toch wil je het Groningse festival dit jaar niet missen. Waarom niet? Dat hoor je in de laatste aflevering van de Festivalpodcast. Daar krijg je ook tips voor de artiesten die het checken waard zijn. Daar zitten een paar van bovenstaande hiphopartiesten tussen, maar ook andere genres komen aan bod. Ga dat dus luisteren! Dan gooien wij de digitale eierballen alvast in het vet.

https://open.spotify.com/episode/0c7qU5lVV8XBhFJbOCrWIv?si=bSrP9kMHRvqT3FOZT7EbVg