Deze 7 hiphopheadliners kunnen we verwachten in 2021

Welke hiphopartiesten zien we dit jaar terug op de festivals? Wij hebben de geruchten voor je op een rijtje gezet. Tipje van de sluier: het belooft in ieder geval een goed jaar te worden als deze namen allemaal waar zijn.

De grote Nederlandse festivals zijn (geheel begrijpelijk) nog voorzichtig met het aankondigen van line-ups. Maar veel Europese hiphopfestivals hebben wel al namen gedropt. We weten dus al welke hiphopheadliners in 2021 in de buurt zijn. Kunnen we ze ook nog verwachten op Lowlands, Down The Rabbit Hole of Pinkpop? Wij zetten de grootste hiphopgeruchten op een rijtje.

1. Kendrick Lamar

Kendrick Lamar

Goed nieuws voor de fans van Kendrick Lamar. Hij is tot op heden al aangekondigd voor enkele Europese festivals. Open’er, Lollapalooza Stockholm, Les Ardentes en Openair Frauenfeld staan voor hem op de planning. In 2020 zou hij eigenlijk ook op WOO HAH! staan, maar helaas bevestigde de organisatie dat hij daar dit jaar niet terug zal keren. Ook op Rock Werchter keert hij niet terug. Dat zorgt voor de grote vraag: gaan we Kendrick Lamar alsnog terugzien in Nederland? En zo ja, waar? Maakt hij bijvoorbeeld een comeback op Lowlands, waar hij in 2017 voor het laatst optrad?

De kans is aannemelijk dat de tot op heden aangekondigde data niet zijn enige zullen zijn. Het is namelijk al bijna vier jaar geleden sinds zijn laatste album DAMN. Maar wellicht is het dit jaar dan eindelijk zover. In maart 2020 postte Kendrick Lamar namelijk een mysterieus logo op zijn Twitter met de tekst ‘pgLang’ erbij. Even later volgde er een link naar een professionele website, waar een teaser te zien was. In deze teaser waren er ook kleine fragmenten van mogelijke nieuwe muziek van K-Dot te horen, met onder meer Kendrick’s neef Baby Keem en Florence + the Machine. Wat pgLang ons verder gaat brengen en of het uiteindelijk iets met Kendrick Lamar’s nieuwe album te maken gaat hebben, is nog een raadsel.

2. Migos

Migos

Ook Migos maakt komende zomer de oversteek naar Europa. Ze zijn al bevestigd voor het Zwitserse festival Openair Frauenfeld. En aangezien ook Migos mogelijk al heel snel met een nieuw album komt, is de kans groot dat het niet alleen bij dat optreden blijft. Quavo liet in The ETC’s Podcast met basketballer Kevin Durant weten dat Culture III al klaar is en dat het album er snel aankomt. De groep stond in 2018 nog op WOO HAH!, dus het is al best wel een tijdje geleden dat we ze in de Benelux hebben gezien. Openair Frauenfeld vindt plaats van 7 tot 10 juli, wat dus deels overlapt met de data van het festival in Hilvarenbeek.

3. Post Malone

Posty

Vorig jaar zou er eigenlijk geschiedenis worden geschreven: voor het eerst zou er een Hiphop artiest headlinen op Pinkpop. Niemand minder dan Post Malone had het spits mogen afbijten. Helaas strooide het coronavirus roet in het eten en ging dit feest niet door. Tot op heden is Posty nog niet opnieuw bevestigd voor Pinkpop. Wel is hij in ieder geval in Europa te zien in de zomer. Hij zal optreden op Lollapalooza Stockholm, twee weken na Pinkpop.

Daarnaast komt er ook mogelijk een nieuw album van hem aan. Zijn laatste wapenfeit Hollywood’s Bleeding, stamt alweer uit 2019. En tijdens de pandemie heeft hij niet stilgezeten. Hij liet weten dat hij een hoop nieuwe muziek heeft opgenomen voor zijn nieuwe album. Hij is aan het experimenteren geweest met nieuwe geluiden en hij wil het graag aan de wereld laten horen.

4. Travis Scott

Travis Scott
Travis Scott’s album, Rodeo, is available now.

Travis Scott heeft tot nu toe één Europees optreden op de planning staan. De rapper geeft een optreden op de eerste Europese editie van Rolling Loud in Portugal. Hij stond in 2019 nog op WOO HAH!, waar hij de zondag van het festival afsloot. Omdat hij daar pas zo kort geleden stond, is de kans klein dat hij dit jaar al op WOO HAH! zal terugkeren. Wellicht is er in zijn agenda nog wel plek vrij voor een ander festival in de Benelux.

Maar dat is niet het enige: ook deze Amerikaanse rapper komt mogelijk dit jaar nog met nieuw materiaal. Zijn langverwachte opvolger van Astroworld, draagt de naam Utopia. De tweede single ‘FRANCHISE’, een samenwerking met Young Thug en M.I.A., is al uitgekomen in september. Eerder kwam de single ‘HIGHEST IN THE ROOM’ al uit, welke ook zeer waarschijnlijk onderdeel zal zijn van het album. Nu hopen dat we maar zo snel mogelijk meer kunnen horen van Utopia.

5. Cardi B

Cardi B
Photo: Jora Frantzis

Je kan tegenwoordig niet meer om Cardi B heen. Haar grote doorbraak was in 2017 met de single ‘Bodak Yellow’. Sindsdien is ze niet meer weg te slaan uit de hitlijsten. Cardi’s laatste single ‘WAP’ met Megan Thee Stallion, behaalde binnen twee weken een miljard views, mede dankzij het platform TikTok.

Ook de festivals kunnen haar niet meer negeren. Mad Cool, Rolling Loud en Les Ardentes hebben haar al geboekt. In Nederland heeft ze nog geen datum staan, dus het zou zomaar kunnen dat we haar bijvoorbeeld op WOO HAH! kunnen bewonderen. Ze heeft tenslotte nog wat goed te maken van toen ze het festival in 2018 moest afzeggen vanwege haar toenmalige zwangerschap.

6. Tyler, the Creator

Tyler, the Creator
Photo: Sam Rock

Een andere naam die we mogelijk weer terug gaan zien op de festivals is niemand minder dan Tyler, the Creator. De oprichter van Hiphop collectief Odd Future is al bevestigd voor Openair Frauenfeld, Orange Warsaw en Roskilde. Ook gaat hij begin juni zijn optreden in de AFAS Live inhalen, welke eigenlijk al gepland stond voor juni 2020. Tyler, the Creator zou toen ook op Down the Rabbit Hole staan. Of hij ook dat in gaat halen, is nog niet bekend. Wel zou het goed kunnen dat eerder genoemde festivals niet zijn enige festivaloptredens zullen zijn.

7. A$AP Rocky

A$AP Rocky
Photo: Mr. Iozo

Ook A$AP Rocky heeft wat in te halen van vorig jaar. Dour, Open’er en Longitude staan al op de planning. Sterker nog, hij zou eigenlijk al in 2019 op alle drie optreden. Toen moest hij helaas afzeggen omdat hij in een Zweedse gevangenis zat vanwege mishandeling. Hij kwam uiteindelijk alweer na een maand vrij, maar dat was niet op tijd genoeg voor eerder genoemde festivals. Wel was hij op tijd vrij om nog op te kunnen treden op Lowlands. Daar zal hij dan waarschijnlijk nog niet terugkeren dit jaar. In 2018 was hij nog headliner op WOO HAH!, dus misschien is hij opnieuw daar te zien.

Ook over A$AP Rocky gaan er geruchten dat hij dit jaar nieuwe muziek uit gaat brengen. De vermoedelijke eerste single ‘Babushka Boi’, van zijn aankomende album ALL $MILES, kwam in augustus 2019 uit. Wanneer we dit album kunnen verwachten, is nog onbekend.