Zo haal jij het Eurosonic Noorderslag-gevoel in huis

214
Sfeerimpressie van Sziget 2011 - Foto: Maël Racapé via Flickr

Dit jaar helaas geen Eurosonic Noorderslag in het mooie Groningen. Hét festival voor nieuwe muziek vindt volledig online plaats. Jammer, maar dat betekent niet dat je het ESNS-gevoel niet kunt creëeren in je huiskamer! Wij vertellen je hoe.

Voor ESNS 2021 hebben meer dan 150 veelbelovende artiesten shows opgenomen. Deze zijn op woensdag tot en met zaterdagavond via livestreams te bekijken. Met deze tips maak je dit online festival net zo fantastisch als het live event in Groningen.

1. Zelf eierballen maken

Een Groningse eierbal
Via: Wikipedia Commons

De traditionele Groningse snack mag natuurlijk niet ontbreken. Eurosonic Noorderslag is niet compleet zonder het nuttigen van deze delicatesse. Je kunt eierballen gemakkelijk thuis maken. Binnen een half uur ben je klaar. Het enige wat je nodig hebt zijn eieren, wat specerijen, paneermeel en runderragout. Een kind kan de was doen. Hier vind je de rest van het recept.

2. Bekijk de streams vanuit je meterkast

Groningen stadsgezicht (ESNS)
Via: Pixabay

Ten eerste heb je in je meterkast vaak de beste WiFi. Niet onbelangrijk tijdens een online festival. Bijkomend voordeel is ook dat de meterkast vaak klein en vochtig is. Net als de vele kroegen in Groningen. Het voelt net alsof je in Huize Maas, de Vera of Café Knarie staat. Dichterbij het ESNS-gevoel ga je niet komen.

3. Laat je ouders meekijken met de hiphop-shows

RIMON via ESNS

Er staat genoeg hiphop-talent op ESNS 2021. Meestal vinden je ouders hiphop maar niks. In dit geval komt dat goed uit. Neem ze mee naar de meterkast en laat ze een show meekijken. Net als bij een normale Eurosonic Noorderslag, is er nu publiek aanwezig dat niks geeft om de optredende artiest. Jij geniet, de rest van de zaal vraagt zich af wat ze hier doen. Net echt!

4. Laat je vrienden pas halverwege de show binnen

Photo: Monique Biermans / Festileaks

Niets is irritanter dan de persbandjes tijdens Eurosonic Noorderslag. Sta jij al een uur in de rij voor je favoriete artiest, slaat iemand van de pers zo de hele rij over. Jij kunt dit thuis ook nabootsen. Je mag maximaal 2 vrienden uitnodigen om bij jou thuis de streams te kijken. Laat hen dan buiten staan tot de show halverwege is. Dan lijkt het net of jij een persbandje hebt en zij niet. Heerlijk dat gevoel.

5. Pak de trein

Foto: Kamiel Scholten

Groningen is een hele mooie stad. Maar voor de meeste mensen is het wel een heel eind reizen. Vanuit Utrecht is het toch al gauw 2,5 uur met de trein. Om het echte ESNS-gevoel te krijgen, kun je dus op woensdag dus lekker even een rondje NS pakken. En dan op de zaterdag ook. Zo lijkt het net of je de wereldreis naar het Hoge Noorden echt hebt gemaakt.

6. Ga niet vroeg naar bed

Graspop
Foto: Arne Desmedt

Normaal gezien ga je na alle optredens lekker nog de stad in. Stappen in Groningen is geweldig. Om 6 uur je bed in kruipen en dan een paar uur later, met je brakke hoofd, bij een panel zitten. Zo werkt het op Eurosonic Noorderslag. Ga dus ook dit jaar niet te vroeg slapen. En zorg voor genoeg te drinken. Want de panels gaan deze editie gewoon online door. En jij dus ook.

7. Bedek de helft van je scherm

Ben je twee meter of langer? Gefeliciteerd! Ben je dat niet? Dan zal je zicht in de vochtige krochten van de Vera of de Kokomo altijd matig zijn. Zorg er daarom voor dat je de helft van je scherm afdekt. Zo moet je écht genieten van de muziek en niet van het beeld, want dat kun je toch amper zien.

Eurosonic Noorderslag 2021

ESNS

ESNS is een showcase-festival in Groningen. Elk jaar vindt hier de start van het festivalseizoen plaats. Het is een opstap voor Europees talent richting de top. Vorig jaar speelden er ruim 350 Europese acts. Het non-profit evenement verkoopt elk jaar uit, met in 2020 meer dan 40.000 bezoekers. Daarnaast is het ook een internationale muziekconferentie die elk jaar meer dan 4.000 professionals uit de muziekindustrie trekt. Een doorbraak ligt dus op de loer. Artiesten die deze hebben weten te pakken zijn bijvoorbeeld Shame, Dua Lipa, Hozier, en Royal Blood.

  • Datum: 13 t/m 16 januari 2021
  • Locatie: online
  • Tickets: gratis streams
  • Meer informatie vind je op de officiële website
Hallo! Ik ben Job en ik kom uit het pittoreske Oud Gastel in Brabant. Festivals zijn mijn grootste hobby, ik ben iedere zomer wel op een aantal festivals te vinden. Sziget is mijn favoriete festival en mijn favoriete bands zijn Foo Fighters, Muse, Editors en U2. Daarnaast hou ik ook heel erg van techno!