Zwarte Cross wil festival verplaatsen naar september

De Zwarte Cross wordt zeer waarschijnlijk verplaatst naar eind september. De festivalorganisatie is in gesprek met de gemeente Oost Gelre om dit voor elkaar te krijgen.

Het festival in de Achterhoek wil volgens Omroep Gelderland graag uitwijken naar eind september, omdat het nog onzeker is of festivals in juli door mogen gaan. Zwarte Cross staat nu namelijk nog gepland van 15 tot en met 18 juli. “We zijn in gesprek met de gemeente, grondeigenaren en leveranciers om te kijken of dat mogelijk is. Maar de gemeente is nu de belangrijkste pion”, meldt Holkenborg namens de Zwarte Cross. Hij voegt daaraan toe dat de huidige gesprekken erg goed verlopen, omdat ook de gemeente zich realiseert hoe belangrijk het festival voor de gehele regio is. ”Het is ook voor hun gunstig om het te laten slagen.”

Bereidheid gemeente

Volgens burgermeester Annette Bronsvoort ligt het niet aan de bereidheid van de gemeente om mee te werken aan het plan. Zo onderhouden de gemeente en de Zwarte Cross al jaren een goede relatie. Toch benadrukt ze wel dat er ook voor een festival in september nog veel onzekerheden zijn. ”Behalve de onzekere coronasituatie vraagt het evenement ook een grote personele inzet van bijvoorbeeld politie, brandweer, rode kruis, GHOR en Rijkswaterstaat. Ook hiervoor geldt dat het de vraag is of deze inzet, gelet op de druk die nu op deze partners rust, kan worden geleverd”, aldus Bronsvoort. Het is dus nog even wachten wanneer de gemeente duidelijkheid kan geven aan de festivalorganisatie.

Weersverwachting

Bovendien is september qua weersverwachting ook een stuk onzekerder dan juli. Oorspronkelijk vindt het festival altijd midden in de zomer plaats. Vaak een garantie voor goed weer. Wordt de Zwarte Cross verplaatst naar eind september, dan sluipt het festival toch naar een meer onzekere periode qua weer. Maar ”liever in september een festival, dan helemaal niet.” Het is en blijft een uitwijkdatum volgens Holkenborg.

Zwarte Cross 2021

Zwarte Cross
Photo: Joëlle van Wissen / Festileaks

De Zwarte Cross is het grootste festival van Nederland en staat vooral bekend om haar randprogramma. Van het brede theaterprogramma en de bioscoop tot de kermisattracties en de iconische crosses: je verveelt je op de Zwarte Cross niet snel. Het is dan ook niet voor niets dat het festival in zowel 2018 als 2019 de Festileaks Festival Award voor ‘Beste Randprogramma’ in de wacht sleepte. De editie van 2021 is opgeschoven van juli naar het laatste weekend van september. Vorig jaar, 2020, zou het laatste jaar worden met Tante Rikie als festivaldirectrice. Dit wordt verschoven naar komende zomer. Over de line-up is nog niets bekend.

  • Locatie: Lichtenvoorde
  • Datum: 23 t/m 26 september 2021
  • Tickets: kaarten voor 2020 blijven geldig voor 2021
  • Meer informatie vind je op de website van het festival.
Zwarte Cross Logo

Zwarte Cross 2024

Locatie
Nederland
Lichtenvoorde, Nederland
Datum 18-21 juli 2024
Line-up
The Darkness
Joost
Status Quo
Tickets Kopen