Zwarte Cross 2019 wint Festival Award voor ‘Beste Randprogramma’

Zwarte Cross 2018_poort
Foto: Dianne de Kievit / Festileaks

Festileaks heeft de winnaars van de Festileaks Festival Awards 2019 bekendgemaakt, de publieksprijzen voor festivals. Duizenden festivalgangers hebben afgelopen seizoen rapportcijfers uitgedeeld in zeven vaste categorieën. Zwarte Cross gaat er vandoor met de Festival Award 2019 voor ‘Beste Randprogramma’.

Bekijk hier alle winnaars van de Festileaks Festival Awards 2019.

1. Zwarte Cross (8.3)

Zwarte Cross 2016
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

We vinden het best een beetje spannend om de award voor ‘Beste Randprogramma’ voor de tweede keer uit te reiken aan de Zwarte Cross. Vorig jaar reageerden ze namelijk scherp op hun overwinning: ‘Hoezo randprogramma? Alles op de Zwarte Cross is hoofdprogramma!’ Gelijk hebben ze, maar daarin zijn ze in festivalland toch vrij uniek. En dus – sorry jongens – krijgen ze opnieuw de prijs.

Er is op dit evenement nou eenmaal ontzettend veel te doen (naast de muziek). Natuurlijk is er de Crossbaan, waarmee alles begonnen is. Maar er zijn ook liefst negen (!) verschillende theaters verspreid over het terrein. En kermisattracties. En een bioscoop. Reizend straattheater. Een haute cuisine snackmuur. Een kerk(dienst). Een pop-up Rijksmuseum. Een comedycafé. En zelfs een heuse dartsklassieker. Ach, zo kunnen we nog wel even doorgaan.

In onze speciale Zwarte Cross podcast maakten we een tour over het terrein waarin we alle aspecten probeerden mee te nemen, een bijna onmogelijke opdracht. Ook uit het interview dat we deden met Zwarte Cross creative Johan Kampman, blijkt: ‘Niks Is Onmogelijk!’ voor de Zwarte Cross en de Festival Award voor ‘Beste Randprogramma’ is dan ook dubbel en dwars verdiend.

2. Down the Rabbit Hole (8.2)

DTRH randprogramma
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Down the Rabbit Hole weet net als vorig jaar hoge ogen te gooien in deze categorie en pakt deze keer een tweede plek. Verspreid over de Groene Heuvels is naast de muziek ontzettend veel te doen. De beste feestjes vonden we in Joost van Bellen’s ‘The Swamp is Lava’ (inclusief voetjes-van-de-vloer-verplichting), de 20% Club’ van Duracell (waar je alleen naar binnen mocht met maximaal 20% telefoonbatterij) en de Porto Parties (waar bezoekers zelf hun eigen feestjes mochten organiseren).

Dan was er nog het bizarre Maison The Faux, dat we uitsluitend zullen beschrijven in een paar steekwoorden (verder moet je maar geloven dat het permanent je ogen uitkijken was): wit, naakt, braken, eigen haar eten, moodswings, afgevoerd. Er werd real-life Mario Kart gespeeld, er was yoga en er werd aerobics les gegeven. Last but not least waren de geniale geesten van Broadcast Away Teevee weer aanwezig, waar je – voor je het weet – jezelf betrapt dat je al 8 uur lang naar een (vrij bizarre) theatervoorstelling hebt zitten kijken. Down The Rabbit Hole: Alice haar Wonderland is er niets bij.

3. Paaspop (8.2)

Paaspop 2019 randprogramma
Photo: Bart Heemskerk (Paaspop 2019)

Paaspop weet in 2019 jaar twee plekken te stijgen ten opzichte van vorig jaar, toen het festival de 5e plek wist te bemachtigen in de categorie ‘Beste Randprogramma’. In Schijndel is het ieder Paasweekend sowieso al een en al verwondering, maar in 2019 pakte het festival extra uit. Zo was er op de camping een subtropisch zwemparadijs (!), een bioscoop en een karaokebar. Op het terrein zelf werd levend Stef Stuntpiloot gespeeld, was een heuse A.S.M.R. box en een Pony Club. Oja, en het epicentrum van het terrein was een gigantische Las Vegas-achtige constructie waar constant spelletjes op werden gespeeld en filmpjes op werden getoond. Een veelzijdige start van het festivalseizoen!

4. Pohoda (8.1)

Pohoda Festival 2018 randprogramma
Photo: Ruben den Boer / Festileaks

Voor de nummer vier van de lijst gaan we helemaal naar Slowakije, voor Pohoda Festival. Dit bijzondere, onafhankelijke festival werd dit jaar voor de 23e keer georganiseerd. En met succes, zeker op het gebied van de randprogrammering. In een gesprek met Festileaks gaf organisator Michal Kaščák aan dat een van de belangrijkste doelstellingen van het festival is om mensen dingen te laten doen waar ze zich goed bij voelen. Theater, kunst, poëzie, wetenschap, er is ruimte voor alles. En als je het vermaak op een minder serieuze manier zoekt is daar ook ruimte voor, met een reuzenrad, bierfiets of zelfs een heteluchtballon.

5. Bilbao BBK Live (7.9)

Photo: Javier Rosa

Over de bergen en door het woud komen we terecht bij Bilbao BBK. Het in de natuur verstopte festival heeft – naast de muziek – een ruim aanbod aan activiteiten. ’s Ochtends op de camping beginnen met wat yoga, daarna je eigen masker maken en beschilderen, om die daarna op te doen naar een van de vele ‘Forest Parties’. Op deze plekken komen de natuur en het festival prachtig samen: de perfecte mix tussen een chill- en partyspot. Daarnaast kun je je volop uitleven in een van de karaokebars of keihard relaxen in één van de hangmatten. Activiteiten in overvloed in de bossen van Bilbao!

Over de Festileaks Festival Awards

Photo: Ben Houdijk (Rock Werchter 2019)

Op 51 festivals verspreid over heel Europa vroegen we festivalgangers naar een rapportcijfer voor de zeven belangrijkste categorieën van de festivalbeleving: line-up, randprogramma, sfeer, locatie, eten en drinken, logistiek en – nieuw dit jaar – duurzaamheid. Festileaks biedt daarmee tegenwicht aan de industrieprijzen die door vakjury’s worden toegekend. In 2019 werden opnieuw de grootste festivals van Europa beoordeeld, zowel dicht bij huis (Pinkpop, Lowlands) als internationaal prestigieuze festivals als Lollapalooza, Mad Cool, Rock Werchter en Sziget.

Festileaks.com is de online ontmoetingsplek voor het verkrijgen en delen van de laatste nieuwtjes, geruchten en ervaringen van en over festivals en evenementen. Na de winst in 2018, is de festivalwebsite in 2019 opnieuw genomineerd voor Website van het Jaar.

Zwarte Cross Logo

Zwarte Cross 2024

Locatie
Nederland
Lichtenvoorde, Nederland
Datum 18-21 juli 2024
Line-up
The Darkness
Joost
Status Quo
Tickets Kopen