Festivallen in het buitenland? Deze 6 dingen moet je niet vergeten

158
Rock Werchter

Met ruim 1000 festivals op de teller in 2019 zou je Nederland een heus festivalland kunnen noemen. Ze komen in alle soorten in maten. Alleen soms wil je een tandje bijzetten en zoek je het avontuur op buiten de grens. Zo kan je naar Hongarije voor Sziget, naar Spanje voor Primavera Sound of als je het echt groots wil aanpakken reis je af naar Amerika voor Coachella. The possibilities are endless, zouden de locals op Glastonbury zeggen. Om ervoor te zorgen dat jij goed voorbereid begint aan je festivalreis, geven wij jou zes dikke tips die je zeker niet mag vergeten voordat je op reis gaat.

1. Visum

Je zal maar tot in de puntjes voorbereid zijn, alles gepakt wat je maar kan bedenken, het weerbericht volledig hebben uitgekamd, om er vervolgens achter te komen dat je het land niet in mag omdat je geen geldig visum hebt. Dan kom je van een koude kermis thuis. Voor veel landen heb je een visum nodig, vooral voor landen buiten de Europese Unie. Wil je bijvoorbeeld naar Amerika voor een festival als Coachella of Lollapalooza? Dan heb je een ESTA nodig. Bekijk wel eerst de voorwaarden van het ESTA voor Amerika. Benieuwd voor welke festivals je nog meer een visum nodig hebt? Check dan eens deze lijst.

Foto: Flag Party, Sziget 2015

2. Vlag

Soort zoekt soort, zo ook op een festival. Geheid dat als jij met een Nederlandse vlag rond paradeert over een stoffig Sziget terrein, je binnen no time nieuwe vrienden maakt. Vrienden die je bij thuiskomst zelfs nog eens kan opzoeken. Ook is een vlag uitermate geschikt als herkenningspunt voor jou en je vrienden. Nooit meer in gebrekkig Hongaars rond hoeven vragen of iemand drie knetterlamme Nederlanders heeft gespot. Gewoon op zoek naar de rood, wit, blauwe vlag en gij zult vinden.

3. Woordenboek

Tegenwoordig heb je bijna overal ter wereld wel een streepje bereik om Google Translate te raadplegen mocht je vastlopen. Alleen voor de momenten dat je telefoon het begeeft, de barman geen woord Engels spreekt of je het gewoon even ouderwets wil aanpakken, is een klein pocketsize woordenboek in taal naar keuze geen slecht idee. Nooit meer zes mojito’s krijgen als je eigenlijk drie bier had besteld en nooit meer het verkeerde nummer geven aan die leuke Spanjaard in de tent naast je. Of je leert het woord bier en je nummer gewoon uit je hoofd, dat kan natuurlijk ook.

4. Paspoort

Een ander lullig ding om te vergeten voordat je op reis gaat is natuurlijk je paspoort. Je ID-kaart brengt je gelukkig vaak al een heel eind op weg, maar als je het net even wat exotischer wil aanpakken dan België of Duitsland raden wij je aan je paspoort mee te nemen. Voor een reis naar Amerika heb je bijvoorbeeld naast het ESTA ook zeker een paspoort nodig. Niemand heeft zin in gedoe bij de grens, zeker niet als je al een beetje in de feest-stemming bent.

camping flamingo
Photo: Rockstar Photographers

5. Verblijf

Zoek van te voren goed uit hoe het met het verblijf geregeld zit. Veel festivals hebben een camping bij het terrein, maar sommige festivals hebben dit niet. Daar moet je dan een los hotel of B&B bij boeken en loopt de prijs al snel op. Als je dit van te voren niet helemaal door hebt, is het toch vervelend als blijkt dat je minder bier kan drinken omdat je last minute in een hotel moet gaan vertoeven. Ook als je met het vliegtuig gaat is kamperen misschien niet de fijnste optie. Met menig kampeeruitrusting tik je toch al snel het maximumgewicht aan van een budget airline.

Ga mee op een onvergetelijke busreis naar twee bucketlist-festivals in Oost-Europa

Festileaks Festivalvakantie 2022

6. Valuta

Dit klinkt zo voor de hand liggend, maar kan toch voor problemen zorgen. Verschillende landen hebben verschillende valuta. In Engeland heb je een pond nodig, in Amerika zijn dollars handig. Dat is natuurlijk volstrekt logisch maar wil er in de feestvreugde nog wel eens bij inschieten. Voor vertrek is het handig om alvast wat valuta van je bestemming uit de muur te trekken. In sommige landen is het duurder om daar geld te halen dan om dat alvast in Nederland te doen. Ook kan je niet altijd overal betalen met je bankpas, dan is een stapeltje cash geen overbodige luxe.

De drie grote liefdes in mijn leven zijn kaas, film en festivals. Elk jaar te vinden op Lowlands bij de paal links voor en daarnaast verstrooid door het jaar van de partij bij dagfestivals zoals Lente Kabinet en Into The Woods.