Best Kept Secret: Welkom Ela Minus!

Helaas gaat Best Kept Secret dit jaar niet door. Ontzettend jammer, want wat hadden we graag kennisgemaakt met nieuwe muziekhelden zoals Ela Minus. Een nieuwe Colombiaanse zangeres aan het front! Hieronder lees je waarom ze net zo succesvol als Shakira kan worden.

Biografie:

Ela Minus is de naam. Oftewel ‘Gabriela Jimeno’ zoals ze in het echte leven heet. Geboren in Bogota, Colombia. Soundsandcolours ontdekte dat ze haar carrière begon op haar elfde als drummer in de hardcore-punkband Raton Perez. Minus besloot uiteindelijk om in Amerika muziek te gaan studeren. Niet dat ze het niet naar haar zin had in Colombia, maar er was maar weinig werk te vinden voor haar. Inmiddels heeft ze een contract bij platenlabel Domino op zak. Wie is dit talent precies?

Invloeden:

Ela Minus heeft een lijntje voor op Shakira omdat ze met de heerlijkste synths voor de dag komt. In een interview met xceed.me bleek ze niet alleen van punk te houden, maar ook helemaal weg te zijn van jaren 80 en 90 muziek. En in die jaren komen flink wat synths om de hoek kijken. Tevens was ze helemaal gek van Kraftwerk & Radiohead. Alle genoemde voorbeelden vallen duidelijk te herleiden naar haar muziek. Ze houdt van techno, maar het moet allemaal niet te steriel worden. Zo klinkt ze duister en speels tegelijk. Daarnaast legt ze veel gevoel in haar muziek. Genoeg om te kunnen gedijen met danskoninginnen als Roisin Murphy & Jessie Ware.

Muziekfanaat:

Toegegeven: de Spotify playlist van Shakira is ook zeker niet misselijk. Echter waar Shakira meer geijkte namen als Radiohead & Red Hot Chili Peppers tot haar favorieten rekent, gaat Minus helemaal alle kanten op. Dit blijkt wel uit een playlist van haar favoriete nummers die ze zelf bijhoudt op Spotify: https://open.spotify.com/playlist/37i9dQZF1DXbcyu3IeUDtp?si=gheVA1VWQiWWsecHIGBfNQ

Een absolute aanrader om deze lijst even door te spitten. Groot voordeel is dat hij regelmatig wordt aangevuld. Je vindt populaire tracks van The Knife, Saint Etienne & de Nederlandse producer I.F. 3voor12 – 25 ultieme party tracks. Daarnaast kun je zomaar op een tropische verrassing uit Latijns Amerika stuitten zoals Nicola Cruz uit Ecuador. Een echte veelvraat deze mevrouw, daar houden we van.

Debuutalbum:

Ineens was daar in april 2020 de intrigerende eerste single ’they told us it was hard, but they were wrong’. Al snel volgden meerdere singles en rees haar ster.

Op 23 oktober 2020 was het dan zover. Het moment waar de schare fans reikhalzend naar uit hadden gekeken. Acts of Rebellion ”haar eerste album” zag het levenslicht. De Volkskrant omschreef het al als pakkende popliedjes maar dan uitermate geschikt voor de dansvloer dankzij de onderkoelde sfeer en beukende ritmes. En dance producer Fort Romeau was er als de kippen bij geweest om de hype naar het album verder op te stuwen en een remix te maken van debuut single ‘they told us it was hard, but they were wrong’.

Interessant om te vermeldden is dat het album tot stand is gekomen in de grimmige lockdown periode die de wereld in 2020 en ook nu nog in zijn greep houdt. Je hoeft alleen maar naar ‘dominique’ te luisteren om de eenzaamheid van haar te voelen. Een absoluut anthem voor alle mensen die snakken naar het nachtleven, omdat ze dan normaal niet al lang op bed liggen. Zeer actueel en universeel album dus.

De Toekomst:

In zowel 2020 als in 2021 is het ons niet gelukt om deze dame te spotten in Hilvarenbeek. Hopelijk krijgt ze een reisvoucher die geldig blijft tot in 2022 als we weer met zijn allen kunnen feesten. Al blijft er hoop dat we haar dit jaar nog kunnen zien in De Melkweg. Dit als er meer bekend is over het verplaatste optreden van 21 februari 2021. Ik begin alvast met duimen!