Advertisement
Zwarte Cross
Featured
14-17 juli 2022
Nederland
Lichtenvoorde, Nederland

Mogelijk weer geen Zwarte Cross in 2021

Er bestaat een kans dat er ook dit jaar een streep gaat door Zwarte Cross. De leveranciers en partners van het festival hebben door corona te weinig personeel en materialen om het festival op grote schaal te organiseren.

Ook dit jaar bestaat de kans weer dat Zwarte Cross niet plaatsvindt. Door het tekort aan personeel en materialen bij leveranciers en partners is het lastig om het festival op grote schaal te organiseren. De festivalorganisatie heeft woensdag een brief gestuurd naar betrokkenen bij het festival.

Zware Cross-organisator Ronnie Degen zegt dat er rekening gehouden wordt met verschillende scenario’s. Een van de scenario’s is dat het festival nog een jaar wordt uitgesteld. Het festival is compleet uitverkocht, een kleinere Zwarte Cross is daardoor dus geen optie. Het is dus alles of niets. Ook is de organisatie aan het kijken naar een extra festivaldag in 2022.

Zwarte Cross in September

Zwarte Cross 2018_poort
Foto: Dianne de Kievit / Festileaks

Dit jaar vindt Zwarte Cross eenmalig op 23, 24, 25 en 26 september plaats. Normaal is het festival altijd in juli, maar vanwege de maatregelen rondom het coronavirus is dat dit jaar niet realistisch. In september zijn de maatregelen vermoedelijk geen probleem meer, maar mogelijk zorgt corona er toch voor dat Zwarte Cross in 2021 niet door kan gaan. Festivalorganisator Degen zegt dat de organisatie graag de uitdaging aan gaat. Wel zijn ze mede afhankelijk van meewerkende partners, hulpdiensten en de overheid. Daar heeft de organisatie geen invloed op.

Als de Zwarte Cross in september niet doorgaat wil de Feestfabriek wel een kleinschaliger driedaags evenement organiseren. Dit krijgt dan de naam Mega Immuun Party.

Extra festivaldag in 2022

Er ligt een verzoek bij de gemeente Oost Gelre om een extra dag aan het festival toe te voegen in 2022. Zwarte Cross begint dan al op woensdag voor campingbezoekers. Op donderdag zijn er dan al dagbezoekers welkom. Het was de bedoeling om dat dit jaar al te doen maar door de huidige omstandigheden focust de organisatie zich nu op Zwarte Cross in de huidige vorm. Gemeente Oost Gelre heeft nog geen besluit genomen over het verzoek om de Zwarte Cross uit te breiden naar vijf dagen.

Zwarte Cross 2021

Zwarte Cross
Photo: Joëlle van Wissen / Festileaks

De Zwarte Cross is het grootste festival van Nederland en staat vooral bekend om haar randprogramma. Van het brede theaterprogramma en de bioscoop tot de kermisattracties en de iconische crosses: je verveelt je op de Zwarte Cross niet snel. Het is dan ook niet voor niets dat het festival in zowel 2018 als 2019 de Festileaks Festival Award voor ‘Beste Randprogramma’ in de wacht sleepte. De editie van 2021 is opgeschoven van juli naar het laatste weekend van september. Vorig jaar, 2020, zou het laatste jaar worden met Tante Rikie als festivaldirectrice. Dit wordt verschoven naar komende zomer. Over de line-up is nog niets bekend.

  • Locatie: Lichtenvoorde
  • Datum: 23 t/m 26 september 2021
  • Tickets: kaarten voor 2020 blijven geldig voor 2021
  • Meer informatie vind je op de website van het festival.Zwarte Cross Logo

Zwarte Cross 2022

Locatie
Nederland
Lichtenvoorde, Nederland
Datum 14-17 juli 2022
Tickets Kopen