Advertisement

Tomorrowland 2021 toch nog gecanceld, krijgt geen vergunning

Het zag er goed uit voor Tomorrowland. Het festival verplaatste de festivalweekends naar 27-29 augustus en 3-5 september om veilig te zijn voor de nog geldende coronabeperkingen. Maar nu geven de gemeentes Boom en Rumst toch geen vergunning aan het grootste dancefestival ter wereld.

De organisatie van Tomorrowland spreekt van “een mokerslag, zeer hard en onverwacht”.

Het besluit komt extra zuur omdat nou juist Tomorrowland werd gebruikt als voorbeeld van festivals die toch nog door konden gaan dit jaar. Het ging dan puur om de datum wanneer meerdaagse festivals weer in volle capaciteit toegestaan zijn vanuit de landelijke overheid. Er is dan echter nog steeds wel een vergunning nodig en die wordt dus niet afgegeven.

“De aangehaalde reden zou het ontbreken van de publicatie van het Ministerieel Besluit met betrekking tot maximum capaciteit (75.000 personen) zijn. Voorlopig kunnen er volgens de burgemeesters juridisch slechts events tot 400 personen worden toegestaan”, meldt Tomorrowland in een persbericht. “Ook de politie geeft in zijn advies aan dat als zij de bijkomende ID-verificatie van het Covid Safety Ticket zullen moeten uitvoeren, de politie niet meer voldoende capaciteit zal hebben om zich toe te leggen op de essentiële taken.”

Awakenings en Zwarte Cross

Een zelfde lot overkwam eerder ook al Awakenings. Hoewel het festival in principe laat genoeg plaatsvond dat het evenementenverbod niet meer geldt, gaf de gemeente toch geen vergunning. Ook in dit geval werd de beperkte beschikbaarheid van politie en veiligheidsdiensten genoemd.

Deze week nog werd de Zwarte Cross, het grootste festival van Nederland, toch nog afgezegd nadat zij het evenement hadden verplaatst naar eind september. Als reden noemde de organisatie de ‘aanhoudende onzekerheid’ in combinatie met personeels- en materiaaltekorten.

Zo blijkt de festivalzomer nog verre van zeker, ondanks dat eerder deze maand het groene licht werd gegeven vanuit het Nederlandse kabinet. Grote festivals die vooralsnog wel doorgaan zijn onder meer Lowlands, Down The Rabbit Hole en Paaspop.

Tomorrowland Logo

Tomorrowland 2019

Locatie
België
Boom, België
Datum 19-28 juli 2019
Tickets Niet meer beschikbaar.