Officieel: Kabinet geeft groen licht voor festivals vanaf 30 juni

Photo: Kamiel Scholten (Down The Rabbit Hole 2019)

Het hoge woord is eruit! Het festivalseizoen heeft officieel groen licht, onder voorwaarden. Dat maakt demissionair staatssecretaris Mona Keijzer zojuist bekend, meldt Het Parool. Social distancing is niet nodig, op voorwaarde dat wordt gewerkt met toegangstesten.

Er is wel een beperkering van kracht tot 28 juli. Voor die tijd mogen alleen ééndagsevenementen met een maximale capaciteit van 25.000 bezoekers doorgang vinden. Vanaf 29 juli vervallen de beperkingen en mogen festivals op 100% capaciteit draaien. Ook zijn vanaf dan meerdaagse festivals toegestaan. Dat is dus goed nieuws voor festivals als Lowlands, Down The Rabbit Hole en Paaspop.

Festivalbezoekers moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de festivalganger gevaccineerd zijn, een negatieve test kunnen laten zien of aantonen van COVID-19 hersteld te zijn. Eerder al kondigde Oostenrijk een soortgelijk plan aan voor de festivalzomer.

Gevaren

Hebben we nu een 100% garantie? Toch nog niet helemaal. De festivals hebben nog wel vergunningen nodig van hun gemeentes. Zij kunnen die niet verlenen omdat er bijvoorbeeldeen tekort aan politie is. Dat gevaar ligt op de loer omdat veel festivals zijn verplaatst en nu binnen een paar maanden plaatsvinden. Awakenings bezweek al aan dit lot.

Ook is er nog het nijpende personeelstekort dat nog roet in het eten zou kunnen gooien. Wil jij deze zomer werken op festivals? Je kunt je hier opgeven.