Damon Albarn creëert uniek festivalmoment op Latitude 2021

Damon Albarn at Latitude 2021
Photo: Ioana Maftei / Festileaks

Twee weken geleden kwam Latitude 2021 met een grote verrassing. Damon Albarn werd last-minute toegevoegd aan de line-up. Dit weekend was het dan zover: op een speciaal podium op het water zorgt de frontman van Blur en Gorillaz voor een uniek festivalmoment. De combinatie van setting, artiest en setlist creëerde een gemeenschapszin, waar de aanwezigen nog lang aan terug zullen denken.

Het Engelse Latitude houdt van verrassingen. In de afgelopen jaren vallen er verschillende mysterieuze gaten in het blokkenschema. Deze gaten worden vervolgens opgevuld door secret sets van o.a. Liam Gallagher, Thom Yorke en Ed Sheeran. In 2019 bijvoorbeeld, speelt Lana Del Rey een zeldzame festivalshow. Daarmee zorgt Latitude voor ultieme ervaringen, die je als festivalganger nog jaren lang doen wegdromen. Maar wat maakt zo’n festivalmoment nu echt uniek? Dit is een sfeerimpressie van Damon Albarn’s show op Latitude 2021.

De setting

In het midden van het Latitude-terrein ligt een klein meer omgeven door bos. Op het water drijft een geïmproviseerd podium, waar de rest van het weekend vooral theater te zien is. Het is vroeg op de zaterdagavond, vlak voordat de zon onder gaat. Duizenden festivalgangers verzamelen zich aan beide kanten van het meertje en de naastgelegen houten brug. Het is een intieme plek, maar de aflopende oevers zorgen ervoor dat iedereen de instrumenten op het podium kan zien. Dan verschijnen er twee gondels met daarop de band en de man waarvoor iedereen is gekomen. Damon Albarn stapt het podium op. Op het water, in het bos, tijdens het beroemde sunset slot: de toon is gezet.

Een legendarisch artiest

Damon Albarn Setlist Latitude Festival 2021 2021, The Nearer The Fountain, More Pure The Stream Flows

Damon Albarn is al meer dan 30 jaar één van de meest creatieve artiesten van Engeland. Eerst als frontman van Blur, daarna met Gorillaz en vele andere projecten. Op Latitude staat Damon echter onder z’n eigen naam op het podium. Hij speelt veel solo-materiaal, o.a. van het nieuwe album The Nearer the Fountain, More Pure the Stream Flows. En ja, de muziek klinkt net zo relaxed als de titel. Ook komen hoogtepunten van Damon’s bands en projecten voorbij. Stemmige songs van Blur, Gorillaz en The Good, the Bad & the Queen. Maar ook het nummer ‘Saturday Come Slow’, dat Damon samen met Massive Attack schreef. Een perfect overzicht van zijn fantastische carrière.

Hét moment

Damon Albarn at Latitude 2021
Photo: Ioana Maftei / Festileaks

Het hoogtepunt komt tegen het einde van de set. Nadat de schemering al is gevallen, weerkaatsen de warme kleuren van de podiumlichten op het water. Het publiek hangt aan de lippen van de legendarische zanger, die zich duidelijk comfortabel voelt in het midden van zijn band. Damon zet een bekend deuntje in op z’n piano. Begeleid door een akoestische gitaar en violen, speelt hij een verstilde en vertraagde versie van Gorillaz’ ‘On Melancholy Hill’. Nog nooit heeft het nummer daadwerkelijk zo melancholisch geklonken. De menigte op de oever is muisstil. Een eveneens intieme versie van Blur’s ‘Out of Time’ volgt. Daarna Damon’s nieuwste single ‘Polaris’. Hij vraagt het publiek hem te helpen bij de eerste noot. Als een Boeddhistische sekte dreunt het publiek een lage E over het water. Het is inmiddels donker en er heerst een gemeenschapszin die je alleen op festivals vindt.

Damon Albarn

Damon Albarn wordt begin jaren ’90 bekend als frontman van Blur. Met de legendarische Britpopband brengt hij acht albums uit en daarmee ook hitsingles als ‘Parklife’, ‘Country House’ en ‘Song 2’. Daarnaast start Damon de virtuele band Gorillaz, wiens eerste plaat in 2001 uitgebracht wordt. Songs als ‘Feel Good Inc.’, ‘Clint Eastwood’ en ‘On Melancholy Hill’ zijn sindsdien niet meer van de festivalweides weg te denken. Op een zeldzame Blur-reünie na, is Damon tegenwoordig vooral druk met Gorillaz, z’n solo-carrière en een duizendtal andere projecten, waaronder The Good, the Bad & the Queen.

Latitude 2021

Latitude is een groot muziekfestival in het oosten van Engeland. In het groene Henham Park geeft het festival elk jaar plaats aan ongeveer 40,000 bezoekers. Deze komen vooral voor de indie- en popartiesten op de vier muziekpodia, maar ze kunnen ook genieten van een uitgebreide comedy, dans, theater en food line-up. Verder is Latitude erg trots op hun gezinsvriendelijkheid. Voor families is er een aparte camping en kinderen kunnen zich de hele dag vermaken in aparte areas.

  • Locatie: Henham Park, Suffolk, Verenigd Koninkrijk.
  • Datum: 22-25 juli 2021.
  • Tickets: £227 voor een combiticket en £85 voor een dagticket.
  • Voor meer informatie check je de officiële site van het festival.

Latitude Logo

Latitude 2021

Locatie
Verenigd Koninkrijk
Southwold, Verenigd Koninkrijk
Datum 22-25 juli 2021
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.