Festivalzomer 2021 weer onzeker, Lowlands maakt zich “ernstige zorgen”

Photo: Bart Heemskerk (Lowlands 2018)

Even leek het goed te gaan: de besmettingsaantallen daalden en het aantal vaccinaties steeg. Op 30 juni eindigde de lockdown, waardoor evenementen als Lowlands weer mogelijk werden. Helaas dreigt de Nederlandse festivalzomer van 2021 nu alsnog in het water te vallen door de oplopende coronabesmettingen.

Ondanks de positieve berichten van eind juni, is het nog maar de vraag of de Nederlandse festivalzomer van 2021 door kan gaan. Gisteren, op 9 juli, werden er om 10:00 uur maar liefst 5475 nieuwe coronabesmettingen gemeld. De dag ervoor waren dit er nog maar rond de 3500. Al voor de negende dag op rij stijgt het aantal besmettingen. Door de aanhoudende snelle stijging wordt er vanavond mogelijk weer een persconferentie gehouden. Als die er komt, dan worden daarin waarschijnlijk nieuwe maatregelen aangekondigd voor meerdaagse evenementen.

Wat die maatregelen precies zouden inhouden is nog niet duidelijk. Het programma Op1 denkt te weten dat het in OMT-advies staat dat festivals wel mogelijk blijven, “mits er een goed plan is”. Mogelijk ontspringen we dus de dans, maar spannend wordt het wel.

Lowlands

Natuurlijk met stip op nummer 1 deze zomer staat Lowlands. Het zou de grote coronabevrijdingsdag moeten worden. Maar ook die organisatie zegt nu tegen Nu.nl zich “ernstige zorgen” te maken. Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg heeft nog enige hoop, maar houdt er ook rekening mee dat het festival in augustus toch niet door kan gaan.

Van Eerdenburg baalt dat de slechte controles aan de deur bij clubs en discotheken gevolgen hebben voor de evenementen. “Ik heb zelf ook verhalen gehoord dat er bij de ingang heel slecht of zelfs helemaal niet gecontroleerd wordt”, zegt hij in een reactie tegen het ANP. “Door een aantal flink rotte appels in de mand zijn mensen zonder bewijs binnengelaten. En daar worden wij nu misschien de dupe van. Dat zou echt heel erg zijn.”

Einde van de harde lockdown

Essential 2019 / Publiek
Photo: Monique Biermans / Festileaks

Begin deze zomer werd eindelijk het einde van de harde lockdown aangekondigd. Vanaf 30 juni konden grote evenementen, zoals Lowlands, weer doorgang vinden met behulp van toegangstesten en vaccinaties.

Festivals die normaliter in het voorjaar plaatsvinden, zoals Paaspop, werden hoopvol naar het najaar van 2021 verplaatst. Ook begonnen de meeste zomerfestivals met het bekendmaken van de line-up. Lowlands kondigde bijvoorbeeld The Chemical Brothers en Liam Gallagher aan. Of we dit jaar weer op Paaspop, Lowlands en vele andere festivals kunnen staan is dus nog maar de vraag.

Lowlands Logo

Lowlands 2021

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 20-22 augustus 2021
Tickets Niet meer beschikbaar.