Evenementenbranche wil uiterlijk 1 februari duidelijkheid

BKS 2018
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

De Alliantie van Evenementenbouwers eist uiterlijk 1 februari duidelijkheid over de doorgang van evenementen in 2021. In een paginagrote advertentie in verschillende kranten kondigt de branche aan dat de organisatoren van festivals graag weer mensen willen ontvangen in het nieuwe jaar.

Tegelijkertijd plaatst de evenementenbranche een grote disclaimer in het bericht. Zo zijn er toezeggingen en een garantiefonds nodig om dit jaar nog festivals te kunnen organiseren. Dit zou de overheid naar Duits model moeten opzetten. De branche eist hierover uiterlijk 1 februari meer duidelijkheid. Eerder liet ook MOJO al weten dat Lowlands uiterlijk in februari duidelijkheid nodig heeft om verder te kunnen gaan met de voorbereidingen. Het festival houdt al rekening met verschillende scenario’s voor de editie van 2021.

Jolanda Jansen, woordvoerder van de Alliantie van Evenementenbouwers, verklaart: ”We moeten uiterlijk 1 februari weten waar we aan toe zijn. Zo zouden we een “go” moeten hebben om te kunnen starten met voorbereidingen. Het organiseren van grootschalige evenementen vergt een lange voorbereidingstijd. Zo kunnen het ons niet veroorloven een tweede evenementenzomer te missen, want dan staat er straks een nog groter deel van de 100.000 mensen op straat en ligt een branche, die goed is voor 7,4 miljard omzet, compleet op zijn gat. Ook zijn niet alleen die mensen hun baan kwijt, maar de miljoenen bezoekers ook hun evenementen.” Binnen de Alliantie van Evenementenbouwers hebben zich onder andere festivals als Pinkpop, Lowlands, Zwarte Cross, en Best Kept Secret verenigd.

#happynewyear

Onder de noemer #happynewyear voert de evenementenbranche deze keer campagne. Volgens de Alliantie is #happynewyear naar het gelijknamige nummer van ABBA een logisch vervolg op de eerdere campagnes. Ook in 2020 sloeg de evenementenbranche al meermaals alarm met de acties #theshowmustgoon en #soundofsilence.