Dit weekend niet op Lowlands, maar je moet Heilung tóch checken

Het affiche van Lowlands 2021 stond weer bomvol met fantastische acts. De headliners zijn de grote blikvangers van een festivalposter, maar grote verrassingen schuilen vaak in een klein hoekje. In ‘Parels op de Poster’ laten we je kennismaken met precies die acts. Vandaag onder de loep: Heilung!

Lowlands 2021 had zomaar omgetoverd kunnen worden tot een Vikingparadijs. Heilung, afkomstig uit Denemarken, Duitsland en Noorwegen, neemt je in een hypnotiserende live-ervaring mee terug in de tijd. Naar de vroege IJzertijd in het Noorden van Europa om precies te zijn. Met hun heidense Deense folkmuziek, ‘Amplified History’ in eigen woorden, bestormt Heilung sinds 2015 de wereld van de undergroundmuziek.

Debuutalbum Ofnir

Krigsgaldr is de bekendste track van debuutalbum Ofnir met meer dan 9.5 miljoen streams op Spotify

In 2015 liet Heilung geheel op eigen houtje hun debuutplaat Ofnir te water. Vanuit Denenmarken vaarde de langspeler rechtstreeks in de harten van vele underground- en metalfans. Heilung zette ze oog in oog met geschiedenis door hun intrigerende en onheilspellende klanken.

Het trio combineert ouderwetse met moderne instrumenten, een synthesizer gaat er wel in, op hun debuutalbum. Maar daar blijft het niet bij. Onder meer met zwaarden, schilden en zelfs stromend water via menselijke botten zette Heilung hun experience neer. In 2018 tekende de band bij Seasons of Mist en brachten ze een re-issue uit van Ofnir. Parallel met het livealbum Lifa, waarover hierna meer.

Rituelen, hertengeweien en erkenning van MetalHammer

Lifa van Heilung is volledig beschikbaar op YouTube

Vanaf de self-release van Ofnir duurde het zo’n twee jaar voordat Heilung voor het eerst het podium beklom. En dat hebben we geweten. Tijdens Castlefest 2017, een Nederlands festival nota bene, voerde de band voor het eerst hun fascinerende rituelen uit voor publiek.

Gewapend met hertengeweien, speciale maskers, heuse mensenbotten, bloedbesmeurde drums en een waar leger zetten ze hun kenmerkende liveshow meteen op de kaart. Hoe moeten de gezichten van het publiek eruit hebben gezien toen Heilung voor het eerst het openingsritueel uitvoerde? Als gevolg van het succes bracht label Seasons of Mist later deze show uit als DVD genaamd Lifa. Liever luisteren via Spotify? Dan vind je het album hieronder.

Beginnersgeluk voor Heilung? Dacht het niet. Hun tweede optreden ooit schopte het tot de top 10 beste liveshows van 2017 bij MetalHammer. En waar anders dan op de oude Vikingsbegraafplaats Midgardsblot in Noorwegen. Zanger Christopher Juul vertelt MetalHammer: ”We wanted to respect the people who are there alive, but also the people under the hill. This is very sacred ground; it’s an enormously important place in history (…) The arrangements of the songs are made for changing your awareness, and all of a sudden this Heilung thing wasn’t just created by us, it was created by the people in front of the stage, too.”

Ondanks de lage frequentie aan live-shows, wist het undergroundwalhalla Roadburn ze in 2019 op het affiche te zetten. Met een uitpuilende hoofdzaal tot gevolg. In augustus 2021 mag Heilung hopelijk het publiek van Lowlands mee op reis nemen, stap jij ook op?

Teksten uit oude runen en poëzie

Waar je doorsnee songwriter teksten haalt uit gevoelens en politiek, keert Heilung zich terug naar hun voorouders. Het trio vindt het zelfs doelloos om hun teksten te linken aan moderne politiek of een religieuze context. Alhoewel dit ook een lastige opgave blijkt door het gebruik van verloren, dode en primitieve talen als Latijn en Oud-Noors. Heilung biedt de luisteraar een speciale connectie. Een gevoel met de tijd voor het Christendom en moderne politieke ideëen.

Hierdoor halen ze hun teksten ook van hun eigen voorouders. Op Ofnir hoor je voornamelijk runeninscripties van geconserveerde wapens en harnassen. Volgens Heilung is het een zeer mannelijk album. Met de komst van hun tweede langspeler Futha, daarentegen, gingen ze voor de vrouwelijke tegenhanger. Dit wordt bereikt door gebruik te maken van Oud-IJslandse poëzie als tekst, gezongen door meer vrouwelijke stemmen. En die poëzie? Spreuken en zegeningen van Oud-IJslandse priesteressen. Eén ding is vrijwel zeker, Lowlands moet zich opmaken voor een betoverende show.

Lowlands 2021 From Home

Dit weekend geen Lowlands. Alweer. Dat hakt erin, maar aan ons allen de taak om de vibe van het door ons zo geliefde polderfestival springlevend te houden. Het is dus (toch nog) Lowlands-week op Festileaks. We pakken de hele week uit met tal van specials rondom Lowlands: van een online escape room, via een reeks terugblikken en artiest spotlights tot een verkiezing naar de beste LLine-up ooit. Share the LLove!

Lowlands Logo

Lowlands 2022

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 19-21 augustus 2022
Line-up
Arctic Monkeys
The Opposites
Stromae
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.