De beste live-albums om de festivalzomer te herbeleven

Photo credit: Lotte Spek / Festileaks

De festivalzomer ligt alweer een tijdje achter ons. Maar dat betekent niet dat wij niet wekelijks of misschien wel dagelijks terugdenken aan de mooiste liveconcerten op de zwoele festivalweides. Om je dit najaar wat uit je festivaldip te krijgen, hebben we de vetste live-albums van festivalartiesten op een rijtje gezet. Welke plaat zet jij gelijk op?

Blur

Blur met het legendarische Parklive

Een terugkeer met een gouden randje. blur pakte de hele festivalzomer van 2023 in, hier een festivalshow, daar een zaalshow. In welk land stonden ze eigenlijk niet? Blur stond onder meer op Oya Festival en de Lokerse Feesten, waar de band iedereen verraste met het aantal steengoede platen op de setlist. Een enthousiaste fan mocht zelfs Damon Albarn ondersteunen met het Franstalige gedeelte van ‘To The End’. Deze herfst is een perfect moment om het live-album Parklive eens terug te luisteren. Wat is jouw favoriete Blur-plaat?

Gojira
Photo: Travis Shinn

Gojira – Live at Brixton Academy

Gojira stond afgelopen jaar onder meer op het Belgische Graspop 2023, Franse Musilac en Duitse Rock Am Ring / Rock Im Park. Met roots in de death metal ging de band stevig tekeer op het Belgische hoofdpodium. De muziek is inmiddels veel gelaagder en aanstekelijker door de combinatie van andere klanken, van folk tot grunge. Om een optreden van hen her te beleven kun je het live-album Les Enfants Sauvages eens aanzetten, dit album is tien jaar geleden opgenomen in de Brixton Academy in Londen. De perfecte opname voor donkere tijden.

The Live Series van Bruce Springsteen

The Boss gaat al jaren mee, maar is nog steeds vaak terug te vinden op de Europese festivalterreinen. Zo ook op TW Classic 2023, waar hij de sterren van de hemel speelde. Laatst moest hij een deel van zijn tourschema afzeggen in verband met ziekte, maar in 2024 staat hij gewoon weer in Nederland en België. Om de zomer te herdenken en alvast in de stemming te komen luister je naar The Live Series: Songs of Character, een live-album vol klassiekers die perfect bij de herfst passen.

Photo credit: Femke Valks / Festileaks (Bospop 2023)

Porcupine Tree: live-album van de Ziggo Dome

De band Porcupine Tree komt op 8 december met een live-album, opgenomen in de Ziggo Dome eerder dit jaar. Ze stonden alleen op Bospop tijdens het afgelopen festivalseizoen, maar supervet dat ze een in Nederland opgenomen album uitbrengen. Nog even wachten tot je naar de platenwinkel mag rennen dus!

Parkway Drive , Viva The Underdogs

Op zaterdag 17 juni 2023 stond Parkway Drive voor de zesde keer op Graspop. Dat de band een publiekslieveling is moge duidelijk zijn, mede door de vorige passages dwingt de band voor het eerst een headline-positie af. Op de North Stage geeft de band een show die door veel bezoekers wordt bestempeld als de beste van het weekend. De band heeft een album met vrijwel alleen live opnames: Viva The Underdogs. Je kunt deze beluisteren of lekker de hele Graspop show terugkijken!

Heilung

Misschien wel één van de meest besproken festivalacts van afgelopen augustus: Heilung. Als je deze show hebt gezien, weet je zeker dat je een muzikale reis hebt meegemaakt. Met een soort ritueel start Heilung de show op Lowlands 2023. Heel intrigerend en echt iets wat je een keer meegemaakt moet hebben. En het mooie? Je kunt het live-album LIFA gewoon helemaal terugluisteren of zelfs terugkijken.

BKS 2018
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Arctic Monkeys

Waar het viertal vorig jaar nog op het hoofdpodium van Lowlands en Pukkelpop stonden, schitterde Arctic Monkeys in 2023 onder meer op Rock Werchter en Glastonbury. De band is helemaal terug met hun nieuwste album The Car. Vier nummers worden daarvan gespeeld, maar natuurlijk worden de oude parels niet vergeten. Wil je nog eens terugdenken aan die geweldige show van Rock Werchter 2023? Check dan het live-album dat is opgenomen in de Royal Albert Hall in Londen. Daar vind je jaren aan materiaal terug!

Black Country, New Road – Live at Bush Hall

De jonge band Black Country, New Road heeft de laatste tijd veel verandering meegemaakt. Maar ze hebben zin om onder andere Motel Mozaïque en Best Kept Secret te verrassen. In april 2023 komt het album Live At Bush Hall uit, was bijna integraal wordt gespeeld. Het publiek is op Motel Mozaïque muisstil en betoverd door de wisseling van zang en instrumenten. Wil jij dit nog eens terugluisteren? Check dan het hele live-album of bestel jouw nieuwe favoriete plaat online.

The 1975
Photo: Samuel Bradley

The 1975, At Their Very Best in New York

Vers van de pers is het nieuwe live-album van The 1975! Het is pas twee weken terug opgenomen vanuit Madison Square Garden in New York. Een heerlijke plaat die je nog vaak wil afspelen, waarbij je met glundering terugdenkt aan hun sub-headlineshow op Best Kept Secret. Wat een magisch optreden zo tijdens het sunsetslot. De plaat is nog niet online te vinden, maar zeker te beluisteren.

Photo Credit: Kamiel Scholten / Festileaks

Liam Gallagher, live op Knebworth

Dit jaar stond hij op het Spaanse Mad Cool en het I-Days Festival in Milaan, Italië. Het leek even of de Rock’n’ Roll Star er een jaartje tussenuit kroop, maar dat was toch niet het geval. Een show van Liam Gallagher is bijna altijd om naar huis te schrijven. Je kunt vaak de beschonken Britten in het publiek al van ver horen en dan weet je dat het goed komt. Wil jij zijn shows deze herfst nog eens meeschreeuwen? Zet dan Knebworth 22 eens aan op je platenspeler. Van Oasis tot zijn solowerk, alles komt voorbij. Opgenomen op een hele speciale plek, waar hij met Oasis in 1996 twee legendarische sets speelde.