Alleen naar een festival? Tips voor een onvergetelijke ervaring!

Isle of Wight Festival 2021
Photo: Callum Baker / Isle of Wight Festival 2021

Soms kom je zo’n festival tegen dat wel specifiek gemaakt lijkt voor jou en jouw muzieksmaak. Helaas zijn je vrienden totaal niet enthousiast. Overslaan of toch maar gewoon gaan? Alleen naar een festival gaan is helemaal zo gek nog niet.

Samen met een goede vriend reisde ik naar Isle of Wight, een eiland voor de zuidkust van Engeland, om voor Festileaks verslag te doen van het legendarische festival met dezelfde naam. Maar nog voor het festival echt begon, moest deze vriend vanwege persoonlijke redenen terugkeren naar huis. Ik besloot tenminste één extra nacht te blijven, hoewel ik er flink tegenop zag om alleen het festival te verkennen. Uiteindelijk bleef ik het hele weekend en had ik een onvergetelijke ervaring met fantastische nieuwe vrienden.

Tip 1: begin bij de buren

Isle of Wight Festival 2021
Photo: Sara Lincoln / Isle of Wight Festival 2021

De makkelijkste festivalgangers om aan te spreken zijn sowieso de mensen het dichtst bij je. Bied aan te helpen bij het opzetten van hun tent en je hebt meteen contact. Bovendien is het een groot voordeel dat je je buren elke ochtend makkelijk terugvindt.

Mijn buren waren door de beveiliging gevraagd om hun tent iets van het pad te verplaatsen. Ik bood aan om die van mij ook iets te verschuiven. Er was ruimte zat, want de tent van mijn vriend was inmiddels toch weg. Ijs gebroken – de rest van de middag hebben we in het nieuwe kampement bier gedronken.

Tip 2: stel je flexibel op

Isle of Wight Festival 2021
Photo: Sarah Louise Bennett / Isle of Wight Festival 2021

Bij elke groep is het een hele discussie welke artiesten er bekeken zullen worden, zo ook bij je nieuwe vrienden. Ga gewoon lekker mee naar die show van Becky Hill, ondanks dat je daar eigenlijk niks mee hebt. Het enthousiast meezingen van de mensen om je heen maakt al snel veel goed.

Mijn nieuwe crew wilde graag naar de Kaiser Chiefs. De tent waar ze speelden was helaas al snel vol, dus we strandden midden in de massa die voor het hek te wachten stond om hopelijk toch nog naar binnen te mogen. Ineens wordt er van achteren superhard naar voren geduwd wordt. We komen bijna in de verdrukking en we hebben de grootste moeite om de menigte te verlaten. Absoluut geen fijne ervaring, maar wel een soort bonding experience. Voor je het weet loop je midden in de nacht drie uur lang rondjes over de camping met de buurvrouw om deze ervaring te verwerken.

Tip 3: wissel meteen contactgegevens uit

Isle of Wight Festival 2021
Photo: Dylan Roberts / Isle of Wight Festival 2021

Het laatste wat je dan wilt, is natuurlijk dat je je nieuwe vrienden meteen weer kwijtraakt. Zorg daarom dat je al snel nummers uitwisselt, want je weet maar nooit wanneer de rij voor de bar iets langer is dan gedacht en je ineens niet meer weet waar je de rest hebt achtergelaten. Ik had het nummer van bovengenoemde buurvrouw, maar haar telefoon lag op te laden in een kluisje op de camping. Isle of Wight is een enorm festival, dus ik heb m’n crew de rest van de dag niet meer gezien.

Tip 4: koester de wachtrij

Isle of Wight Festival 2021
Photo: Jennifer McCord / Isle of Wight Festival 2021

Niet getreurd, want er zijn nog vele andere manieren om makkelijk mensen te leren kennen op een festival. Bijvoorbeeld tijdens het wachten. Voor de douches, de wc’s, je favoriete pizza-kraam – het mooie is dat rijen overal zijn en iedereen het vervelend vindt. Maak er een opmerking over tegen de persoon achter je en je hebt al snel een filosofisch gesprek over waarom je op festivals minder snel dronken wordt dan in de kroeg.

Tip 5: ga ook eens bij de vroege artiesten kijken

Isle of Wight Festival 2021
Photo: Callum Baker / Isle of Wight Festival 2021

Af en toe is het ook juist fijn om alleen naar een festival te gaan. Zo zie je dingen die je met een groep nooit zou zien. Voordat iedereen ontbeten en gedoucht heeft en voldoende bekomen is van de vorige nacht is het zo 5 uur ’s middags. Solo gaat dat allemaal veel sneller, dus alle tijd om eens te kijken welk bandje om 12 uur het tweede podium opent. Op Isle of Wight waren dat de lokale indie-helden van Wet Leg, mijn beste ontdekking van het hele festival.

Tip 6: geef je over aan de post-festival blues

Isle of Wight Festival 2021
Photo: Sara Lincoln / Isle of Wight Festival 2021

Als je alleen naar een festival gaat en daar nieuwe vrienden maakt, is het terrein voor een paar dagen je volledige wereld. Niemand die je kent is op het festival en niemand op het festival herinnert je aan thuis. Je bent inmiddels volledig op de hoogte van alle drama binnen je nieuwe groep en hebt al drie dagen geen WhatsApp-berichten van je huisgenoten beantwoord, maar op maandagochtend is het na een geweldige headlineshow van Duran Duran ineens allemaal voorbij. Beloof dat je écht écht contact zult houden en wie weet zie je die buurvrouw binnenkort weer terug op het volgende festival. Of vang je herinneringen in een leuk artikel – dat schijnt ook goed te werken.

Isle Of Wight Festival Logo

Isle Of Wight Festival 2023

Locatie
Verenigd Koninkrijk
Newport, Verenigd Koninkrijk
Datum 15-18 juni 2023
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen