Vijf veelkoppige bands die het publiek volledig voor zich winnen

Beste Festivalacts Aller Tijden
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

Door sommige bands word je gewoon weggeblazen, of je nou vooraan staat of op tweederde achterin de tent en schuin achter een pilaar. Dit gebeurt al snel met veelkoppige bands: een flink aantal leden dat samen zorgt voor een vol en harmonieus geluid. Veel instrumenten maken veel energie, en veel energie maakt indruk.

BKS 2018
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

De regel ‘hoe meer leden een band telt, hoe groter het geluid’ gaat niet per se op. Hoe voller het geluid dan weer wel. En hoe meer om naar te kijken! Veelkoppige bands zijn anders dan de standaard 4 tot 5 personen, omdat er meer tegelijk mogelijk is. Als livemuziek een publiek verbindt, is er niets krachtiger dan naar een groep muzikanten te kijken en luisteren die in harmonie muziek maakt. Dat kan strak en onpersoonlijk zijn, zoals LCD Soundsystem. Of één groot en vrolijk familiefeest, zoals Arcade Fire.

Wat blijft is een gevoel van saamhorigheid. De meeste veelkoppige bands hebben een strakke rolverdeling waarin iedereen weet wat hij of zij moet doen. Vaak zijn zulke bands live veel grootser dan op plaat. Hier volgen vijf veelkoppige indie bands die zo goed samen spelen dat je niet anders dan weggeblazen kan worden.

De E Street Band (minstens 7 leden)

Als je het over een veelkoppige band hebt die je wegblaast én ontzettend veel (indie) muzikanten heeft beïnvloedt, kun je het niet maken Bruce Springsteen & The E Street Band niet te noemen. Springsteen staat als kapitein Ahab aan het roer van zijn schip genaamd The E Street Band en is continu op jacht naar Moby Dick: een publiek dat weggeblazen wordt. Als je geen fan bent van Springsteen, heb je hem waarschijnlijk nog nooit gezien. Dit is een reizende familie die met volle gitaren de simpelste akkoorden tot magie maken. Een band met een leider aan kop waar elk lid voor door het vuur gaat. En je kunt als toeschouwer niet anders dan overrompeld raken.

LCD Soundsystem (8 leden)

Nu naar een band die hun grootse geluid op geheel eigen wijze voor elkaar heeft gekregen. De New Yorkers van LCD Soundsystem stonden begin dit millennium aan de start van de dancepunkrevolutie. Vanuit het legendarische DFA Records begon hoofdrolspeler James Murphy met bevriende topmuzikanten aan een strak regime waarin indierock dansbaar werd gemaakt. Het geluid van eerdere acts uit New York als Television en Talking Heads werden vermengd met strakke beats en flows tot een onweerstaanbare saus. Een revolutionaire stap. Hoewel James Murphy de looks van een grote teddybeer heeft, komt hij qua charme niet in de buurt van bijvoorbeeld een Bruce Springsteen. Zijn kracht zit in zijn koppigheid: zijn wil is wet. Dat heeft geleid tot een liveact die naast de groten der aarde zijn weerga niet kent. Elk lid van LCD Soundsystem speelt zo strak dat een concert van de band de hele weide voor zich win.


Arcade Fire (minstens 6 leden)

Arcade Fire ligt qua gezelschap meer in het straatje van The E-street band. Een grote familie (letterlijk) met aanstekelijke festivalkrakers en charismatische figuren, zoals de broertjes Butler. Vanaf het eerste werk is dit een liveband die zichzelf continue opnieuw heeft uitgevonden. Op het podium groeit de band uit tot een gezelschap van jewelste. Het aparte instrumentarium en de te gekke aankleding van band én podium, maakt Arcade Fire top. Maar wat de band uniek maakt, is het onontkoombare enthousiasme en iedere muzikant die zich de longen uit het lijf zingt. Het is feest, feest en nog eens feest met Arcade Fire!

Black Country, New Road (7 leden)

Muzikaal een vreemde eend in de bijt, maar wel eentje die veel furore maakt. Jazz en post-punk door elkaar gehusseld, gecombineerd met fragiele zang en creepy violen bleken een topcombinatie die niemand aan zag komen. Telkens als je denkt dat de akkoorden niet kloppen, komt een track erg sterk uit de hoek. Black Country, New Road is een voorbeeld van een veelkoppige band die vernieuwend is. Die samen rauwe, ingewikkelde muziek tot iets heel aantrekkelijks maakt. Dat doen weinig bands de Londenaren na.

https://www.youtube.com/watch?v=pBa30H-QKt4

Fake Turins (10-12 leden)

Om af te sluiten een nieuwe veelkoppige indieband die de kroon spant wat betreft een community op het podium: het Londense Fake Turins. Ik ontdekte de band onlangs op het Rotterdamse Left of the Dial festival en ben sinds lange tijd niet zo onder de indruk geweest van een live act die ik niet ken. Er staat 10 tot 12 mensen op een podium bedoeld voor 5 personen, hoe is dit mogelijk?! Als LCD Soundsystem in het straatje van Talking Heads ligt, is Fake Turins op dezelfde straat gekeerd en op de weg terug. En hebben ze onderweg de blazers en stress van Black Country, New Road opgepikt.

Een meer charismatische frontman als Dominic Rose kom je zelden tegen. Hij leidt de band á la James Murphy maar steekt je aan als David Byrne. De eerste plaat is dit jaar uitgekomen en staat vol toffe electropunk. Dit is een gezelschap om in de gaten te houden en een community waar ik dolgraag deel uit van wil maken!