Aan boord van de Sziget Express: het dagboek van een reiziger

Sziget Express
Foto: Coohn

Van Nederland naar Boedapest reizen voor een weekje Sziget Festival is een hele onderneming. De auto of het vliegtuig liggen als vervoermiddel voor de hand, maar wees eerlijk: is dat nou het leukst? De Sziget Express brengt je per spoor binnen 24 uur tot aan de poort van het Óbudai-eiland en dat is een hele beleving op zich. Benieuwd hoe het er aan toe gaat? Ik ging mee met deze festivaltrein en deel graag mijn dagboek.

Het is maandagochtend, een uurtje of 10. Ik sta bepakt en bezakt op het perron 4 van station Amersfoort. In de ene hand draag ik mijn paspoort en kaartje. Ik houd ze stevig vast, alsof er nu nog iemand is die mij kan weerhouden van dé ultieme festivalvakantie die bijna aanstaande is. In mijn andere hand heb ik een fruitsapje, omdat ik mezelf zojuist in de Kiosk nog probeerde wijs te maken dat dat laatste shotje vitamines me wel de week door zal helpen.

Foto: Kamiel Scholten

Ik ben gekleed alsof ik in gedachten al op een festivalweide sta. Petje achterstevoren, pilotenbril op, Hawaii-blousje aan en banaantjessokken opgetrokken tot ver boven mijn enkels. Daarmee val ik niet bepaald uit de toon: het lijkt alsof iedereen het feestelijkste hoekje van zijn kledingkast heeft leeggehaald, speciaal voor vandaag. Het grote NS-bord boven me geeft ook nog eens ‘Feesttrein’ aan. Alsof de gare forenzen in hun business casual outfit nog niet in de gaten hebben dat zij hun heil beter een spoortje verderop kunnen zoeken.

Er klinkt een luid gejoel als de lange trein piepend en krakend het station binnenrijdt. Na een korte ticketcontrole stap ik aan boord. Nu kan het, na al die maanden voorpret, écht beginnen.

Je nieuwe festivalvrienden

Sziget Express
Photo: Lotte Spek Photography

Coupé 12, cabine 4, stoel 1. Ik zeul met mijn koffers door de smalle gangetjes in de trein op zoek naar mijn plek. De Sziget Express is opgedeeld in meerdere coupés en cabines. In elke cabine is er plek voor zes personen, dus dat betekent dat ik ongetwijfeld gezelschap ga krijgen.

En jawel, daar stormt een groep jongens de cabine binnen. “Hey ouwe! Ik ben Maddy, aangenaam!” Hij geeft mij een boks en kwakt vervolgens zijn koffer op het bovenste, uitgeklapte bed. “Hé Tim, waar had je die bluetoothspeaker gelaten? Dat we hier eens even wat chille vibes pompen!”, roept hij. Maddy draait zich naar mij toe en fluistert: “Ik hoop dat je oordopjes bij je hebt, want mijn vriend Joost hier, die zaagt ’s nachts een heel Amazonewoud omver!”

Ik moet lachen. Wat een kwante figuren. Dat belooft wat voor de rest van de trip.

Treintertainment op de Sziget Express

Foto: Lotte Schrander

Net als we gesetteld zijn en ons eerste blik bier openklikken, zwaait de deur van de cabine open. “Hoi, ik ben Marloes en ik kom even leuk doen!”, klinkt het enthousiast. In de deuropening staat een jongedame met een paars-zilver paillettenjurkje. Haar gezicht wordt omlijst door twee feestelijke vlechtjes, met onderin een kraal. Ze beweegt nogal hyperactief, alsof ze vlak voor vertrek nog snel een traytje Red Bull heeft geklapt. “Ik ben van het treintertainmentteam en ik kom jullie eens even lekker de moeder hypen!” Ze geeft ons een informatieboekje, een kaartspelletje en wat stickers. “Als jullie even wat lachvitamientjes nodig hebben, dan roep maar heel hard mijn naam. Ik loop vast ergens rond.” Ze zwaait en stormt naar de volgende cabine.

“Dat entertainment doen we zelf wel!”, schreeuwt Maddy haar na terwijl hij met een luide klap zijn fles Jack Daniels Honey op het tafeltje zet. “Wie doet er mee met een potje Klootzakken?”

De Partycoupé

Photo: Lotte Schrander

“Dames en heren, goed nieuws, de partycoupé in deze Sziget Express is geopend! Vanaf nu scoor je dus koude pintermannen in de middelste coupé. Kom ook gerust een dansje wagen!”, klinkt het door de intercom. Dat laten wij ons natuurlijk geen twee keer zeggen. Als een van de eersten betreden we de feestcoupé.

Rechts naast de ingang staat de dj. Het schermpje van zijn pioneer-deck geeft ‘Afspeellijst: Totale Escalatie’ aan. Dat kan alleen maar goed gaan. In het midden van de partycoupé staan twee jongens te badmintonnen, alsof ze vertoeven op camping Het Hijgend Hert in Zwaansbonkergat. Langzaam maar zeker worden zij verdrongen door de feestgangers die één voor een binnendruppelen.

De muziek wordt luider, omdat die het gekakel van de aanwezigen niet meer overstemt. De benen worden losser en het gepraat verandert in zang. Het lijkt alsof de coupé van links naar rechts over het spoor deint op de maat van de muziek. En dan, precies op de drop, vuurt de dj een confettikanon af, recht het publiek in. “Waar is dat feestje?!”, roept hij. De handjes gaan in de lucht en het hek is van de dam.

Het stilleven in de cabines

sziget express
Foto: Lotte Spek Photography

Rond een uurtje of 3 heb ik genoeg van het feesten en besluit ik terug naar mijn cabine te lopen. Ik moet het immers nog 7 dagen volhouden. De meeste cabines die ik onderweg tegenkom hebben tactisch hun gordijntjes gesloten, maar sommige laten een inkijkje toe. In de ene cabine wordt er rustig (na)gekaart onder het genot van een biertje, in de andere brandt weliswaar nog licht maar is de kaars al lang en breed uitgegaan en ligt iedereen voor pampus. Het is een mooi stilleven zo, tussen alle legen blikken bier, half aangevreten zakken borrelnootjes en overhoop gehaalde backpacks.

Op de gang staat een groepje rustig te praten. Ze hangen tegen de leuning en bespreken naar welke act ze deze week het meest uitkijken. Ze bieden mij een drankje aan en ik ga mee in het gesprek. Het doet er eigenlijk niet toe hoe je heet, wie je bent of waar je vandaan komt. Dezelfde bestemming hebben, dat is wat telt en in dit geval ook verbindt. Voldaan vind ik mijn eigen bed en droom ik van de aanstaande feestweek.

Staren naar het oostbloklandschap

Foto: Lotte Schrander

Door wat gestommel op de gang ontwaak ik uit mijn hazenslaapje. Met de mouw van mijn vest poets ik de condens van het cabineraampje. Ik gaap een beetje versuft naar buiten. Het landschap glooit als de wildste parabolen uit mijn wiskundeboek. Dat platte Nederland is al lang en breed verruild voor een Mediterrane omgeving met hoge bergtoppen. ’t Heeft iets sprookjesachtigs. “Eindeloze pieken wordt straks eindeloos pieken!”, hoor ik mezelf denken.

Ondertussen klinkt het deuntje van de intercom: “Goedemorgen beste reizigers aan boord van deze Sziget Express, het is 10 uur en we naderen onze eindbestemming. Trek een luchtig truitje aan, want het wordt vandaag 32 graden in Boedapest!” Er klinkt gejoel op de gang. Ik probeer alle spullen die wat rondslingeren in te pakken om me voor te bereiden op de aankomst. Hoe heb ik dit ooit allemaal in één tas gekregen?

Aankomst in Boedapest

Sziget 2019
Photo: Rock Star Photographers

De trein rolt langzaam station Budapest Keliti binnen. Als het gevaarte tot stilstand komt, blaast de locomotief flink wat stoom af, alsof het moet zuchten na een lange, intensive reis. Zo moe als het treinstel is, zo levendig zijn haar passagiers: de meesten vliegen naar buiten en staan van vreugde te stuiteren op het perron als een opgevoerd opwindkuikentje.

De afgelopen 24 uur vormden een beleving uit het (spoor)boekje. Ik heb nieuwe vrienden gemaakt, nieuwe spelletjes geleerd, flink gefeest en het prachtige landschap aanschouwd… en dan moet het festival nog beginnen! Ik hijs mijn backpack op mijn rug en zet grote, zelfverzekerde stappen richting de uitgang van het station, op weg naar nieuw avontuur. Marloes van het treintertainment staat ondertussen nog altijd even enthousiast op het perron en zwaait ons uit. “Veel plezier he!”, schreeuwt ze huppelend.

Geloof me, Marloes, komt goed!

Sziget Express 2022

Wil jij Sziget 2022 in stijl beginnen, dan is de Sziget Express helemaal jouw ding. De prijzen van een treinkaartje naar Budapest verschillen. De treintickets beginnen vanaf €205. Koop je een kaartje, dan begint de reis naar Sziget op maandag 8 augustus vanaf Amersfoort. Op woensdag 17 augustus zet diezelfde Express je weer netjes af in Nederland.

Sziget 2022

Sziget Festival
Foto: Sandor Csudai (Rockstar Photographers)

Sziget is een van de grootste festivals van Europa en vindt dit jaar voor de 28ste keer plaats. Het festival trekt een publiek uit heel Europa en draait niet enkel om muzikale toppers, zoals Dua Lipa, Stromae en Arctic Monkeys. Het festival voelt aan als één groot pretpark, maar dan zonder achtbanen en met een circus, bordspellen en Koreaanse acrobatiek.

  • Locatie: Óbudai-eiland, Boedapest, Hongarije
  • Datum: 10 t/m 15 augustus 2022
  • Tickets:  De tickets zijn in de verkoop en kosten €290,-. Gekochte tickets van 2020 of 2021 blijven geldig voor de komende editie.
  • Meer informatie vind je terug op de officiële website van het festival.
Sziget Logo

Sziget 2022

Locatie
Hongarije
Boedapest, Hongarije
Datum 10-15 augustus 2022
Line-up
Ben Klock
RÜFÜS DU SOL
Sam Fender
Tickets Niet meer beschikbaar.