De 10 must do’s op Sziget 2019

Sziget 2018
Photo: Rockstar Photographers (Sziget 2018)

Sziget duurt 7 dagen en hoewel dat lang lijkt vliegt de tijd daar voorbij. Ook als je meerdere jaren bent geweest blijft het moeilijk om echt álles wat je daar kan doen te beleven. Om ervoor te zorgen dat jij het beste uit Sziget 2019 kan halen, hebben we 10 must do’s op een rij gezet!

1.Bezoek de Fulldome

Een nieuwe activiteit op het terrein van Sziget! Dit jaar komt de FullDome naar het Hongaarse festival. De FullDome is een koepel waar mensen in groepen in kunnen. Je kan vervolgens op de grond gaan liggen, waarna je een show met allemaal visuals ziet. Deze visuals en effecten zijn zo echt, dat het echt lijkt alsof je even op een andere plek bent.

2. Relaxen in het Luminarium

Terug van weggeweest, een favoriet bij vele Szitisens; het Luminarium. Voorgaande jaren maar ook dit jaar kun je in de opblaasbare koepels rondlopen en relaxen. Licht staat hier centraal. Elke koepel heeft een andere kleur licht en andere effecten. De lichten, rustige muziek en airco maken je helemaal zen zodat je daarna weer goed tegen de drukte op het festival kan!

3. Kijk je ogen uit bij de te gekke circus voorstelling ‘Tabarnak’ van Cirque Alfonse

Wie een beetje kennis heeft van circussen weet dat de beste uit Canada komen. Ook dit jaar heeft de organisatie van Sziget een paar Canadese circus gezelschappen uitgenodigd. Zo komt dit jaar o.a. Cirque Alfonse. Ze nemen de voorstelling ‘Tabarnak’ mee, dat zich volledig richt op acrobatiek. De show belooft veel muziek, mensen in de lucht en bijzondere sprongen. Kijk je ogen uit bij ‘Tabarnak’! Elke dag om 20:00 bij Cirque du Sziget

4. Koreaanse acrobatiek bij BONGnJOULE: The Road to Heaven

Het is niet vaak dat we over Koreaanse circussen horen, dus dit is bij voorbaat al een unieke act! BONGnJOULE is een Koreaans circusgezelschap dat ‘nog maar’ sinds 2015 bestaat. Ze komen met hun bijzondere voorstelling ‘The Road to Heaven’ naar Sziget. Hierin is er steeds een man die op een acrobatische paal klimt maar daar niet heel succesvol in is. Met zelfreflectie en een mooie boodschap wilt BONGnJOULE je naar jezelf laten kijken vanaf een ander perspectief. Elke dag om 18:45 bij Cirque du Sziget.

5. Met klei knutselen bij Csapati Ceramic Studio

Foto: Sandor Csudai

Bij de bekende kunst- en activiteitentuin (dit jaar de Garden) is er zoals altijd een kleistudio aanwezig. Wellicht verwacht je het niet om te kleien en knutselen op een festival, maar even iets heel anders doen dan wat je normaal doet maakt je dag weer helemaal goed. Maak van je wildste fantasie een klei vorm, geef het een likje verf en voilá; je hebt een mooi en uniek Sziget aandenken voor de rest van je leven!

6. Voer diepgaande gesprekken bij Death Café Budapest

Source: Death Café Budapest Facebook

Tussen alle feesten, activiteiten en circussen door is er op Sziget altijd plek voor een serieus tintje. Debatten, lezingen of serieuze gesprekken zijn altijd al onderdeel geweest van het programma. Veel mensen staan er niet bij stil, maar de dood is iets wat iedereen uiteindelijk overkomt. Om dit zware onderwerp toegankelijk en bespreekbaar te maken, kan je bij voor het derde jaar op rij bij ‘Death Café Budapest’ terecht om te praten over de dood. Laat al je gedachten los of spreek juist uit waar je mee zit. Het kan elke dag bij Death Café Budapest!

7. Gezellig bordspellen spelen bij Modern Board Games

Sziget 2017

Dit jaar kun je op de Sziget Beach bordspellen spelen! Neem je squad mee of maak juist nieuwe vrienden. Met spellen als ‘Exploding Kitties’ en ‘Cards Against Humanity’ heb je gegarandeerd een gezellige middag vol leuke spellen!

8. Maak de echte Oempa Loempa uit Sjakie en de Chocolade Fabriek mee

https://www.instagram.com/p/Bvt9E7-HdxL/

Ja, echt! De acteur die bekend staat om zijn rol als Oempa Loempa in de beroemde film, komt naar Sziget! Wat hij precies gaat doen is nog geheim, maar het kan van alles zijn! Deep Roy is namelijk niet alleen een acteur maar ook stuntman, danser en puppeteer. Maak je dus klaar om deze ster te ontmoeten en mee genomen te worden in zijn vele talenten. Mis het niet op dinsdag 13 augustus bij Magic Mirror om 20:00.

9. Ervaar Hongaarse cultuur en dans bij Budapest Contemporary Dance Academy Night

https://www.instagram.com/p/BN9j7HlDvok/

Zin om iets nieuws te ervaren op je maandagavond? De Budapest Contemporary Academy geeft eenmalig een workshop op Sziget, op maandag laat in de avond. Tijdens de dansworkshop ga je kijken naar verschillende aspecten van dans. Je partner, chemie, dynamiek en bewegingen. Vervolgens leer je een traditionele dans, waarbij je alle besproken aspecten toepast. Een mooie ervaring en nieuwe danspasjes voor de laatste dagen van het festival! Op maandag 12 augustus 23:15 bij de Theatre and Dance Tent

10. Aanschouw een bijzonder Ethiopisch optreden bij Circus Abyssinia

Een prachtige voorstelling gemaakt en uitgevoerd door mensen uit Ethiopië, je kan het aanschouwen bij Circus Abyssinia: Ethopian Dreams. Deze voorstelling vertelt het verhaal van een jongen die er altijd al van droomde om bij een circusgezelschap toe te treden. Het verhaal wordt vanuit het perspectief van de jongen zonder enige spraak verteld. Enkel muziek, beweging en acrobratiek. Een jawdropping optreden! Elke dag bij Cirque du Sziget om 17:00

Sziget 2019

Sziget 2018
Photo: Rockstar Photographers

Sziget keert in 2019 terug voor de 27e editie. Het festival vindt plaats van 7 tot en met 13 augustus op het Óbuda-eiland, in hartje Boedapest. Voor de scherpe geest: het festival communiceert een dagje minder, maar duurt nog steeds even lang als voorgaande jaren. Dit om de laatste nacht van het festival niet te verwarren met een complete programmering gedurende de dag. Wil je weten hoe het er vorig jaar aan toe ging in Hongarije? Lees dan ons festivalrapport.

Tickets voor het festival zijn nu te koop via de website.

Sziget Logo

Sziget 2024

Locatie
Hongarije
Boedapest, Hongarije
Datum 7-12 augustus 2024
Line-up
Halsey
Liam Gallagher
Fred again..
Tickets Kopen

Over de auteur ✍️

Alejandra Broersma

Chef Planning en manusje-van-alles bij de FL feestcommissie. Student Kunst en Economie. Binnen het team bekend als de nerd die alle series kijkt. Geobsedeerd met Tame Impala en Arctic Monkeys maar kent ook alle foute twerkhits. Op festivals vaak achter de schermen aan het werk, maar in mijn vrije tijd ook wel front row te vinden als de gillende en huilende fangirl.

Meer van Alejandra