Livestreams & timetable: Zo volg je Eurosonic Noorderslag 2022

Photo by: Jorn Baars

Eurosonic Noorderslag 2022 is aan! Helaas zonder dansende menigte want het festival vindt digitaal plaats. Maar dat betekent wel dat alle optredens gratis te bekijken zijn! In dit artikel zetten we alle belangrijke dingen van deze editie voor je op een rijtje.

Wat is Eurosonic Noorderslag?

ESNS is een showcase-festival in Groningen. Elk jaar vindt hier de start van het festivalseizoen plaats. Het is een opstap voor ruim 350 Europese talenten richting de top. Het non-profit evenement verkoopt elk jaar uit, met in 2020 meer dan 40.000 bezoekers. Daarnaast is het ook een internationale muziekconferentie die elk jaar meer dan 4.000 professionals trekt. Een doorbraak ligt dus op de loer. Artiesten die deze hebben weten te pakken zijn bijvoorbeeld The xx, Dua Lipa en Royal Blood.

Waar kan ik ESNS 2022 bekijken?

Dit jaar is ESNS dus digitaal en gratis te volgen. Om de optredens te kunnen bekijken, kun je van woensdag tot en met zaterdag schakelen tussen 3 verschillende streams waar alle acts voorbij zullen komen. De livestreams beginnen dagelijks om 20:00 en duren tot ongeveer 23:30.

Vind je het leuk om mee te chatten? Festileaks heeft een eigen Whatsapp groepje die je kunt joinen via https://festileaks.com/whatsapp. Ook op het Festival Forum is er een ESNS 2022 topic.

Wat is de timetable?

Dit jaar treden er ruim 200 verschillende Europese artiesten op bij hét showcase festival van Europa. Hoewel Nederland uiteraard goed vertegenwoordigd is met o.a. Froukje, MEAU, Goldband, MEROL en Jungle By Night, is Spanje dit jaar het focusland. Kijk dus niet gek op als je veel acts uit het Zuid-Europese land voorbij ziet komen. Traditiegetrouw bestaat de zaterdag van het festival – Noorderslag – geheel uit Nederlandse acts.

De artiesten zijn over vier dagen verdeeld en hebben allemaal ongeveer 10 a 15 minuten om hun beste beentje voor te zetten. Hieronder zie je de timetable voor vandaag, vrijdag 21 januari. Bekijk hier het hele blokkenschema of check de gehele line-up op de website van ESNS.

Voorpret

In de meest recente aflevering van De Festivalpodcast is er extra veel aandacht voor Eurosonic Noorderslag. Veel tips, veel muziek, veel voorpret. Check ‘m nu!

Eerder deelde onze Ambassadeur Electronic Marco Derksen al zijn 5 must-sees voor deze editie van Eurosonic Noorderslag 2022.

Thema: Building Back Better Together

ESNS heeft dit jaar een speciaal thema: ‘Building Back Better Together’. Met dit thema focust het festival zich op duurzaamheid, inclusiviteit en de wederopbouw van de muziekindustrie na de coronacrisis. Daarom organiseert het festival een conferentie die (tegen betaling) online te volgen is. Eurocommissaris Frans Timmermans zal hier een gastcollege geven over The Green Deal en hoe deze deal de muziekindustrie positief kan beïnvloeden. Marjan Minnesma zal nog dieper over deze Green Deal ingaan in haar eigen gastcollege ‘Scale up and Hury Up!’ op vrijdag.

Naast deze twee Nederlanders zijn er ook nog veel meer andere interessante sprekers op de conferentie aanwezig. Zo zullen festivalorganisatoren uit verschillende landen aan het woord komen over het aankomende festivalseizoen. Ook Omroep Zwart is aanwezig om inclusiviteit in de muziekindustrie te bespreken in het speciale panel ‘Diversity in the Backstage’. Genoeg om te checken dus! Een kaartje voor de conferentie kost 99 euro.

Clozee op Eurosonic Noorderslag 2021
Clozee op Eurosonic Noorderslag 2021

Prijzen

Tijdens ESNS worden er ieder jaar een aantal prijzen uitgereikt en ook dit jaar zullen er verschillende trofeeën uitgedeeld worden. De Popprijs zal worden uitgereikt, evenals de Music Moves Europe Award, ESNS Kickstart, Pop Media Prijs, Popstipendium en de prijs voor Podiumdieren.

Popprijs

De Popprijs geldt als één van de belangrijkste prijzen in de Nederlandse muziekindustrie en wordt ieder jaar tijdens Eurosonic Noorderslag uitgereikt aan een band of artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. De 10-koppige jury kijkt naar (inter)nationaal succes, bijzondere artistieke prestaties, langdurige carrieres en zal uiteindelijk in samenspraak een beslissing nemen. Onder eerdere winnaars zaten onder meer Anouk, De Jeugd van Tegenwoordig, Herman Brood en Armin van Buuren. Een prestigieuze prijs voor alleen de allergrootste Nederlandse artiesten. De genomineerden worden niet van tevoren bekend gemaakt; extra spannend dus.

Music Moves Europe Award

Voor de Music Moves Europe Award zijn er vijftien acts genomineerd, waaronder de Nederlander Blanks en de Belg Meskerem Mees. Donderdag zal de prijs worden uitgereikt, waar muziekliefhebbers vanuit heel Europa hebben kunnen stemmen. De vijf winnaars maken elk kans op €10.000.

Eurosonic Noorderslag 2022

  • Datum: 19 t/m 22 januari 2022
  • Locatie: Groningen
  • Tickets: €99 (voor toegang tot de conferenties)
  • Meer informatie vind je op de officiële website.