Eurosonic Noorderslag 2022: 5 x dansen op nieuwe acts

Eurosonic Noorderslag 2022 staat voor de deur. Van 19 t/m 22 januari kun je via de livestream online genieten van wel meer dan honderd optredens! Onder meer: GO_A, Goldband, Jungle By Night en Mezerg treden op. Daarnaast is het natuurlijk hét festival om nieuwe dingen bij te ontdekken zoals Froukje vorig jaar. Lees hieronder welke acts we zeker en vast vaker terug gaan zien in 2022.

Accueil - Irene Dresel
Irène Drésel – Kinky dogma 2021

1. Irène Drésel

Irène Drésel is een veelzijdige Franse technoproducer die in 2019 haar eerste album Hyper Cristal heeft uitgebracht. Haar muziek is precies zoals ze het leven leeft: Een grote spirituele reis. Zo verliet ze Parijs op zoek naar verlichting op het platteland. De waanzin van de grote stad en de rust van het platteland, het is allemaal terug te horen in de kleurrijke techno die deze dame ons voorschotelt.

Haar laatste album Kinky Dogma uit 2021 is ook van een grote schoonheid. Opener ‘Bienvenue’ neemt je gelijk mee op reis naar een hypnotiserende wereld om groots af te sluiten met de bijna 10 minuten(!) durende stampplaat op zevenmijlslaarzen ‘Stupre’. Terecht dat Eurosonic Noorderslag 2022 hier werk van gemaakt heeft. Het zal niet meer lang gaan duren voordat deze madame haar plek opeist. Ze verdient het om op onze festivals te schitteren naast technokoninginnen als Ellen Allien en Charlotte de Witte. Bovendien een zekere match als je ook fan bent van het fameuze Border Community label van James Holden.

2. ascendant vierge

We blijven nog even in Frankrijk. Dat is namelijk de thuisbasis van de oprichters van deze gloednieuwe band. Paul Seul en Mathilde Fernandez zijn duidelijk beïnvloed door de jaren 90. De zangeres houdt net als onze eigen Floor Jansen van opera. Subtiel valt de muziek van dit duo niet te noemen. Wel uniek, ze brengen odes aan gabberhouse terwijl Fernandez met haar voordracht doet denken aan een ware gothrave diva.

Zeker is dat dit stel jullie aan het dansen gaat krijgen. Alle ingrediënten voor een opzwepend feest zijn hier aanwezig: lompe beats, catchy melodieën en een flinke portie energie. Eén van hun prijsnummers is het puntige en hoekige ‘discoteca’, een heuse testosteronbom. Het festival Dour heeft ze al gestrikt dit jaar. Gaat dit dus zien op Eurosonic Noorderslag 2022!

3. Aili

Oftewel de Belgische Aili Maruyama. Een rijzende ster in ons zuidelijke buurland. En dat is zeker niet alleen omdat ze zeven jaar in Japan heeft gewoond, ‘wat je ook aan haar muziek kan horen’. In 2021 haalde ze namelijk ook de finale van dé muziekwedstrijd van Studio Brussel, ‘de nieuwe lichting’.

Met hulp van Gentenaar Orson ‘Transistorcake‘ Wouters creëerde ze een geheel eigen poppy, nu-discogeluid – zo is ‘Dansu’ zelfs na honderd keer afspelen nog fris te noemen. De vrolijke muziek voelt als een verslavende trip en is gelukkig niet onopgemerkt gebleven voor Eurosonic Noorderslag 2022. De Belgische dj en producer Biesmans maakte ook al een remix van het immer groovende en speelse ‘Genki‘. Sorry, dat nummer gaat de komende week dus niet meer uit je hoofd.

4. Noisy

Deze drie Britten komen uit Worthing, ergens in het zuiden van Engeland. Het zij je vergeven mocht je denken dat Cody, Connor en Spencer de volgende aanstormende boyband in het rijtje zijn. En ja, ze hebben zeker een ‘rockgeluid’ dat zich enigszins laat vergelijken met dat van Fontaines D.C. Waarom dan dance? Nou, ze maken erg diverse muziek, want ze stouwen hem naast rock vol met pop, hiphop en drum & bass. De ene minuut is de andere niet bij dit spannende gezelschap. Het is nog even afwachten of hun concert op 27 januari in De Melkweg in Amsterdam door kan gaan. Maar geen paniek want met het Reading & Leeds festival reeds op hun naam, komen we ze snel weer ergens anders tegen.

5. Blak Saagan

We duiken diep de nacht in met de Venetiaanse producer Blak Saagan. Samuele Gottardello stond vorig jaar nog op ‘Le Guess Who?‘ in Utrecht. 2022 belooft voor de Italiaan een spectaculair jaar te worden. Zo zal hij op 21 april te zien zijn op het Roadburn festival. Wordt dit het jaar van zijn grote doorbraak?

Aan zijn muziek kan het niet liggen. Het best demp je alle lichten om je heen en laat je jezelf meevoeren naar een duister, ongezellig oord. Deze man heeft regisseursbloed in zich en dat hoor je. De muziek zou hypothetisch de perfecte soundtrack zijn voor bloederige, Italiaanse Giallo-films. Zijn industriële, spannende muziek blinkt uit in sfeerschepping en bevat veel synths en stevige noise-invloeden. Soms sijpelt er zelfs wat ambient à la grootmeester Aphex Twin in door. ‘Convergenze Parallele’ is een voorbeeld van een luchtig, haast schattig nummer.