10 platen van artiesten op de line-up van Dekmantel 2022 die je zeker nog moet horen

Na twee gecancelde edities is het van 3 tot 7 augustus 2022 eindelijk weer tijd voor Dekmantel. Om je te helpen de weg te vinden tussen de vele interessante, maar vaak wat minder bekende artiesten op de indrukwekkende line-up zijn hier tien platen die je zeker nog moet horen voor je deze zomer naar Amsterdam afzakt.

Meteen meeluisteren tijdens het lezen?
Check de ‘Dekmantel 10’ op Spotify! →

1. Hermeto Pascoal – Viajando Com o Som (1976)

Nooit hadden wij gedacht dat we deze inmiddels 85-jarige Braziliaanse componist (die zelf ook minstens vijf instrumenten bespeelt) nog live te zien zouden krijgen, zelfs niet nadat eerder dit jaar deze opname van een liveshow uit 1976 eindelijk het daglicht zag. Maar kijk, de levende legende staat deze zomer gewoon op Dekmantel. Als zijn geestverruimende mix van jazz en samba daar zelfs maar een tiende van de bedwelmende tropische stoom produceert die deze plaat uitslaat, wordt dit één van de heetste concerten van de zomer.


2. Scorn – Gyral (1995)

Mick Harris was ooit de drummer van de geniale Britse metalband Napalm Death, voor wie hij de genreterm ‘grindcore’ bedacht. Later speelde hij in de oorverdovende avant-gardeband Painkiller van saxofonist John Zorn en bassist Bill Laswell. Halverwege de jaren 90 richtte hij zijn verschroeiende aandacht op de elektronische muziek, met onder meer dit aardedonkere, lekker dubby ambientalbum tot gevolg. Heel benieuwd hoe de vaak adembenemende muzikale visoenen die dit album aanvuren meer dan 25 jaar later live zullen klinken.

3. Robert Hood – Nighttime World, Vol. 1 (1995)

Detroitlegende Robert Hood stichtte met Jeff Mills en Mike Banks het invloedrijke label Underground Resistance, en zette met zijn eerste solo-LP Minimal Nation de gelijknamige techno op de kaart. Dat genre verwaterde uiteindelijk vaak tot kale, koude beats of ongeïnspireerd gepruttel, maar de tracks van Hood klinken hier warm en soepel, en ze bevatten steevast een snuifje soul. Als Floorplan draaide hij, vaak samen met zijn dochter, de laatste jaren veel zingende diva’s, maar op Dekmantel speelt hij dit jaar nog eens een solo-liveset. Less is more!


4. John Beltran – Ten Days of Blue (1996)

Ook dj en producer John Beltran werd geboren in de staat Michigan, waarvan de stad Detroit het kloppende hart is. Zijn ritmes en beats doen soms denken aan die van Hood, maar Beltran smeert er hier graag een dromerig laagje synths overheen, waardoor ze tegelijk rustgevender en emotioneler klinken. Toen het label deze plaat in 2018 opnieuw uitbracht op vinyl, maar het vertikte om Beltran hiervoor te vergoeden, zette hij ze zelf gratis online. Beter nog: op Dekmantel speelt hij ze helemaal live in het Muziekgebouw aan ’t IJ!

5. Laurel Halo – Quarantine (2012)

Laurel Halo komt zowaar óók uit Michigan, en vermengt in haar DJ-sets Detroit techno met bass music uit Londen. Maar haar debuut, dat verscheen op het Britse Hyperdublabel, klonk helemaal anders. We maakten er kennis met haar lijzige stem, beneveld door onheilspellende, slepende samples en misvormde melodieën. Met zo’n titel zou dit de perfecte plaat zijn geweest om tien jaar en een pandemie later nog eens live te spelen. Maar op Dekmantel treedt Halo aan met Oliver Coates, met wie ze de instrumentale plaat Raw Silk Uncut Wood opnam.

6. Jon Hopkins – Singularity (2018)

Deze Londense producer maakte de afgelopen jaren indruk met enkele epische albums en overrompelende liveshows waarin hij haperende maar meeslepende elektronica combineerde met af en toe een streepje piano. Deze plaat was voorlopig het hoogtepunt waarin al zijn sterktes bij elkaar kwamen. De opvolger Music for Psychedelic Therapy was wat minder, maar geen nood, want op Dekmantel komt Hopkins een DJ-set spelen. Benieuwd of hij daar ook Four Tet zal draaien, zoals in zijn LateNightTales-mix, of toch iets steviger tekeer zal gaan.

7. Loraine James – For You and I (2019)

De Britse Loraine James had in 2020 al op Dekmantel moeten staan, maar je weet hoe dat is afgelopen. Telkens we deze plaat tijdens de lockdown opnieuw afspeelden, kroop haar aardedonkere, dwarse sound dieper onder onze huid. Ze verklankt perfect de zorgen en angsten, maar ook de fascinerende diversiteit en onweerstaanbare cool van de bewoners van de troosteloze Londense woontorens op de albumcover. Op Rewire Offline was James alvast indrukwekkend vorig jaar, dus dat wordt een blij weerzien op Dekmantel.

8. Altın Gün – Gece (2019)

Deze plaat klinkt alsof je ze halverwege de jaren zeventig in een hippe buurt in Istanbul uit een stoffige platenbak had kunnen vissen, maar niets is minder waar. Ze werd iets meer dan drie jaar geleden opgenomen in een studio in het Nederlandse Haarlem, door vier Nederlandse jongens en twee vocalisten van Turkse origine. Inmiddels veroverde de band de wereld met zijn psychedelische versies van oude folksongs – ze stonden dit jaar zelfs op Coachella. Afsluiter ‘Süpürgesi Yoncadan’ is één van onze favoriete synthpopsongs aller tijden.

9. Mary Lattimore – Silver Ladders (2020)

Mary Lattimore speelde de afgelopen jaren harp op heel wat mooie platen van anderen, recent onder meer nog bij Steve Gunn, Marissa Nadler en Sondre Lerche. Maar het meeste indruk maakte ze met haar recentste soloplaat, waarop ze samen met Neil Halstead van Slowdive (op synths en gitaar) de klanken van haar snaren doet zingen en zinderen tot ze de hele kamer vullen en het heelal door het behangpapier schemert, zoals op de cover dus. Daardoor sluit dit eerder akoestische album perfect aan bij de elektronische inborst van Dekmantel.

10. Sherelle – Fabric Presents (2021)

Deze mix deed ons watertanden eind 2021. De Londense Sherelle is nog geen dertig, maar ze dropt old school jungleplaten alsof ze al twee keer zolang meedraait, en mikt er bovendien moeiteloos allerlei veel hippere klanken tussendoor, zoals de even intense footwork uit Chicago. Bovendien, zo ontdekten we onlangs op Motel Mozaïque in Rotterdam, speelt ze ook zelf voor MC, wat het ontploffingsgevaar op de dancevloer van Bird aanzienlijk deed toenemen. Wil je deze zomer nog eens écht diep gaan en al je zorgen uitzweten? Better call Sherelle.

Wil je één van de platen in deze lijst graag kopen? Klik dan op de albumcover!

Dekmantel Festival Logo

Dekmantel Festival 2022

Locatie
Nederland
Amsterdam, Nederland
Datum 3-7 augustus 2022
Line-up
Altin Gün
Jon Hopkins
Joy Orbison
Tickets Niet meer beschikbaar.