Advertisement

12 onmisbare artiesten op de line-up van Rewire 2024

Rewire in Den Haag staat elk jaar garant voor scherpe elektronica en verfijnde experimenten. Klinkt dat aantrekkelijk, maar kan je bij het uitpluizen van het programma wel wat hulp gebruiken? Dan helpen we je graag een eind op weg!

1. Jlin

Jerrilynn Patton, Jlin voor de vrienden, brak in 2015 door met Dark Energy. Op dat album smolt ze het aanhoudende gedreun van haar voormalige werkplek in een staalfabriek in Gary, Indiana samen met de hyperkinetische footwork uit het nabije Chicago. Haar voorlopige meesterwerk Black Origami schitterde nog feller, en bracht haar in 2018 onder meer naar Best Kept Secret voor een onvergetelijke mokerset.

Sinsdien spreidde ze haar vleugels: vorig jaar stond ze met een kamermuziekkwartet en een percussie-ensemble op Birds of Paradise Festival in Utrecht, en voor Rewire werkt ze in 2019 samen met choreograaf Wayne McGregor en dit jaar met visueel kunstenaar Florence To. Op haar nieuwe album Akoma, dat op 22 maart zou moeten landen, zijn ook onder meer Björk, Philip Glass en het Kronos Quartet te horen. Ben jij ook onbeheersbaar benieuwd hoe dat klinkt? Schrijf je dan snel in voor de Rewire-workshop waarop ze uit de doeken zal doen hoe ze dit album gemaakt heeft.

Jlin speelt zaterdag om 01u00 in Paard. Zondag om 13u15 is er een gesprek met haar in The Grey Space in the Middle. Daar geeft ze om 15u00 ook een workshop.

2. Oneohtrix Point Never

Daniel Lopatin liet zich voor de naam van zijn bekendste project inspireren door de ‘station call’ van radiostation Magic 106.7 in Boston, waar hij opgroeide – zo weet je meteen ook hoe je het moet uitspreken. Zijn muziek heeft wel wat weg van wat je hoort als je aan de afstemknop van een FM-radio blijft draaien – flarden muziek uit verschillende genres en tijdperken die vaak onbestemde herinneringen oproepen.

Daar zouden zelfs op Rewire weinig mensen voor hun plezier naar komen luisteren, uiteraard. Gelukkig weet Lopatin uit zijn uiteenlopende samples telkens toch een aanstekelijk geheel te smeden. Hij was als producer nauw betrokken bij onder meer American Utopia van David Byrne, Magdale van FKA twigs en græ van Moses Sumney, maar we zouden hier toch vooral een lans willen breken voor zijn grensverleggende solowerk, van het fenomenale album Replica uit 2011 tot zijn recentste worp Again.

Oneohtrix Point Never speelt zondag om 22u00 in Amare. Voor zijn concert heb je een extra ticket nodig. Dat koop je voor alle zekerheid best vandaag nog.

3. The Necks

In de basis is het Australische trio The Necks gewoon een jazztrio met een pianist, een bassist en een drummer (al speelt die eerste ook keys en die laatste ook gitaar). Maar zo klinken ze eigenlijk niet, of zelden: ze hebben als band een heel eigen geluid ontwikkeld en weten al bijna 35 jaar zowat alle genreclichés handig te omzeilen. Albums als Aether (2001) en Drive By (2003) hebben ze gewoon in één enkele track helemaal volgespeeld, maar op hun alweer erg geslaagde nieuwe plaat Travel kregen we maar liefst vier nieuwe stukken te horen, geïnspireerd door de improvisaties waarmee ze hun oefensessies openen. Een band dus die live nog alle kanten uit kan.

The Necks spelen vrijdag om 20u30 in Amare.

4. Loraine James

Loraine James verscheen vijf jaar geleden op het toneel met de indrukwekkende debuutplaat For You and I die zich het best liet samenvatten door de dubbele titel van de tweede track, ‘London Ting//Dark as Fuck’. Op haar nieuwste Gentle Confrontation vallen er wat vaker zonnestralen naar binnen in haar Londense flat, en laat ze haar weerbarstige, met drillrap besmette elektronica zachtjes botsen met de zalvende soulstemmen van KeiyaA, Eden Samara en George Riley. Ook black midi-drummer Morgan Simpson deed mee (op ‘I DM U’), maar de livedrums op Rewire worden verzorgd door Fyn Dobson. Voor de visuals tekent de Berlijnse Alessandra Leone.

Loraine James speelt zaterdag om 22u45 in Paard.

5. Autechre

Sean Booth en Rob Brown van Autechre leerden elkaar eind jaren 80 kennen in de graffitiscene van Manchester. Aangestoken door de elektroklanken van de vroege hiphop gingen ze samen aan de slag met een analoge sampler en drummachine waarop ze de hand hadden kunnen leggen. Daarmee produceerden ze tussen 1993 en 1998 vijf uitstekende albums vol haperende ritmes en elektronische hersenkronkels die in de gemiddelde club de dansvloer onmiddellijk zouden doen leeglopen.

Hun muziek resoneerde echter ook bij liefhebbers van alternative muziek die hun neus ophaalden voor ravetechno en vocal house, en de betekenisloze naam die ze voor hun act hadden gekozen groeide uit tot een keurmerk. De vier twee uur lange sessies die ze in 2018 uitzonden via de onlinezender NTS werden door het Warp-platenlabel zowaar integraal op vinyl uitgebracht. Hun livesets spelen ze traditiegetrouw in volledige duisternis, maar voor Rewire doen ze dat op een heel bijzondere locatie, namelijk de Grote Kerk in Den Haag. Dat heet dan een hoogmis.

Autechre speelt vrijdag om 22u15 in de Grote Kerk. Voor dit concert heb je een extra ticket nodig. Deze zijn uitverkocht, maar misschien lukt het via Ticketswap.

6. Julia Holter

Julia Holter studeerde compositie aan het California Institute of Arts, en vindt sindsdien haar weg in zowat alle uithoeken van de avant-garde- en modern-klassieke scene. Maar ze beschikt over de bijzondere gave om uit al die vergezochte, schurende, eigenaardige klanken een hoogsteigen soort popsong te boetseren, die ze zelf begeleid op keys en zo feilloos zingt dat je vergeet hoezeer ze daarbij soms op de rand van de harmonieuze afgrond balanceert. Enkele jaren geleden speelde ze ook al op Rewire, en wurmde ze zich nadien op de valreep de bomvolle kleine zaal van Paard binnen voor het concert van Tirzah, gezeten op de brede schouders van vriend en bandlid Tashi Wada. Maar dit jaar verdringen de collega’s zich vast bij haar set, want ze komt in primeur haar album Something in the Room She Move voorstellen.

Julia Holter speelt vrijdag om 20u45 in Paard.

7. Jenny Hval

Ook de eigenwijze Noorse Jenny Hval is een graag geziene gast op Rewire en verwante festivals, en ze heeft voor deze editie alweer iets nieuws bedacht, namelijk een muzikale bewerking van Die Hamletmaschine van de Duitse toneelschrijver Heiner Müller. Een machinale uitvoering dus van een tragedie die meer dan 400 jaar geleden door William Shakespeare aan papier werd toevertrouwd, waarin ze naar eigen zeggen ook meteen ‘de apocalyptische wereld van de hedendaagse politiek’ te lijf gaat. Geen betere plek om dat op te voeren dan in Amare, op zo’n 600 meter van het Haagse Binnenhof – to BBB or not to be. Hoe dat gaat klinken, daar hebben we voorlopig het raden naar, maar wie dat wil kan eventueel de apocalyps al wat opwarmen met haar overweldigende plaat Apocalypse, Girl uit 2015.

Jenny Hval speelt zaterdag om 18u45 in Amare.

8. Ben Frost

De naar IJsland verkaste Australiër Ben Frost liet zich voor de foto hierboven blijkbaar eerst grondig zandstralen, en dat doet hij zo nu en dan ook met de trommelvliezen van zijn toehoorders. Zijn voorlopige meesterwerk blijft volgens velen de tien jaar oude plaat A U R O R A, en de bijbehorende liveshow, waarmee hij onder meer op het Brusselse Bozar Electronic Arts Festival neerstreek. Sindsdien maakte hij ook muziek voor de Netflix-reeksen Dark en 1899. Maar op Rewire zal hij ons dit jaar nieuw werk in de maag splitsen, namelijk de muziek van het enkele weken geleden verschenen album Scope Neglect, zijn eerste sinds 2017. Op die plaat gaat hij tekeer samen met Greg Kubacki, gitarist bij de mathcoreband Car Bomb, en ook die heeft beloofd dat hij erbij zal zijn. Doe daarbij nog de visuals van de Nederlander Tarik Barri, twee jaar geleden indrukwekkend op Le Guess Who?, en je zal niet weten wat je overkomt.

Ben Frost speelt zaterdag om 20u45 in Paard.

9. sunn O)))

De loodzware doommetalact Sunn O))), die eerder onder meer Scott Walker, Boris, Ulver, Merzbow en Attila Csihar probeerde te verdrinken in zijn oorverdovende gitaardrones, is anno 2024 weer ingekookt tot een duo, namelijk oprichters Stephen O'Malley en Greg Anderson. Dat wil zeggen dat er op het podium nog minder zal bewegen dan bij hun vorige passages, maar we durven er onze gehoorbeentjes op te verwedden dat hun performance niets aan kracht heeft ingeboet. Een liveshow van Sunn O))) is een fysieke ervaring, waarbij je de gitaren in al je botten voelt gonzen, en er vanwege het verpletterende volume onverwachte klanken opduiken als opgeschrikte klopgeesten tijdens een winterstorm. Een nieuwe plaat is er nog niet, maar Black One en Monoliths & Dimensions zijn gloeiend heet aanbevolen. Op dat laatste album is overigens ook gitarist Oren Ambarchi te horen. Die speelt zondag zelf op Rewire, samen met de Japanse Phew, niet geheel toevallig de volgende in de lijst.

sunn O))) speelt zondag om 18u30 in Paard.

10. Phew

Hiromi Moritani was eind jaren 70 kortstondig de zangeres van de Japanse punkband Aunt Sally. Sindsdien heeft ze slechts met aanzienlijke tussenpozen muziek uitgebracht, vaak in uitstekend gezelschap. Haar debuutsingle werd geproduceerd door niemand minder dan de onlangs overleden Ryuichi Sakamoto (op Rewire wordt overigens een opname van zijn allerlaatste concert vertoond). Voor haar naamloze eerste album uit 1981 werkte ze samen met Holger Czukay en Jaki Liebezeit van de legendarische Krautrockband Can, voor de opvolger uit 1995 ook met muzikanten uit DAF en Einstürzende Neubauten. Dat geeft een redelijk idee van hoe haar concerten zullen klinken – behalve het duoconcert met Oren Ambarchi op zondag speelt ze zaterdag ook een soloshow. Daarin zal ze vermoedelijk vooral putten uit haar recentste album New Decade, waarmee ze in 2021 onverwachts opnieuw opdook.

Phew speelt zaterdag om 22u00 in Amare, en zondag om 15u00 met Oren Ambarchi in Korzo.

© Julia Dratel

11. Annea Lockwood

De oorspronkelijk Nieuw-Zeelandse componiste Annea Lockwood wordt dit jaar 85. De hoogste tijd dus om haar nog eens naar Nederland te halen, het land waar ze ooit nog les kreeg van electronicapionier Gottfried Michael Koenig, die in 2021 overleed. Donderdag zal ze bij wijze van openingsact op de Lange Voorhout een brandende piano bespelen, vrijdag staat ze in de Lutherse Kerk met het zeskoppige Nederlandse MAZE Ensemble. Dat is echter nog niet alles, want zaterdag speelt het kwartet Yarn/Wire haar recente compositie ‘Into the Vanishing Point’, geïnspireerd door de instortende insectenpopulaties. Het festival vertoont ook twee documentaires van regisseur Sam Green, 32 Sounds en A Film About Listening, waarin Lockwood opduikt.

Annea Lockwood speelt donderdag om 21u45 op de Lange Voorhout. Voor dit concert heb je een extra ticket nodig (hier te koop). Met het MAZE Ensemble staat ze vrijdag om 20u10 in de Lutherse Kerk. Yarn/Wire speelt zaterdag om 17u30 in de Koninklijke Schouwburg. A Film About Listening is vrijdag om 13u00 te zien in Filmhuis Den Haag (tickets hier), 32 Sounds zondag om 11u00 (tickets hier).

12. Nailah Hunter

Dankzij artiesten als Brandee Younger en Mary Lattimore is de harp weer helemaal hip. Ook Nailah Hunter heeft aan dat uit de kluiten gewassen experiment haar hart verpand, maar ze kan ook nog eens mooi zingen. In 2021 trok ze al eens de aandacht met een cover van ‘Talk Show Host’ van Radiohead op haar EP Quietude, maar uit haar in januari verschenen debuut Lovegaze blijkt dat ze zelf ook uitstekende, met prikkelende popinvloeden besprenkelde songs schrijft die zich al snel onder je vel nestelen. Een ideale opwarmer voor Oneohtrix Point Never zondagavond in Amare.

Nailah Hunter speelt zondag om 21u00 in Amare.

Rewire Logo

Rewire 2024

Locatie
Nederland
Den Haag, Nederland
Datum 4-7 april 2024
Line-up
Oneohtrix Point Never
Jlin
Autechre
Tickets Niet meer beschikbaar.