Advertisement
Motel Mozaique
Tickets
21-23 april 2022
Nederland
Rotterdam, Nederland

20e editie Motel Mozaïque toont de magische plekken in Rotterdam

Foto Tom Mulder

Motel Mozaïque blaast dit jaar 20 kaarsjes uit en trakteerde wederom op één van de mooiste festivaldecors van Nederland: Rotterdam. Het festival, in de volksmond MOMO geheten, zorgt er al jaren voor dat unieke locaties in de stad hun deuren openen voor toffe bands, prachtige kunst en unieke ontdekkingen. Festileaks trok er afgelopen weekend per fiets op uit om de meest magische plekjes van Motel Mozaïque 2022 te laten zien!

Motel Mozaïque 2022 / Hester Liem

Tijdens Motel Mozaïque is overal in de stad iets te doen. Er zijn stadstours met thema’s als ‘Keep Rotterdam Ugly’ en musea en theaters gooien hun deuren open voor tentoonstellingen. Maar het kloppend hart is natuurlijk de livemuziek, met optredens verspreid door het hele centrum van Rotterdam. Dit betekent dat je voor jouw ideale blokkenschema snel op verschillende plekken in de stad wilt zijn. Het bezit van een fiets en een strakke planning zijn daarom dikke aanraders! Met goede voorbereiding en de wind in de rug ging uw festivalverslaggever al fietsend in de zon door Rotterdam om de meest unieke plekken van MOMO 2022 te ontdekken.

Rotown – Mao Mao

Om te beginnen bij het muzikale centrum van Rotterdam: Rotown, sinds jaar en dag een begrip in de stad en ook tijdens dit festival een must-visit. Het leuke aan Rotown is dat het podium erg toegankelijk is, wat direct zorgt voor een goede connectie met de optredende artiest.

Zo ook met de Britse band Mao Mao. Het eerste nummer is nog niet uitgespeeld of het publiek is volledig overtuigd. Met puur speelplezier maakt de band het optreden erg aanstekelijk. Het publiek staat dicht tegen het podium aan, waarbij de gekke bekken van de drummer naar het publiek door iedereen wordt gezien. Een hele fijne popband om de dag mee af te trappen!

Foto Tom Mulder

Tuin van museum Boijmans van Beuningen – Caroline

En door naar het Museumkwartier. Caroline maakt als huisband van MoMo ’22 muziek om je in mee te laten voeren. Dat kan nergens mooier dan in de prachtige en zonovergoten tuin van het museum Boijmans van Beuningen! Door een met veiligheidshelm verplichte wandeling door een klein stuk van het museum kom je in een groene stadsoase terecht. Hier zit het publiek in alle sereniteit en ver van de stadse drukte naar Caroline te luisteren. Liggend op je rug in het gras komt de experimentele muziek van de band extra goed binnen.

Arminiuskerk – Meskerem Mees

Net om de hoek van het Boijmans staat de Arminiuskerk. Hier speelt de Belgische singer-songwriter Meskerem Mees. Zij staat bekend om haar kleine liedjes en engelachtige stem. Welke plek is meer geschikt voor haar muziek dan deze prachtige kerk? Met een partij zekerheid brengt Meskerem Mees, begeleid door een cellist en letterlijk omringd door het publiek, de zaal tot vervoering. Het is helemaal een bijzonder moment wanneer zij besluit om de spreekstoel te beklimmen en hoog zittend op het randje in alle stilte een gedicht te verkondigen. “Voila, nu bent u ontdaan van al uw zonden”. Een mooiere combinatie van muziek en ruimte is moeilijk te bedenken.

Roodkapje – Lena Hessels

Hoewel de wind draait en harder is gaan waaien, fietsen we toch enthousiast door naar Rotterdam Centraal. Het kunstzinnige podium Roodkapje huist tijdens Motel Mozaïque de meest eigenzinnige acts. In een oud antikraak gebouw bij het spoor kun je hier de meest energieke optredens zien.

Zo ook Lena Hessels. Als dochter van punkgitarist Terrie Hessels en duidelijk beïnvloed door grootheden als Lorde en Billie Eilish maakt Hessels electropop voor donkere ruimtes – perfect voor Roodkapje. Hier komt haar lichtstellage heel goed van pas: de spots boven haar hoofd spelen met haar dans en geven het optreden de feestvibe van een nachtclub.

Foto Hester Liem

Worm – Enola Gay

Wil je tot het gaatje gaan tijdens het Motel Mozaique in Rotterdam? Vanaf Centraal Station is het alsmaar rechtdoor naar WORM, gelegen in een zijstraat van de bekende Witte de Withstraat. Dit is het eigenzinnige en experimentele podium van Rotterdam waar je de meest energieke acts kunt aanschouwen. Een wijs besluit van MOMO om hier op de vrijdag de snoeiharde noiserock band Enola Gay te plaatsen. De heren geven een flinke bonk energie aan het publiek en zijn ook nog complimenteus: “You guys are class!”. Dat compliment geeft de zaal graag terug aan de band en beloont het met fanatieke moshpits!

Socks;SportsSocks – Schouwburgplein

Een paar straten verderop vind je op het Schouwburgplein de MOMO ’22 festivalhub. Hier komt iedereen tezamen om in de middag- en avondzon van acts te genieten en kraampjes te bezoeken. De jonge Nederlandse indieband Socks;SportsSocks blaast het bier drinkende en falafel etende publiek omver en heeft daar zichtbaar veel plezier in. Vanaf dit plein vertrek je met een glimlach weer op weg naar de volgende locatie.

Vacuum – Schouwburg

En dat is ons geval Theater Rotterdam (of: de Schouwburg). Gelegen aan het Schouwburgplein vormt de Schouwburg, samen met de Doelen aan de overkant van het plein, het culturele centrum van Motel Mozaique in Rotterdam. Hier staat het Belgische Vacuum met zijn sferische ambient. Het podium wordt op de gekste manieren belicht, waarbij moderne dans reageert op de muziek. Een interessante ervaring en een rustpunt in het schema, waar de Schouwburg met zijn enorme zaal zich goed voor leent.

Mazey Haze in V11

Weer een heel stuk op de tweewieler naar het Oosten ligt misschien wel de meest unieke locatie van MOMO ’22 en Rotterdam: Vessel11 (of: V11). Het rode schip biedt in haar buik een klein en intiem podium waar je als publiek bijna naast de artiesten staat. Wie tijdens het festival een plekje in V11 weet te bemachtigen, krijgt mooie dingen te zien.

Vandaag is dat Mazey Haze, die met haar band de uitpuilende boot aan het schommelen zet. Haar indiepop schalt de Wijnhaven in, waardoor de gasten van het restaurant op het dek lekker mee kunnen genieten. Mazey Haze in V11 maakt een waardige afsluiter van een fantastische festivaldag.

Volgend jaar weer op de fiets

En dan hebben wij niet eens alle locaties van MOMO gehad! Motel Mozaïque is in Rotterdam een begrip en laat dat dit jaar op verschillende plekken weer zien. Angst voor zadelpijn is niet nodig, want alle locaties liggen vlak bij elkaar. Daarnaast toont MOMO al vroeg in het festivalseizoen naar welke bands wij uit moeten kijken. En dat op inspirerende plekken waar de ervaring alleen maar mooier wordt. Dat wordt uitkijken naar nog meer festivalfietstochten op de volgende editie van Motel Mozaïque!

Foto Tom Mulder

Wat vond jij van Motel Mozaique 2022?

Geef je mening voor het Festivalrapport van Motel Mozaique 2022! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorieën van de festivalbeleving.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Locatie
Eten & Drinken
Duurzaamheid
Motel Mozaique Logo

Motel Mozaique 2022

Locatie
Nederland
Rotterdam, Nederland
Datum 21-23 april 2022
Line-up
Sherelle
S10
Sad Night Dynamite
Tickets Niet meer beschikbaar.