ESNS22: 12 opkomende acts die we graag terugzien op een festival

Photo: Bart Heemskerk

Eurosonic Noorderslag is ten einde en kende, zoals we gewend zijn, bijzonder veel hoogtepunten. S10 en Froukje zetten een adembenemend optreden neer, Goldband maakte er een feestje van en Jungle by Night was ijzersterk. Maar welke opkomende acts stalen de show? Wij zetten een kleine selectie voor je op een rijtje.

1. Yard Act

Neem je een post-punk band uit de UK, dan heb je vrij vaak een ingrediënt voor iets moois. Met Yard Act geen uitzondering – behalve Elton John mogen ze ons ook tot hun fanbase rekenen. Misschien wel het meest opvallend tijdens ESNS was frontman James Smith die tijdens het optreden de camera in zong alsof hij nooit anders heeft gedaan. Zijn praatzang doet een beetje denken aan achternaamgenoot Mark E. Smith (The Fall) en bevat teksten die zowel politiek gevat zijn als een flinke scheut humor hebben. De muziek is lekker dansbaar en doet verlangen naar liveshows zoals ze horen te zijn. Tot die tijd kun je luisteren naar debuutalbum The Overload – een scherpe maar humoristische observatie van de maatschappij.

2. Wet Leg

Rhian Teasdale en Hester Chambers begonnen de band Wet Leg al dronken in een reuzenrad, tijdens een show van IDLES. Waar dat ongetwijfeld al een hoogtepunt is, gaat het sindsdien eigenlijk alleen maar beter. Inmiddels staat het duo zelfs op het lijstje van BBC Sound en Domino Recordings. Ze maken een aanstekelijke mix van gitaarpop, garage en een beetje post-punk en hebben eigenlijk maar één doel: zoveel mogelijk lol maken. Dat spatte er op ESNS dan ook vanaf. Indie-anthem ‘Chaise Longue’ werd overgeslagen, maar opvolgers ‘Wet Dream’ en ‘Oh No’ zijn minstens net zo leuk om naar te luisteren als dat ze festivalwaardig zijn.

3. Bnnyhunna

Onder de naam Bnnyhunna combineert Benjamin Ankomah invloeden uit jazz, soul, afro en hiphop in een bloedmooie eigen sound. We kennen hem eerder als de producer van artiesten als Rimon, Akwasi en Yung Nnelg. Op ESNS maakt hij een indrukwekkende vertaalslag van zijn solo-project ‘Sintha’ naar een vloeiende live-act, compleet met jazzband en achtergrondzangeressen. Het is warm, sereen en je blijft tot en met het einde geboeid.

4. Sylvie Kreusch

Mocht je hem nog niet gehoord hebben: de debuutplaat Montbray van Vlaamse zangeres Sylvie Kreusch is er één om op je lijstje te zetten. We kennen haar als de vrouwelijke stem van Warhaus, maar inmiddels gaat ze haar eigen weg. En hoe: de zangeres maakt mysterieuze popnummers die naadloos aansluiten op haar unieke en zwoele stemgeluid, met videoclips die kunstwerken op zich zijn. Zo ook het videoclip-achtige optreden op ESNS waarin wild werd gedanst en het ene fantastische zilveren pak wordt verruild voor een ander fantastisch zilveren pak.

5. POM

POM is een band uit Amsterdam en maakt muziek in een stijl die ze zelf fuzzpop noemen – een mix van Britpop, garage en punk. Dat is net zo cool als het klinkt: rauwe gitaarmuziek met een vrolijk randje en het unieke stemgeluid van zangeres Lisa van As. Één van de fijnste nummers is Down The Rabbit Hole, en als je het ons vraagt is dat ook meteen een mooie suggestie van waar we ze het liefste zouden zien het aankomende festivalseizoen.

6. Meskerem Mees

De Gentse zangeres Meskerem Mees maakt mysterieuze folk met een donker randje. Tijdens ESNS won ze een Music Moves Europe award – een erkenning zo groot dat onder meer Adele, Stromae en Rosalia deze eerder ontvingen. Zo klein en mooi als haar muziek is, zo simpel en ingetogen zijn haar optredens. Maar Meskerem bewijst op ESNS dat er voor een kippenvel-waardig optreden ook niet meer nodig is dan haar eigen stem, gitaar en cello.

7. Myd

De Franse producer Myd maakt aanstekelijke electro- en indiepop en scoorde een hit met het nummer ‘The Sun’. Minstens zo zonnig is het optreden op ESNS, waarin de producer het aanwezige publiek trakteerde op een flinke dosis energie en daarmee moeiteloos meekreeg. Jaloezie is niet zo nodig: achter een scherm wordt je er bijna net zo vrolijk van.

8. Ultraflex

Ultraflex is een samenwerking tussen IJslandse en Noorse producers Special-K en Farao. Voor hun project trokken ze zich een tijdje terug op IJsland, zonder telefoon maar mét een goede collectie Russische aerobics-filmpjes uit de tijden van de Sovjet-Unie. As you do. Het resultaat is alles wat je ervan hoopt dat het is: een mix van moderne disco en futuristische electro-boogie met lekker veel synths, zonder dat je daadwerkelijk mee hoeft te sporten. De inzending voor ESNS, in de vorm van een korte film, serveert je bijna tien minuten aan gekkigheid, tijgerprint en retro video-effecten en is geheel de moeite waard.

https://www.youtube.com/watch?v=WBmEMjHOjwA&feature=youtu.be

9. Mimi Webb

De Britse singer-songwriter Mimi Webb is slechts 21 jaar en bestormt nu al de hitlijsten in de UK met pophits als ‘Before I Go’ en ‘Good Without’. Op ESNS deelde ze haar gebroken hart op de meest elegante manier mogelijk: omgeven door een sprookjesachtig decor en begeleid door piano. Zelf noemt ze Dua Lipa als één van haar favoriete artiesten – en daar doet ze eigenlijk wel een beetje aan denken.

10. The Lounge Society

De heren van The Lounge Society zijn boos (!) op de meest prettige manier. Ze zijn opgegroeid in het sombere West Yorkshire en met zo’n tweehonderd dagen regen per jaar is dat niet echt de place to be. Als een soort woordvoerders van jong Engeland maken ze activistische post-punk tegen een troosteloze toekomst. Op Eurosonic vertaalde dat in een energieke en schurende live-act die gemaakt is voor de moshpit. Biedt toch wat hoop in deze bange dagen.

11. Baby’s Berserk

De leden van BabyDe leden van Baby’s Berserk hebben naar eigen zeggen een duister plan ‘to make the rockers dance and the dancers rock’. Het middel? Een spacey combinatie van post-punk en 90’s ravemuziek. Dansbaar is het zeker en ziet er ook nog eens fantastisch uit: bandlid Lieselot Elzinga studeerde af in mode en heeft haar eigen label (Elzinga). Ook in de band: Mano Hollestelle, die we kennen van de Mauskovic Dance Band, Silia Hollestelle en Puggy Beales.

12. 4B2M

4B2M staat voor vier broers, twee moeders. En wat een genen zijn het ook: leden van de band zagen we eerder in De Staat (Rocco Hueting), Jo Goes Hunting (Jimmi Hueting), St. Tropez en Go Back to the Zoo (Cas en Teun Hieltjes). Ze hebben naar eigen zeggen een bangers-kant en een ballads-kant. De eerste een mix van hypnotiserende pop, elektro en krautrock – denk aan ‘This is Happening’. De tweede ietwat serieuzer. Neem bijvoorbeeld de pas uitgekomen single ‘I Quit’ – een melancholische ballad over stoppen met kunst.

Eurosonic Noorderslag 2023

ESNS is een showcase-festival in Groningen. Elk jaar vindt hier de start van het festivalseizoen plaats. Het is een opstap voor ruim 350 Europese talenten richting de top. Het non-profit evenement verkoopt elk jaar uit, met in 2020 meer dan 40.000 bezoekers. Daarnaast is het ook een internationale muziekconferentie die elk jaar meer dan 4.000 professionals trekt. Een doorbraak ligt dus op de loer. Artiesten die deze hebben weten te pakken zijn bijvoorbeeld The xx, Dua Lipa en Royal Blood.

Tijdens de editie van 2021 waren de optredens van onder meer AggregatOSKA en Personal Trainer vanuit je woonkamer te bekijken. Ook Froukje en Daði Freyr, die in 2022 op het programma stonden, waren in 2021 al te bewonderen op het festival. 

  • Datum: 18 tot en met 21 januari 2023
  • Locatie: Groningen
  • Tickets: €237,50 (t/m 28 jaar)
  • Meer informatie vind je op de officiële website