Advertisement

Klaarstomen voor de festivalzomer met de indie darlings van White Lies

De temperaturen schieten omhoog, de podia hebben hun deuren geopend en de festivalzomer snakt om te beginnen. Ook onze geliefde muzikanten kunnen niet wachten. Veel bands en artiesten zijn onlangs aan hun Europese tours begonnen. Zo ook de Britse indie darlings White Lies. De band staat gepland voor onder andere Paaspop, Suikerrock en INmusic Festival en zullen ongetwijfeld op veel meer festivalpodia te aanschouwen zijn. De heren hebben pas recent het Europese vasteland bereikt, dus blikken wij aan de hand van de eerste optredens vooruit en zullen wij je klaarstomen voor White Lies tijdens de festivalzomer 2022.

White Lies doet al sinds debuutplaat To Lose My Life (2009) bijna jaarlijks de Nederlandse concerten en festivals aan. Daarnaast is er een grote kans dat je ze op een Europees festival hebt zien spelen. De Britse vrienden zijn namelijk niet vies van volle tourschema’s. Deze festivalzomer is geen uitzondering. De lente van 2022 staat in het teken van de clubtour van de band, waarna enkel nog maar festivals op het schema staan. Met zesde plaat As I Try Not To Fall Apart (2022) is de kans groot dat White Lies’ zomer wordt volgepland met festivaloptredens. Wie White Lies ooit live heeft gezien, weet dat je een ontzettend toffe indieband voor je hebt staan dat een groot aantal knallers in huis heeft. Voor de grootste fans blijft een optreden van het drietal smullen en is klaarstomen voor White Lies geen enkel probleem.   

Existentiële knallers

Photo: Femke Valks / Festileaks

White Lies is geen naam die per se bovenaan elke festivalposter prijkt. Maar de band is een graag geziene gast op vele festivals. De heren maken muziek waar liefhebbers van Editors en Interpol niet vies van opkijken en hebben hiermee een trouwe schare fans verkregen. Deze fans zullen het met ons eens zijn dat White Lies genoeg publieksfavorieten heeft – o.a. Death en Bigger Than Us – die zij zeker niet onbenut laten. Elk optreden is knallen geblazen met muzikanten die er duidelijk zin in hebben. Zeker wanneer nieuwe singles (met existentiële titels als) I Don’t Want To Go To Mars en Am I Really Going To Die wijzen op meer gitaren! Deze Britten zijn geen schreeuwlelijken, maar gasten die net zo lief achteraf een biertje met je doen aan de bar. De heren zijn door de jaren échte podiumdieren geworden. En zijn zelf ook niet vies van een festival.

That’s Brexit for you

Met de zesde plaat alweer staat de band opnieuw op de Europese podia. De tour kon echter niet slechter beginnen voor White Lies. Tijdens een grote opstopping bij de Engelse douane bleef de apparatuur van de heren achter en kon het eerste concert van de Europese tour in Parijs helaas niet doorgaan. Dus werd het eerste optreden dat in Vooruit in Gent. Hopelijk hebben zij al hun pech voor de rest van de tour opgemaakt en kunnen ze zo mooi de zomer in trekken!

Waar is het Rustmoment?

Op het moment van schrijven zijn enkele shows de revue gepasseerd in België en Duitsland. Staan er grote veranderingen te wachten deze tour in vergelijking met voorgaande tours? Nee: elk optreden heeft tot nu toe dezelfde setlist genoten, zonder wijzigingen. En dat is helemaal niet erg! Met White Lies weet je wat je krijgt en het is makkelijk daar van te houden. Ondertussen heeft de band een dusdanig repertoire dat de avond gevuld is met alleen maar bangers. Het lijkt wel een greatest hits tour te zijn. Met een zeer gebalanceerde setlist. Wel lijkt men meer nadruk te leggen op sensatie: grote lichten, confetti, en dat in combinatie met grootse refreinen! De recensies zijn tot nu toe niet te missen.

Een setlist om van te smullen

Farewell to the Fairground blijft een publieksfavoriet en een geweldige opener van de avond. Dit lied wordt gevolgd door een lekkere mix van nummers afkomstig van alle platen van de White Lies. Er lijkt geen rustmoment in te zitten. Ook nieuwe tracks zoals Blue Drift konden op veel enthousiasme rekenen. Je ziet aan de setlist dat er zorgvuldig is gekeken naar de chronologische volgorde van uitgebrachte muziek. Er worden geen liedjes direct achter elkaar gespeeld die van dezelfde plaat afkomen. Zo te zien zit er ook geen misstap tussen: dit is zowel fanservice, als een feest voor de algemene muziekliefhebber.

Dit betekent echter wel dat sommige b-sides en albumtracks helaas achterwege worden gelaten. Maar ja, wat moet je als band als je ondertussen zo’n discografie hebt opgebouwd! Zeker een toegift met enorme meezingers als Death en As I Try Not To Fall Apart kan niet missen. Al jaar en dag sluit White Lies af met hun hit Bigger Than Us die iedereen wel bekend in de oren moet klinken en wat de avond altijd tot een mooi slot brengt.

Klaarstomen voor White Lies: waar is de band te zien?

Als White Lies tourt, doen ze het dus goed. Naast talloze Europese steden zal de band in de Benelux Bospop, Dijkpop, Paaspop en Suikerrock aandoen. Daarnaast zijn optredens op INmusic Festival in Kroatië en Low Festival in Spanje aangekondigd. Meer festivaloptredens zullen hoogstwaarschijnlijk snel volgen, dus houd Festileaks in de gaten!

Bospop Logo

Bospop 2022

Locatie
Nederland
Weert, Nederland
Datum 8-10 juli 2022
Line-up
Skunk Anansie
Kensington
Sting
Tickets Niet meer beschikbaar.