13 dikke aanraders voor Mañana Mañana 2022

We geven nog deze hele week kaarten weg voor Mañana Mañana, de festivalparel in Laren. Maar als we je er toch heen sturen, kunnen we net zo goed een bulk tips meegeven voor het festival. Dus hier zijn ze dan: 13 absolute toppers op Mañana Mañana 2022. Graag gedaan!

‘In Laren?!’ Ja, dat klopt. Mañana Mañana vindt dit jaar plaats op een nieuwe locatie: bij Kasteel Olde – in Laren dus. Verder is het festival nog altijd een wonderlijke wereld waar levensgenieters, avonturiers en muziekliefhebbers zich kunnen onderdompelen. Het festival groeide de afgelopen jaren uit tot een prachtig feest van stoere rockers, oude hippies, meiden in glitterjasjes, vrolijke gezinnen en goed volk uit de buurt en staat bekend om de ontspannen sfeer onder de bezoekers.

1. Silverbones

Wat: Pop / jazz / elektro
Wanneer: Zondag 12 juni, 10:45 – 11:45
Waar: De Veranda

Heel af en toe kom je een band tegen die je weer zo verwondert, opbeurt, troost en vermaakt alsof het de eerste keer was dat je besefte dat er werkelijk niets zo verwonderend, opbeurend, troostend en vermakelijk kon zijn als… muziek! SILVERBONES deed precies dat bij ons met hun volslagen creatieve mix van pop, jazz, elektronica en meeslepende zang in heerlijk eindeloze composities. Voor fans van The Mars Volta en specifieker het solowerk van hun gitarist en meesterbrein Omar Rodriguez Lopez… dit is muziek om bij op te stijgen.

2. Robin Borneman

Wat: Troubadour
Wanneer: Zondag 12 juni, 12:45 en zondag 12 juni 20:00 – 21:00
Waar: Totempalentent en De Tipi

Robin Bornemans verhaal is uniek: via YouTube kwam hij op de radar van een Amerikaanse producer die hem uitnodigde voor de Amerikaanse symphonic rockband ‘Trans-Siberian Orchestra’. Daar heb je misschien nog nooit van gehoord, maar in de VS toeren ze langs afgeladen stadions. In Nederland kreeg hij in 2021 dan eindelijk het grote publiek dat hij al jaren verdient dankzij z’n prestaties in de televisieshow ‘We Want More’. Inmiddels was Robin al ingelijfd als Mañana Mañana ambassadeur. Robins voordracht is er een die zorgt voor kippenvel en met zijn donkere stemgeluid roept hij een sfeer op die het houdt tussen wanhoop en schoonheid. 

3. Meis

Wat: Singer-songwriter
Wanneer: Zaterdag 11 juni, 14:45 – 15:45
Waar: De Tipi

Meis zingt kleine, catchy popliedjes die, als je echt goed luistert, veel prijsgeven in een diepere laag die ze bevatten. Mooie arrangementen blijven verrassen en persoonlijke teksten over volwassen worden, de keuzes die je moet maken in het leven en de liefde zijn inspirerend en herkenbaar. Soms een beetje dromerig, maar niet vaag of onduidelijk. Een droom is dan ook een heerlijke gemoedstoestand. Waarom zou alles altijd maar kraakhelder zijn? Meis verzorgde in het voorjaar van 2019 het voorprogramma voor de Vlaamse hitmachine Bazart en als je die band cool vindt, moet je Meis echt gaan checken op Mañana.

4. Magnetic Spacemen

Wat: Garagerock / punk
Wanneer: Zaterdag 11 juni, 18:30 – 19:30
Waar: De Veranda

Een onvervalste mix van gruizige garagerock, surfy postpunk en 60’s beat, verpakt in catchy songs en een strak-van-de-energie-staande show vol met onvoorspelbare gekte. Magnetic Spacemen is een voortrazende garage-trein. Precies wat we nodig hadden na twee jaar coronaslaap. Ze namen hun laatste album op in een leegstaande club in Den Haag, waar ze alles op analoge tape slingerden. De spanning rondom de pandemie, de onbezorgdheid die bij het vuilnis kon en de onzekerheid over de toekomst geven de plaat een extra urgente trap onder z’n reet. Maar nu mogen ze weer de bühne op. Magnetic Spacemen komt met een show waar je je na lange tijd eens goed aan kan overgeven en die je flink doet verlangen naar een volle beukende pit. In de benen! En heel gauw!

5. KOMODO

Wat: Exotische rock ‘n roll
Wanneer: Zaterdag 11 juni, 19:45 – 20:45
Waar: Totempalentent

Op een wereldkaart zou KOMODO lastig te vinden zijn. De exotische vintage rock ‘n roll van de band is doordrenkt met invloeden uit alle uithoeken van onze aardbol: desert blues, surf rock, afro-disco, 60’s psychedelica, rumba en Indiase raga. Voeg daar een snufje gruis, een uitbundige regendans en wat sticky melodieën aan toe en je hebt KOMODO te pakken. De combinatie van opzwepende rock & roll uit de jaren ’60 en ’70 met de oncontroleerbare jeuk om niet-westerse muziekstijlen op te nemen, resulteerde in een titelloos debuutalbum in 2019 en een aantal succesvolle radiosingles als Bengali Crown, Easy Prey en Lost Kids. En dan hebben we het nog niet eens gehad over hun explosieve liveshow… Dat laten we ook even zo, want op Mañana Mañana móét je het zelf gaan zien! 

6. Elefant (BE)

Wat: Alternative
Wanneer: Zaterdag 11 juni, 23:45 – 01:00
Waar: Totempalentent

Op aanraden van onze Mañana Mañana-ambassadeur Patrick ‘Rudeboy’ Tilon heeft het festival de Belgische band Elefant geboekt. Patrick stuurde letterlijk: “Deze band wil je ECHT!” Uiteraard had hij 100% gelijk. Sterker nog, ze waren zo onder de indruk dat Elefant gelijk gebombardeerd is tot afsluiter van de Mañana Mañana zaterdag. “Oké, oké, maar wat is het dan voor een groep?!”, horen wij jullie hysterisch fluisteren. Hierbij een poging: neem het beste van avontuurlijke Amerikaanse gitaarbands als The Butthole Surfers en The Melvins en meng dit met de eigengereide sound die we van Belgische bands gewend zijn en dan nog net weer een beetje anders… Nou ja, deze olifant in de Totempalentent is niet over het hoofd te zien, dus: komt dat zien, komt dat zien!

7. Cloudsurfers

Wat: Garagepunk
Wanneer: Vrijdag 10 juni, 20:30 – 21:30
Waar: De Veranda

Onberekenbaar, zweterig, vlammend. Een van de spannendste nieuwe namen uit de Nederlandse garagepunk is Cloudsurfers. Hun explosieve show voelt alsof je een shot adrenaline recht in je hart krijgt, Uma Thurman style! Deze met fuzz overgoten band met dubbele drum set-up zal je overdonderen als een vrachttrein. Met de debuutplaat op zak en nieuwe muziek in de steigers zijn ze de meest geboekte band van Popronde 2021. De band haalt inspiratie uit de muziek van bijvoorbeeld Ty Segall, Oh Sees, King Gizzard & The Lizard Wizard, oftewel: rammen geblazen op de Veranda!

8. AVAWAVES

Wat: Elektronisch / modern-klassiek
Wanneer: Zondag 12 juni, 16:00 – 17:00
Waar: De Tipi

AVAWAVES, bestaat uit violiste Anna Phoebe en pianiste Aisling Brouwer. De twee dames combineren vioolspel met pianospel, ondersteund door intrigerende elektronische soundscapes. Luister maar eens naar debuutalbum ‘Waves’ (2019), dat uitkwam op One Little Independent Records dat ook werk van Björk en Ásgeir uitbrengt. Om ze vervolgens op het podium te zien communiceren is een betoverende ervaring, waarbij de eb en vloed van hun muzikaliteit wordt omgezet in een heerlijke muzikale trip. AVAWAVES gaat over gemeenschap met elkaar, met de natuur, met vrouwelijkheid en met dromen. Het resultaat: ongekend fraaie filmische arrangementen die zowel het hart als het hoofd in beroering brengen!  

9. Loupe

Wat: Dreampop
Wanneer: Vrijdag 10 juni, 13:45 – 14:45
Waar: Totempalentent


Dakota is niet meer, leve Loupe! Deze band komt voort uit de te gekke band Dakota, die je al eerder op Mañana Mañana zag. Maar soms lopen dingen anders dan je ze voor je ziet. Niets leek in de weg te staan van een doorbraak voor Dakota, maar door het uitvallen van zangeres Lisa werd alles stilgelegd. De overgebleven bandleden vonden in Julia Korthouwer hun ‘missing link’ en besloten fris te starten. Nu is er Loupe, herrezen als een feniks. Dromerige indierock met uitwaaierende gitaren, straffe ritmes en zinderende zanglijntjes.

10. Marise

Wat: Electropop
Wanneer: Zondag 12 juni, 18:00 – 19:00
Waar: De Tipi

Het geluid van een diepe bas, meeslepend gitaarwerk, dromerige synths, elektronische drums en een warme stem in combinatie met koortjes. De Achterhoekse, pas 20-jarige Marise den Bakker nam op 14-jarige leeftijd al deel aan The Voice Kids en sindsdien heeft het muziek maken haar niet meer losgelaten. In 2019 wint ze de eerste prijs van de Kunstbende in de categorie muziek, waarmee ze ook een plek op Mañana Mañana bemachtigde! 

11. Pieter Post – De Schildpad

Wat: Theater 

Als je gewend bent van de ene afspraak naar de andere te rennen, je dag gevuld is met allerlei zaken die gedaan moeten worden en je ieder halfuur je smartphone moet checken om maar niets te hoeven missen, dan zal je merken dat helemaal niets doen véél moeilijker gedaan is dan gezegd. Lui zijn – totale non-activiteit en de afwezigheid van iedere beweging – is hard werken. In ‘De Schildpad, een ode aan de luiheid’, helpen Pieter Post en zijn schildpad je graag om deze kunst onder de knie te krijgen. Dus laten we lummelen en lapzwansen, flierefluiten en flaneren, dagdromen en bovenal: lui zijn.

12. Directie + Co – Multiples

Wat: Straattheater

Ver weg van de grijze massa! Dat is deze groep identieke kantoormannen sowieso. Wees niet ongerust als je ze ziet dwalen over het festivalterrein tijdens hun (lunch)pauze. Ze zijn onder begeleiding. Multiples van theatergroep Directie + Co zoomt in op de kleine absurditeiten van het bestaan, maar de toeschouwer is de enige die lacht. Voor de mannen valt er niks te lachen. Ze zijn verdwaald, fragiel en eenzaam. Multiples geeft deze mannen een stem en zet een kritische noot bij de hedendaagse middelmatigheid. Een vorm van straatkunst die tot de verbeelding spreekt en je aan het denken zet.

13. Nel Schellekens – Van kop tot kont

Wat: Chefkok 
Wanneer/waar: zie overzicht

Nel Schellekens kookt al 25 jaar vol passie vanuit het principe dat je eet wat er van het land komt. Van kop tot kont. 0% waste, 100% taste. Ze haalt de beste smaken uit heel gewone producten, van schil tot pit, in de natuur geplukt of bij de boer gekocht! Ze leeft voor lekker, goed en puur eten en van een heerlijke maal wordt ze zielsgelukkig. Dat gevoel wil ze graag met iedereen delen. Zo ook straks in Laren. Laat je verrassen door de Chef!

Mañana Mañana Logo

Mañana Mañana 2022

Locatie
Nederland
Laren, Nederland
Datum 9-12 juni 2022
Tickets Niet meer beschikbaar.