Mañana Mañana
Tickets
9-12 juni 2022
Nederland
Laren, Nederland

Lianne Overgoor is Hoofd Horeca bij De Feestfabriek: “Horecaconcepten geven een extra touch aan onze festivals”

Aan de vooravond van weer een bomvol festivalseizoen sprak Festileaks met Lianne Overgoor (33). Zij is Hoofd Horeca bij De Feestfabriek, bekend van onder andere de festivals Mañana Mañana en Zwarte Cross en drankjes als Nozem en de Groene Buizerd. Want wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij het regelen van altijd dat eten en drinken op een groot festival?

Lianne begon in 2010 als stagiaire bij De Feestfabriek en kwam in 2014 in vaste dienst. Inmiddels staat ze dus aan het hoofd van food & beverage op hun evenementen.

Hoi Lianne! De Feestfabriek staat bekend om ludieke en originele concepten. Het lijkt me lastig om dit ook in de horeca door te voeren: uiteindelijk willen mensen toch voornamelijk gewoon een biertje en een burger. Hoe combineer je de bedrijfsfilosofie met jouw werkzaamheden?

“Ah, goeie vraag! Juist op het gebied van horeca kan ik best veel kanten op met de ludieke en originele insteek die we willen laten doorsijpelen op onze festivals. Ik denk dat sommige andere collega’s, bijvoorbeeld de mensen die verantwoordelijk zijn voor veiligheid, verkeer, vergunningen en productie (zoals het regelen van rijplaten en tenten), daar minder vrijheid in hebben. Wij kiezen er bewust voor om beide aan te bieden en daarin een goede mix te maken; dus het biertje met burger en anderzijds iets dat verrast. We willen er zeker van zijn dat bezoekers niet met een hongerklop op onze festivals rondlopen, maar we kijken ook zeker hoe we het verrassingselement kunnen laten terugkomen in de horeca.”

Kun je voorbeelden noemen van iets dat verrast?

“Denk bijvoorbeeld aan de chefkok Nel Schellekens die we voor dit jaar op Mañana hebben geboekt, of de insectenbar met krekelbitterballen op de Zwarte Cross. In 2019 hadden we ook een culinaire snackmuur op de Zwarte Cross:  sterrenchef Rik Jansma bedacht voor ons drie Michelingerechten voor snackbarprijzen, die de bezoekers uit onze snackmuur konden trekken. Voor de fijnproevers hadden we op de Zwarte Cross ook Le Carborateur, een sterrenrestaurant, diep verscholen in het bos. Daar werden de heerlijkste gerechten geserveerd, bereid door de beste chefs.”

Denk je dat mensen zitten te wachten op ludieke eetconcepten als ze naar een festival gaan?

“Ze verwáchten het in ieder geval niet. Maar zulke horecaconcepten geven een leuke touch aan onze festivals. Lang niet iedereen zit er misschien op te wachten, veel mensen komen in de basis toch voor de muziek en theateracts en op de Zwarte Cross natuurlijk ook voor de stunts en motorcross. Maar voor het clubje mensen dat kan genieten van een andere smaak, bieden we wel iets ‘anders’ aan en dat is tof!” 

Is er veel in beweging in de festival-horeca, of zijn het toch vooral dezelfde partners met dezelfde tentjes en gerechten?

“Na 2 coronajaren is er nog meer beweging dan normaal. Gelukkig kunnen we voor een groot deel weer rekenen op onze vaste partners. Het is ook super fijn om ze allemaal weer te spreken en zien, je bouwt toch een band met ze op! Maar er zijn ook veel partijen die er nieuw bij komen. Ook in de ‘grote’ partijen zitten wel verschuivingen, denk aan leveranciers van frites/snacks. Wat ik wel mooi vind om te zien is dat veel concepten worden overgenomen door andere partijen, dus daarin staan anderen op om die concepten op te pakken. Als bijvoorbeeld een eigenaar van een foodconcept door corona andere inzichten heeft gekregen, dan zijn er andere ondernemers die opstaan en het goede concepten overpakken.”

Zijn er trends zichtbaar in de festival food branche?

“We hebben elk jaar wel een leuke melange van nieuwe en oude foodconcepten. Daarnaast kijken wij ook naar de behoeften van onze bezoekers en daar zien wij ook steeds meer een verschuiving naar vega & vegan. De trends vanuit de Randstad hebben altijd even tijd nodig voordat ze in de Achterhoek belanden, maar daarin zullen komend jaar ook weer meer verschuivingen zijn. Ik kijk er dus heel erg naar uit om komend jaar iedereen weer te zien op onze festivals!”

Kun je meer vertellen over de strategie achter hoe je de standjes van festivalhoreca indeelt op een terrein?

“We kijken bijvoorbeeld naar looproutes. Waar en hoe komen de bezoekers binnen, waar komen ze als eerste langs en waar verlaten ze op het einde het terrein en zullen ze nog snel iets mee willen pikken voor de terugweg? Ook kijken we goed naar de plekken waar de mogelijkheid is om rustig te eten, in plaats van op de vuist. Vragen die we onszelf ook stellen zijn bijvoorbeeld vanuit welke hoek de bezoekers de stands goed kunnen zien? Want het is belangrijk dat bezoekers in een oogopslag kunnen zien waar ze terecht kunnen.”

“We verdelen de bulk-cateraars met de creatieve cateraars. Op hele drukke plekken zoals bij het hoofdpodium, waar veel mensen samenkomen, zetten we cateraars neer die veel capaciteit kunnen draaien en op de plekken waar we meer ruimte hebben om aan storytelling te doen, zoals in het bos, werken we wat meer met creatieve cateraars. Dus in de voorbereiding zit ik samen met onder andere de collega’s die de tekening maken en gaan we kijken hoe we bezoekers maximaal kunnen bedienen.”

Ik kan me voorstellen dat het werk van een horeca-manager vooral voorafgaand aan het festival is. Wat doe je nog tijdens het festival zelf?

“Haha, ik ga je uit die droom helpen. Tijdens mijn eerste jaar dacht ik ook dat ik tijdens het festival minder te doen zou hebben. Want als je dan toch overal mensen op de juiste plek hebt staan, wat doe je dan tijdens het weekend? Nou, dat gaat echt van hot naar her. Tijdens het weekend werk ik met coördinatoren als aanspreekpunt voor de cateraars en terreinhoofden die voor bepaalde delen van het terrein verantwoordelijk zijn, zoals de camping. Ook heb ik een hoofd voor de horeca-opslag en er is ook een coördinator die de hele crewcatering coördineert. Die mensen heb ik ook echt nodig: het gehele Zwarte Cross terrein is ruim 160 hectare groot, waarvan de camping 40 hectare beslaat en het publieksgebied en backstage 43,5 hectare. Over al die hectare moet ik ervoor zorgen dat al die horeca op rolletjes verloopt.”

Hoe doe je dat?

“Vanuit mijn aansturende rol houd ik de hele dag door nauw contact met mijn team via de portofoon. Dat is al een hele klus, want daar komt veel op binnen. Er zijn cateraars die vragen hebben over stroom- en wateraansluiting. De voorraden van de barren moeten in de gaten worden gehouden. Je moet ervoor zorgen dat crew en artiesten voldoende eten en drinken hebben. Wij leveren in aanloop naar en tijdens het festival zo’n 40.000 arbeidsplaatsen, die mensen moeten ook allemaal hun drankje en snack kunnen halen. Tijdens zo’n weekend ben je de vraagbaak voor alles en iedereen die iets met horeca te doen hebben.”

“Daarnaast: een festival is zo veranderlijk als het weer. Er gebeurt gewoon heel erg veel. Het is wel eens gebeurd dat we in korte tijd een ruimte moet inrichten voor de campingbezoekers na een harde regenbui en veel wind, waardoor veel tentjes kapot zijn gevlogen. In een paar uur tijd hadden we een mooie ruimte met stretchbedjes, wc, douches, gratis koffie en een snackwagen zodat we de bezoekers daar konden ontvangen en iedereen alsnog een mooi weekend kon vieren. En zo was ik ineens hotelmanager om de bezoekers in te checken. Heerlijk om al die blije gezichten te zien.”

Is er een verschil tussen de keuzes die je maakt op de verschillende events van de Feestfabriek, zoals de Zwarte Cross, Mañana en Startschotgala?

“Jazeker. Het type bezoeker is heel erg anders. Op Mañana zijn we veel meer bezig met het verhaal vertellen van het verschillende soorten eten wat we hebben. Op Mañana doen we vaak net wat extra’s op catering gebied, zoals proeverijen en workshops. Daar is op Mañana de tijd voor en mensen nemen daar ook de tijd voor. Maar dat wil niet zeggen dat we hier op de Zwarte Cross niet mee bezig zijn: naast de cateraars die veel capaciteit hebben, vul ik het hier ook aan met mooie cateringconcepten. Maar in de basis kijk je wel naar het profiel van de bezoeker en de wensen en behoeften.”

Wat zijn de nieuwigheden in 2022 op Mañana Mañana en de Zwarte Cross? Waar kijk je naar uit?

“Voor Manana geldt dat we een nieuw terrein hebben, Kasteel Oolde in Laren. Dat maakt dat we weer moeten nadenken over waar we de cateraars het beste neer kunnen zetten en waar de bars het beste staan. Het is altijd tof om weer vanuit een nieuwe tekening te mogen werken; het zet je weer aan het denken en haalt je uit vastgeroeste patronen.”

“Waar ik ook naar uit kijk: dat we na 2 jaar corona weer nieuwe samenwerkingen hebben kunnen vinden met nieuwe cateraars wat het ook tof maakt. Bij Mañana hebben we bij Hans Worst een varkentje aan het spit, we hebben ook visrokerij Dinkeltruuk met gerookte paling en wat te denken van verse stoofpotjes bij Primeros?! Heeeerlijk allemaal! De Zwarte Cross heeft een nieuwe frites en snackcateraar, Speyz, en daar staan zeker nog wat dingen in de pijplijn: laat je verrassen!”

Wat maakt horeca-manager bij de Feestfabriek zijn zo leuk?

“Het werk is heel afwisselend. Zo heb ik enerzijds veel contacten met cateraars waar ik een relatie mee opbouw, maar vind ik het logistieke stuk ook super interessant. Hoe krijgen we alle drank op de goede plekken? Voor de Zware Cross hebben we het over zo’n 70 locaties waar drank naar toe moet. Ieder jaar maken we een bestelling per locatie, gebaseerd op wat het verbruik vorige keer was maaar ook of producten ineens helemaal hip zijn en wat we daarmee moeten en kunnen.”

“Uiteindelijk hebben we tijdens het weekend ons eigen voorraadsysteem, een realtime scansysteem, dat ik samen met een aantal collega’s heb bedacht. Hier hebben we intern een heel proces voor geschreven, met betrekking tot hoe we de voorraad inzichtelijk willen krijgen, zodat we er eerder achter komen wanneer producten op beginnen te raken zodat we op tijd kunnen bijvullen. Dankzij dit systeem hebben wij nu op een centraal punt een compleet overzicht van de voorraad op het gehele terrein. Dit soort logistieke processen en systemen opstarten vind ik tof.”

“Het mooiste aan werken bij de Feestfabriek is dat we heel veel zelf doen. We besteden weinig uit waardoor je met de eigen club collega’s, ook wel vrienden, het hele festival neerzet. Alles zit in huis: van vormgevers, productie tot het video team. Een mooie club mensen waarmee wij eindelijk na 2 jaar weer helemaal los kunnen.”

  • Mañana Mañana 2022 vindt plaats van 9 tot en met 12 juni in Laren. Er zijn nog kaarten.
  • Zwarte Cross vindt plaats van 14 tot en met 17 juli in Lichtenvoorde. Het festival is uitverkocht.
  • De Feestfabriek is ook nog op zoek naar nieuwe collega’s! Check het overzicht van beschikbare banen.
Mañana Mañana Logo

Mañana Mañana 2022

Locatie
Nederland
Laren, Nederland
Datum 9-12 juni 2022
Tickets Niet meer beschikbaar.