Parels op de poster: Interpol op Pinkpop 2022

De headliners zijn de grote blikvangers van een festivalposter, maar de grootste verrassingen schuilen vaak in een klein hoekje. In Parels op de Poster laten we je kennismaken met artiesten die je wellicht niet op je radar hebt maar zeker eens moet checken. Aan de hand van drie video’s nemen we je mee naar drie hoogtepunten in de carrière van middelgrote en kleinere festivalacts. Vandaag onder de loep: Interpol op Pinkpop 2022!

Hoewel Interpol al even meedraait in het festivalcircuit, is het niet per sé een naam die bij de doorsnee Pinkpopper op hun wishlist staat. De band werd eind jaren 90 opgericht in New York en na ruim twee decennia weet Interpol nog steeds te boeien met nieuwe muziek en ijzersterke live-optredens. Zelfs in tijden van corona blijven ze zichzelf pushen. In de zomer van 2020 begonnen de Amerikanen met het schrijven van liedjes voor een zevende studioalbum. De band schreef in een Instagram-bericht dat ze in eerste instantie “het internet moesten gebruiken om ideeën te delen en op afstand samen te werken” voordat ze uiteindelijk samen muziek konden schrijven in een huis in de Catskill Mountains, ten Noorden van New York. De zevende langspeelplaat The Otherside of Make-Believe komt in de zomer van 2022 uit. Het publiek op Pinkpop 2022 kan dus nieuw materiaal tegemoet zien!

  • Wie: Interpol
  • Wanneer: zondag 19 juni 2022, 18:30 – 19:30
  • Waar: Pinkpop, Tent Stage
  • Wat: indierock/postpunk
  • Voor fans van: The Strokes, Editors, Foals, Franz Ferdinand

1. Platencontract bij Matador Records en succes met Turn on the Bright Lights en Antics (2002)

Vraag een Indie-liefhebber naar z’n lievelingsalbums en je hebt grote kans dat Antics en vooral debuutplaat Turn On The Bright Lights genoemd worden. In het begin van de eeuw groeit New York uit tot hét centrum voor alternatieve muziek met bands als The Strokes, Yeah Yeah Yeahs, LCD Soundsystem én dus Interpol. Waar The Strokes en The White Stripes gitaren weer helemaal hip maken met hun Garage Rock, tapt Interpol meer uit het postpunk vaatje. Het is dan ook niet gek dat de band met het legendarische Joy Division wordt vergeleken.

Paul Banks en zijn vrienden zijn daarentegen ook zeker in staat om radiohits te scoren. ‘Obstacle 1’, ‘Slow Hands’ en ‘Evil’ doen een menigte 20 jaar later nog altijd laten springen. Waar de band echter om bekendstaat is hun meer donkere sound. Problemen met drugs en sociale isolatie vormen inspiratie voor nummers als ‘Rest My Chemistry’ en ‘Not Even Jail’. Dat melancholie toch perfect samengaat met liefde laat de groep perfect zien met een ode aan hun stad met het nummer ‘NYC’.

2. Terug naar het oude nest met Interpol (2010) en het vertrek van een bandlid

In 2010 keert Interpol terug naar platenmaatschappij Matador Records maar krijgt de band met een tegenslag te maken. Kort na het voltooien van het vierde album Interpol verlaat bassist Carlos Dengler de band. De man achter de bekende basloopjes van ‘PDA’, ‘The New’ en ‘Narc’. Interpol tourt met een vervangende bassist en speelt onder andere op Lowlands 2011. De band verzorgt onder andere het voorprogramma van U2 op hun 360°-tour. Na de tour last de indierock-groep een pauze in om zich te focussen op soloprojecten.

Net zoals bands als Pearl Jam en Red Hot Chili Peppers speelt de groep elke avond een wisselende setlist. Dat maakt het leuk voor zowel de bandleden als voor het publiek omdat geen optreden hetzelfde is. En aan die aanpak is nog altijd niks veranderd. We kunnen een unieke setlist verwachten van Interpol op Pinkpop 2022. Kunnen we na hun show een aantal deepcuts als ‘Pioneer To The Falls’, ‘The Specialist’ of ‘Public Pervert’ van onze bucketlist afstrepen?

3. El Pintor (2014) en The Otherside of Make-Believe (2022)

Na een paar jaar keert de band in 2014 terug met El Pintor, een anagram van Interpol. Zanger en gitarist Paul Banks neemt de bas voor zijn rekening op het album en er volgen de sterke singles ‘All The Rage Back Home’ en ‘Everything Is Wrong’. In 2018 wordt Marauder uitgebracht.

In de zomer van 2022 verschijnt het zevende studioalbum The Otherside of Make-Believe. Op dit album lijkt de piano een belangrijke rol te gaan spelen. Op zowel ‘Toni’ als het meest recente ‘Something Changed’ wordt het gitaargeweld ingeruild voor een subtiel deuntje op de piano. Hoewel het album pas na de tour wordt uitgebracht kunnen we deze singles in ieder geval al verwachten op Pinkpop en Primavera Sound 2022.

De show van Interpol op Pinkpop 2022 betekent een primeur. Het is namelijk de eerste keer dat de band in Landgraaf verschijnt. De rockgroep stond al meerdere keren op Best Kept Secret en Lowlands. Des te meer reden om erbij te zijn in Landgraaf. Het is de laatste show van de Europese tour dus je kunt een band in vorm verwachten. De band is helemaal klaar to Take You on a Cruise, laat je meevoeren!

Pinkpop Logo

Pinkpop 2022

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 17-19 juni 2022
Tickets Niet meer beschikbaar.

Over de auteur ✍️

Ruben Bodelier

Masterstudent Communicatie & Beïnvloeding aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Meestal te vinden in de buurt van zijn elektrische gitaar. Kijkt het meest uit naar Rock Werchter in de zomer en naar Carnaval in de winter. Wisselt naadloos van Kendrick Lamar naar TOOL en dan weer van Pearl Jam naar Lorde.

Meer van Ruben