De top 25 beste optredens van Pinkpop 2022

Photo credit: Buro Pinkpop (Flickr)

Drie dagen lang hebben we kunnen genieten van zon, zin en zinderende shows. Pinkpop 2022 is voorbij gevlogen en we kunnen terugblikken op meerdere muzikale hoogtepunten. Welke dat zijn, vroegen we aan vele Pinkpopgangers. En dat levert een hele mooie lijst op.

Wij vroegen diverse Pinkpop 2022 bezoekers op zowel het festivalterrein als via onze social kanalen een persoonlijke top-3 samen te stellen van de beste acts die ze gezien hebben. Smaken verschillen en dat wordt ook zeker bewezen door de diversiteit in deze lijst. Benieuwd of jouw favoriete acts er tussen staan? Scroll dan snel verder!

Festileaks is weer op zoek naar de beste festivalacts van het jaar.
Het publiek bepaalt de top 100!
Breng je stem uit en selecteer jouw top 10 festivalacts van 2023!

De Pinkpop 2022 Countdown

25. Lost Frequencies
24. Ziggy Marley
23. Parcels
22. Selah Sue
21. Kennyhoopla
20. Son Mieux
19. Eefje de Visser
18. Joost
17. Nothing But Thieves
16. Crowded House
15. Greta Van Fleet
14. Nightwish
13. Måneskin
12. Twenty One Pilots
11. Interpol

beste optredens van pinkpop 2022
Photo credit: Buro Pinkpop (Flickr)

10. Frank Carter & The Rattlesnakes

Het heetste concert van Pinkpop vond zonder twijfel plaats onder de ogen van Frank Carter. Met een ongeëvenaarde hoeveelheid positieve energie weet hij een dampende tent volledig mee te krijgen in zijn punkrock. Dit was precies wat de zaterdagmiddag nodig had: een exploderende act, gemaakt voor festivals.

Photo credit: Bart Heemskerk / Pinkpop 2022

9. IDLES

Op #9 vinden we IDLES, die als een van de eerste bands op de nieuw gedraaide stage het publiek goed mee weet te krijgen. De band weet tijdens dit optreden op vrijdag zo te boeien en op te zwepen, dat wat meer zweetverlies de toeschouwers niet lijkt te deren. Hoogtepuntje: de crowdsurf van gitarist Mark Bowen.

Photo credit: Bart Heemskerk / Pinkpop 2022

8. Royal Blood

Sinds 2013 maken Ben Tatcher en Mike Kerr vuige rock á la The White Stripes en The Black Keys. Het duo weet met hun drumstel en basgitaar elke festivalweide om te toveren in een kolkende, rockende massa. Zo ook op Megaland. Een mooie 8e plek in de lijst van beste optredens van Pinkpop 2022.

beste optredens van pinkpop 2022
Photo credit: Bart Heemskerk / Pinkpop 2022

7. Turnstile

Turnstile heeft wat te bewijzen. Waar Metallica, Pearl Jam en Deftones de reputatie van klasse live-act al hebben is Turnstile daar nog mee bezig. Dat ze dat prima afgaat, bewijzen ze met een zinderend optreden op het tweede podium.

Zanger Brendan Yates lijkt op het eerste gezicht onverstoorbaar achter zijn microfoon te staan met een blik op oneindig. Dat daar al gauw verandering in komt valt te wijten aan de loodzware riffs die de band rijk is. Tijdens nummers als ‘BLACKOUT’ en ‘HOLIDAY’ doet de frontman ons denken aan de hoogtijdagen van Rage Against the Machine. Eén ding is zeker: Turnstile heeft in Limburg héél veel zieltjes gewonnen.

Photo credit: Buro Pinkpop (Flickr)

6. Imagine Dragons

Zoals we in onze recensie al stellen: qua Pinkpop-headliners verliest Imagine Dragons muzikaal gezien (en bij deze dus ook in populariteit) de wedstrijd van Pearl Jam en Metallica. Dat betekent echter niet dat de band uit Las Vegas geen goede slotwhow kan neerzetten. Sterker nog, de headline-positie maakt de band – weliswaar enigszins onverwachts – zeker waar. Want wist je al hoe gigantisch veel hits Imagine Dragons in de afgelopen jaren heeft verzameld?!

Lees meer over deze hitshow in onze review.

Photo credit: Buro Pinkpop (Flickr)

5. Nile Rodgers and Chic

Nile Rodgers & Chic weet van een heel veld om te toveren tot een openluchtdiscotheek met schitterende regenbooglampjes en een uit louter hits bestaande setlist. Onmogelijk om niet dansend met een grote glimlach bij die show vandaan te komen.

beste optredens van pinkpop 2022
Photo credit: Bart Heemskerk / Pinkpop 2022

4. De Staat

Met nieuwe nummers, klassiekers en een strakke performance zoals we kunnen verwachten van De Staat, weet de band het Pinkpop-publiek volledig in te pakken. Torre en Rocco doen hun dansje op ‘Pikachu’. Het publiek wordt zelfs getrakteerd op een nog niet uitgebrachte track, genaamd ‘Head On The Block’. Uiteraard wordt het optreden afgesloten met talloze circle pits tijdens Witch Doctooooooor!

Photo credit: Buro Pinkpop (Flickr)

3. Metallica

Metallica stormt op Pinkpop 2022 nog net zo hard als in 2014. De eer om voor het eerst in drie jaar tijd een dag in Landgraaf af te sluiten is aan de thrashmetalband uit Californië. Dat het publiek het headbangen na al die tijd nog niet is verleerd, is te danken aan de nog altijd even harde gitaarriffs die je om de oren vliegen. Het is een groots weerzien tussen het publiek in Limburg en de grootste metalact ter wereld.

Lees meer over dit spetterende optreden in onze review.

Photo credit: Buro Pinkpop (Flickr)

2. Pearl Jam

Pearl Jam en Pinkpop, sommige dingen zijn gewoon voor elkaar gemaakt. Tijdens hun vierde passage in Landgraaf grijpen de grunge-veteranen terug naar het verleden. Starten met ‘Even Flow’, je moet het maar durven. Gelukkig heeft heeft de band genoeg hits om twee uur lang de aandacht vast te houden. ‘Jeremy’, ‘Corduroy’, de covers ‘Comfortably Numb’, ‘Street Fighting Man’ en gedroomde afsluiter ‘Alive’.

En toch weet Eddie Vedder een show voor een vol veld altijd te laten aanvoelen als een intiem optreden. Met zijn ukelele krijgt hij 70.000 mensen stil tijdens een ode aan zijn onlangs overleden vriend, een Amsterdamse gitaarhandelaar. Aandoenlijk wordt het als hij het publiek in het Nederlands toespreekt; intimiderend als hij vervolgens een meedogenloos ‘Why Go’ inzet. Het zijn die beide kanten die Pearl Jam de eeuwige publiekslieveling maken.

beste optredens van pinkpop 2022
Photo credit: Buro Pinkpop (Flickr)

1. Volbeat

Volbeat is de beste act van Pinkpop 2022. Dat is niet verrassend, want deze band is zo veelzijdig dat het verschillende doelgroepen aanspreekt. De combinatie van rockabilly en heavy metal is precies wat de zondagavond nodig heeft. De eerste regendruppels van het weekend weerhouden het publiek niet van een potje headbangen of het starten van vele moshpits.

Daarnaast is Michael Poulsen een gedreven frontman, die precies weet hoe je publiek opzweept zonder gemaakt over te komen. De band beschikt ondertussen ook over genoeg hits om de weide hevig te doen schudden. ‘Lola Montez’ vroeg in de set om het publiek op te warmen en tijdens ‘For Evigt’ praat ineens heel Landgraaf vloeiend Deens. De scheurende riff in ‘Still Counting’ sluit het grootste feestje van het weekend in stijl af. Danish Dynamite ten voeten uit.

Pinkpop Logo

Pinkpop 2022

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 17-19 juni 2022
Tickets Niet meer beschikbaar.