Mysteryland 2022 wint Festival Award voor ‘Beste Locatie’

Festileaks maakt vandaag de winnaars van de Festileaks Festival Awards 2022 bekend. Voor deze publieksprijzen werden 200 Nederlandse en Europese festivals beoordeeld op zes categorieën van de festivalbeleving. Mysteryland gaat er dit jaar vandoor met de Festival Award voor ‘Beste Locatie’.

Bekijk hier alle winnaars van de Festileaks Festival Awards 2022.

Festivals zijn meer dan een podium op een groot grasveld. Sommige organisaties verbouwen hun terrein tot een hele nieuwe wereld, waarin de bezoekers een weekend lang aan het normale leven kunnen ontsnappen. Deze vijf festivals hadden dit jaar de mooiste en beste locaties.

1. Mysteryland (9,0)

Het festival dat er dit jaar met de eerste prijs vandoor gaat is Mysteryland 2022. Het festival bevindt zich op het oude Floriade terrein in Haarlemmermeer, vlak buiten Amsterdam. Ieder jaar wordt deze plek, bestaande uit beboste heuvels, rivieren en kleine meertjes, omgetoverd tot een waar sprookjeswalhalla. Het podium, dat er ieder jaar anders uitziet, had dit jaar de vorm van een enorm schip. Maar ook buiten deze blikvanger vind je op Mysteryland in ieder hoekje wel iets. Van een psychedelische kinderboerderij en talloze lichtinstallaties tot telefooncels waarin je daadwerkelijk kunt bellen, discobollen en natuurlijk fonteinen; het terrein van Mysteryland komt niets te kort aan aankleding.

Photo credit: Kamiel Scholten / Festileaks

2. Down the Rabbit Hole (8,9)

Dat Down The Rabbit Hole er mooi uit ziet, weten we inmiddels. Ieder jaar scoort het festival hoog op de categorie locatie, en in 2022 eindigt het als runner-up. Dat het terrein aan een groot meer ligt is natuurlijk al een enorm pluspunt. ’s Ochtends je kater eruit zwemmen en ’s avonds met je voetjes in het water genieten van prachtige acts terwijl de zon ondergaat. Maar ook dit jaar waren de Groene Heuvels weer in een gloednieuw jasje gestoken. Op de vele verschillende veldjes kwam je weer de meest unieke aankleding tegen. Van de nieuwe Bermuda, een enorm kunstwerk gemaakt door maar liefst 18 kunstenaars, tot een heuse achtbaan; in dit konijnenhol is niets te gek!

The Floor BKS 2022
Photo credit: Ian Geerts / Festileaks

3. Best Kept Secret (8,8)

Ook Best Kept Secret 2022 vond plaats op een compleet vernieuwd terrein, en dat loont! Ze gaan er namelijk vandoor met de bronzen medaille dit jaar. Het Brabantse festival vond als vertrouwd plaats op Safaripark de Beekse Bergen. En ook hier bood het meer in combinatie met prachtige zonsondergangen dé succesformule voor een geweldig terrein. Rondom dit meer is het natuurlijk heerlijk chillen op het strand, maar er waren ook genoeg schaduwplekjes in het bos te vinden. Zo kon je genieten van de beste dj’s vanuit ware hottubs, aanschuiven voor uitgebreide diners in de gloednieuwe Lodge, en tot diep in de nacht dansen bij The Floor.

Dauwpop publiek
Photo credit: Boy Janissen / Festileaks

4. Dauwpop (8,7)

Dauwpop 2022 weet dit jaar de vierde plek te bemachtigen in de lijst, en dat is zeker geen verrassing. Het terrein van het festival ademt namelijk één en al gezelligheid. Verstopt tussen de bossen van Hellendoorn, in Overijssel, bevindt zich een oase van gemoedelijkheid. Het festival is niet te groot en niet te klein, maar heeft precies zo’n ligging, aankleding en sfeer dat het de perfecte plek biedt om op een picknickkleedje en met een biertje in de hand te genieten van de start van het festivalseizoen.

Photo credit: Festileaks

5. Zwarte Cross (8,5)

Inmiddels is Zwarte Cross vaste prik in de Festival Awards wanneer het op locatie aankomt, want nog nooit was er een tekort aan aankleding, attracties en prikkels op het Achterhoekse festival. Natuurlijk zorgt de crossbaan al voor en 1-0 voorsprong voor Europa’s grootste crossfestijn, maar dat is niet het enige waar het evenement in uitblinkt. Ook dit jaar sprong het terrein in Lichtenvoorde weer uit zijn voegen van attracties. Zo waren er de gloednieuwe kroegenstraat, met café’s naar ieders smaak, en het Blagenparadijs, waar ook de allerkleinsten op het festival zich het hele weekend vermaakten. Gelukkig waren ook oude klassiekers er weer bij, zoals de talloze kermisattracties en humoristische bordjes.

Over de Festileaks Festival Awards

Door middel van rapportcijfers vroegen wij de festivalgangers op 200 festivals verspreid over heel Europa naar hun beoordeling in de zes belangrijkste categorieën van de festivalbeleving: line-up, randprogramma, sfeer, locatie, eten en drinken, en duurzaamheid. Festileaks biedt daarmee tegenwicht aan de industrieprijzen die door vakjury’s worden toegekend. In 2022 werden opnieuw de grootste festivals van Europa beoordeeld, zowel dicht bij huis (Pinkpop, Lowlands) als internationaal prestigieuze festivals als Tomorrowland, Mad Cool, Rock Werchter en Sziget.

Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2022

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 10-12 juni 2022
Tickets Niet meer beschikbaar.