Down the Rabbit Hole 2022 wint Festival Award voor ‘Beste Sfeer’

Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Festileaks maakt vandaag de winnaars van de Festileaks Festival Awards 2022 bekend. Voor deze publieksprijzen werden 200 Nederlandse en Europese festivals beoordeeld op zes categorieën van de festivalbeleving. Down the Rabbit Hole gaat er vandoor met de Festival Award 2022 voor ‘Beste Sfeer’.

Bekijk hier alle winnaars van de Festileaks Festival Awards 2022.

Een goede sfeer is natuurlijk essentieel voor elk festival. Maar hoe je die sfeer als organisatie bevordert is zo simpel nog niet. Deze vijf festivals hebben de formule duidelijk ontdekt en werden door het Festileaks-publiek beloond met zeer hoge rapportcijfers. Ongetwijfeld ook een beetje geholpen door de enorme knaldrang na twee festivalloze zomers.

Hotot
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

1. Down the Rabbit Hole (8,9)

Drie op een rij! Net als in 2018 en 2019 heeft Down The Rabbit Hole volgens jullie de beste sfeer van alle festivals. Toch is er sinds de vorige editie wel iets veranderd. In de Festivalpodcast werd al uitgebreid besproken hoe het publiek van het eerste uur aangevuld is met héél véél debuterende festivalgangers. Er komen nog altijd veel mensen voor de muziek, maar misschien nog wel meer om te dansen en een leuke tijd te hebben met hun vrienden. Het maakt dan niet eens zo veel uit welke artiest er speelt, want het veld gaat sowieso los. Of dat nu bij Polo & Pan is om half 4 ’s middags of bij headliners Disclosure en Gorillaz.

Iets anders dan eerdere jaren dus, maar wel enorm vrolijk. Het sprookjesbos van de Groene Heuvels ligt er nog altijd prachtig bij, ook als het weer even niet meezit. De donderdagavond – zonder programmering maar toch altijd al bijzonder druk – leed aan hevige regenval, maar onder elke partytent en in elk toiletblok was het één groot feest. Bovendien stelde het legendarische sunset slot aan het meer van de Hotot ook dit jaar niet teleur met Haim, The Smile en Erykah Badu. De euforie was uiteindelijk helemaal compleet bij afsluiter The War on Drugs. Het Festileaks-publiek kan er duidelijk geen genoeg van krijgen

Photo: Samuel van der Lee / Festileaks

2. Jera On Air (8,8)

Zoals veel festivals deze zomer werd Jera On Air 2022 geteisterd door extreem weer. Hoewel het weekend begon met een zonnige dertig graden, werd het festival in Ysselsteyn donderdagavond zelfs even stilgelegd vanwege de hevige regenval. Toch was de sfeer duidelijk fantastisch. Hoewel het punk-, hardcore- en metalcore-evenement nog geen 10.000 bezoekers heeft, zorgt de enigszins niche line-up voor een erg internationaal publiek. Van heinde en verre komen de mensen om in Limburg een geweldig weekend te hebben. En hoogtepunten waren er dit jaar in overvloed, met name tijdens Frank Carter & The Rattlesnakes. Een circlepit waar je stappenteller van op hol slaat bijvoorbeeld: deze ging door tot helemaal buiten de tent.

Dauwpop publiek
Photo: Boy Janissen / Festileaks

3. Dauwpop (8,7)

Traditioneel is Dauwpop één van de eerste festivals in het voorjaar. Dat betekent dat het festival in Hellendoorn na twee coronajaren voor veel bezoekers het eerste was in hele lange tijd. En die knaldrang kwam er goed uit. Voor het eerst duurde Dauwpop twee dagen, dus was er ook voor het eerst een festivalnacht. Hoewel het terrein ’s nachts gesloten was, kon je op de camping wel terecht voor een drankje in de ultiem gezellige campingbar. Uit ons verslag: “Ondanks dat de aanwezige beveiligers verwoede pogingen doen om iedereen met beide voetjes op de grond te houden, wordt er uiteindelijk fanatiek op de tafels gedanst.”

Overdag gingen de voetjes ook snel van de vloer. Bij de extravagante elektropop van Confidence Man bijvoorbeeld, of in de spontane moshpit bij Goldband, die op Dauwpop hun zomerse zegetocht begonnen. Of gewoon op de 90’s en 00’s hitjes in de Partypit, een enorme zandkuil omgeven door kunstzinnige stellages. Het waren twee hemelse dagen in Hellendoorn.

Photo: Tim Vernimmen / Festileaks

4. Graspop (8,6)

Metalfestivals zijn eigenlijk enorm gezellig. Al die metalheads in hun zwarte kleren lijken misschien intimiderend, maar onder de donkere kostuums schuilt vaak een heel zachtaardig persoon. Verzamel duizenden van deze vrolijke headbangers op de grootste metalmeeting van de Benelux en je hebt gegarandeerd sfeer. Graspop Metal Meeting 2022 werd gekenmerkt door hevige hitte – niet ideaal in combinatie met zware laarzen en leren jacks – maar ook dat mocht de pret niet drukken. Met een enorme line-up vol headliners viel er veel te genieten in Dessel. Als vanouds werd er weer volop gemosht, gegrunt en gecrowdsurft bij acts als Korn, Deftones, Iron Maiden en Volbeat.

bks 2022 muziekgieterij
Photo: Ben Houdijk / Best Kept Secret Festival

5. Best Kept Secret (8,4)

Tijdens de coronajaren gooide Best Kept Secret het roer helemaal om. Voortaan zou het festival niet meer alleen inzetten op muziek, maar juist ook op beleving. Kleinere headliners en minder optredens waren het gevolg, maar daartegenover stonden vernieuwde food- en cultuur-programma’s met films, kunst en nog veel meer. Volgens festivalbaas Maurits Westerik is het festival daardoor een veel socialer evenement geworden. Het kwam de sfeer zeker ten goede. Drie dagen lang volgden de mooiste momenten elkaar op, en met name het vernieuwde nachtprogramma viel goed in de smaak. Op The Floor – gehost door DJ St. Paul – was het de hele nacht feest. Het experiment van Best Kept Secret is meer dan geslaagd.

Over de Festileaks Festival Awards

Door middel van rapportcijfers vroegen wij de festivalgangers op 200 festivals verspreid over heel Europa naar hun beoordeling in de zes belangrijkste categorieën van de festivalbeleving: line-up, randprogramma, sfeer, locatie, eten en drinken, en duurzaamheid. Festileaks biedt daarmee tegenwicht aan de industrieprijzen die door vakjury’s worden toegekend. In 2022 werden opnieuw de grootste festivals van Europa beoordeeld, zowel dicht bij huis (Pinkpop, Lowlands) als internationaal prestigieuze festivals als Tomorrowland, Mad Cool, Rock Werchter en Sziget.

Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2022

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 10-12 juni 2022
Tickets Niet meer beschikbaar.