Sea Shepherd op Hellfest 2022: Badass imago zeeschavuiten past bij metalfestival

Photo: Ian Geerts / Festileaks

Wie één dag rondloopt op de weide in Clisson moet iets opvallen; het hoge aantal Sea Sherpherd-shirts op Hellfest 2022. Of petjes, armbanden, buttons en telefoonhoesjes van de vrijwilligersorganisatie. Maar niet alleen de bezoekers van het festival steunen de beschermers van de zee. Onder andere Gojira, Heaven Shall Burn en Sepultura staan op het Franse metalfestival in Clisson zij aan zij met Sea Shepherd. Wij gingen met ze in gesprek!

Sea Shepherd heeft één doel, het wilde leven in de oceanen beschermen en conserveren. Zonder compromissen. Sinds de oprichting door Captain Paul Watson in 1977 is Sea Shepherd uitgegroeid tot een wereldwijde Conservation Society met onafhankelijke chapters in meer dan 20 landen. In samenwerking met elkaar en overheden sporen ze illegale of niet gerapporteerde vispraktijken op waardoor marine wildlife van alle soorten wordt beschermd. En dat kan er soms hard aan toegaan. Een imago wat blijkbaar spreekt tot de metalhead, ook op Hellfest 2022.

Sea Shepherd, Hellfest en Metal

Op de hoek van Hell City vind je Sea Shepherd France, naast Harley Davidson en een tattootent. Het is de zevende keer sinds 2013 dat de conservatiegemeenschap zichtbaar is op het Franse metalfestival. Waar zij van een klein plekje in een tent zijn gegroeid naar een prominente plek voor de ingang naar het terrein, heeft hun invloed zich duidelijk verspreid over de weide en op de podia. Er lijkt veel steun voor het doel van Sea Shepherd, afgaand op de vele shirts en petjes, tot aan de vermelding op de basdrumvellen van Heaven Shall Burn. Wij zijn niet de enige dit het is opgevallen, ook Sea Shepherd France ziet het: ‘…we hebben enorme, enorme steun hier, wat geweldig is. We zien veel Jolly Roger (de naam van het welbekende logo van Sea Shepherd, red.) t-shirts in het publiek en als we ‘s avonds naar de concerten gaan, zien we allemaal Jolly Rogers. Het is echt leuk om dat te zien’.

Photo: Ian Geerts / Festileaks

Sea Shepherd en Hellfest is een goede combinatie. Het is ruig, een tandje rebels en gevuld met schedels. Een voor de hand liggende samenwerking, ook volgens Sea Shepherd France: ‘Sea Shepherd heeft een soort badass imago, dat zeer goed matcht met Hellfest. En, ze [organisatie Hellfest] wilden een milieu-organisatie hebben op Hellfest. Aangezien we veel steun hebben van metalmuziek, rock-en-rollmuziek, maakt het dan dat we hier zijn’.

Maar niet iedereen begrijpt helemaal waarom Sea Shepherd op Hellfest staat, legt onze contactpersoon uit: ‘Sommige mensen denken: ‘wat doet Sea Shepherd hier? We hebben hier niet eens een oceaan!’. Dus het is fijn om hier te zijn om mensen eraan te herinneren dat we een band met de oceaan hebben, waar we ook zijn op aarde’. Een impact die het sterke logo van Sea Shepherd heeft op de metalfestivalbezoeker. Maar op Hellfest word je niet alleen in Hell City met je neus op de feiten gedrukt, ook op de podia: ‘… muziek is een fantastische manier om over milieuzaken te praten. Al met één T-shirt kunnen mensen de Jolly Roger laten zien en praten over onze missie en de oceaan. Dat is geweldig’.

Photo: Ian Geerts / Festileaks

Flying Wales

Sea Shepherd wordt in die zin ook sterk gesteund door verschillende metal- en rockartiesten, ook op Hellfest 2022: ‘We hadden de zanger van Sepultura – Derrick Green – hier, hij bezocht de stand en nam twee t-shirts mee. Hij droeg een van de t-shirts, die wij hem hebben gegeven, tijdens het concert’. Daarentegen komen bands en artiesten ook langs om te buurten en te laten zien wat ze met andere Sea Shepherd chapters doen of gedaan hebben: ‘…ze laten een aantal video’s zien omdat ze een videoclip hebben gemaakt met Sea Shepherd. Dus, soms komen ze ons gewoon opzoeken om ons te ontmoeten en met ons te praten aan de stand, wat echt, echt leuk is. En soms is het gewoon, je weet wel, wat foto’s van de concerten en dan dragen ze de t-shirts en dat vinden we achteraf’.

De headliners van tegenwoordig, als Aerosmith en Red Hot Chili Peppers, maar ook de headliners van morgen als Gojira en Architects steunen het doel openbaar. Een gedeeld gevoel voor bezorgdheid om het milieu is hetgeen dat ze vebindt, aldus Sea Shepherd. Eén band is op Hellfest 2022 speciaal verbonden met Sea Shepherd France, evenals met de duizenden Fransen op de weide: Gojira. In hun recentste werk ‘Amazonia’ wijst frontman Joe Duplantier de luisteraar op de ernst en de gevolgen van het ontbossen van het Amazonegebied, maar zijn liefde voor de oceaan zal nooit verdwijnen: “Ze – Gojira – steunen ons al heel lang. Dus dat gaat nog steeds door. En Gojira heeft een enorme zorg voor het milieu, voor de oceaan, maar ook voor het bos. Ze hebben een ethiek en natuurlijk zijn ze Frans. Dus we hebben duidelijk een speciale relatie met hen.”

Na twee weekenden Hellfest 2022 verzamelt Sea Shepherd al hun activiteiten op het metalfestival en post het op haar sociale media. Wil je ook iets doen voor marine conservatie? Check dan hier de website van Sea Shepherd. En hey, die Jolly Roger shirts zijn gewoon retegaaf. Kopen!

Wat vond jij van Hellfest 2022?

Geef je mening voor het Festivalrapport van Hellfest 2022! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorieën van de festivalbeleving.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Locatie
Eten & Drinken
Duurzaamheid

Hellfest Logo

Hellfest 2023

Locatie
Frankrijk
Clisson, Frankrijk
Datum 16-18 juni 2023
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen