Kijk terug: The National op Primavera Sound 2022

The National
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

In 2019 sleepten deze Amerikaanse indie-grootheden de titel van Festivalact van het jaar al binnen, maar in 2022 stonden ze weer op menig festivalweide. De heren van The National speelden namelijk de podia van o.a. Primavera Sound, Live Is Live en All Points East helemaal plat. Met nieuw materiaal per show verrasten zij zelfs hun #1 fans. We nemen je mee naar het memorabele optreden van The National op Primavera Sound.

Op zaterdag 3 juni 2022 stond The National op het Estrella Damn podium in Barcelona. Daar gaven ze – geprogrammeerd tussen Beck en The Strokes – een headlinershow weg die nog lang in het geheugen van de festivalbezoekers zal blijven hangen. Echte publieksfavorieten, nieuwe nummers en afsluiten met een gouden randje.

Festileaks is weer op zoek naar de beste festivalacts van het jaar.
Het publiek bepaalt de top 100!
Breng je stem uit en selecteer jouw top 10 festivalacts van 2023!

Bekijk The National op Primavera Sound 2022

The National op Primavera Sound

Uitmuntende setlist

“Ola, What’s up, So Nice To See You. How’s It Going? Missed You So Much” zijn de eerste woorden waarmee Matt Berninger het publiek aanspreekt. Daarna wordt volmondig ‘Don’t Swallow The Cap’ in gezet. Eigenlijk komen alle grootste hits van de afgelopen 20 jaar in deze show aan de orde. ‘Bloodbuzz Ohio’, ‘I Need My Girl’ en ‘Slow Show’ worden strak de menigte ingespeeld.

Je beseft tijdens een show als deze dat The National de klassiekers als ‘England’, ‘Fake Empire’ en ‘Mr. November’ live tot in de volmaaktheid beheerst. De nummers worden altijd strak opgebouwd, waarin de vaste tourmuzikanten Ben Lanz (trombone) en Kyle Resnick (trompet) op de voorgrond kunnen treden. Een geweldig samenspel van een stel doorgewinterde muzikanten.

Nieuwe – nog onuitgebrachte – tracks op Primavera Sound

The National heeft in ruim 20 jaar inmiddels 8 studioalbums uitgebracht. Berninger grapt dat hij afgelopen drie jaar sad en high is geweest. Maar ook de afgelopen drie jaar heeft de band niet stilgezeten. Halverwege de setlist worden rondom ‘Day I Die’ twee volledig nieuwe tracks gespeeld! ‘Grease in Your Hair (Birdie)’ en ‘Tropic Morning News (Haversham)’ maken hun debuut. Twee tracks die een nostalgische kant van de band oproepen, maar toch een frisse twist aan de show geven.

Later in het festivalseizoen brengt The National andere (nieuwe) tracks als ‘Ice Machines’ (Live Is Live), ‘Wasp Nest’, ‘This Isn’t Helping’ en ‘Weird Goodbyes’ (All Points East) in samenwerking met Bon Iver ten gehore. We kunnen niet wachten tot deze tracks ook echt worden uitgebracht als singles of zelfs als album.

BKS 2018
Foto: Kamiel Scholten (Best Kept Secret 2018)

Wachten op vuurwerk

Als je vaker naar The National bent geweest, is het vaak hopen op een van de volgende twee gebeurtenissen. Óf Matt Berninger springt het publiek in, óf ze sluiten af met ‘Vanderlyle Crybaby Geeks’. Helaas is deze laatste song van het album High Violet op Primavera Sound niet gespeeld. Toch wordt het publiek in Barcelona helemaal meegezogen in het optreden. Tot ver achterin de festivalweide zingen mensen nog uit volle borst mee. Wát een festivalact.

Beluister de Best Tracks van The National

Krijg je net als wij nooit genoeg van The National? Check dan zeker onze Best Tracks-lijst, met daarin de grootste National-klassiekers en de mooiste albumtracks. Is The National echt een van jouw favoriete festivalacts van 2022? Steun ze dan door jouw stem uit te brengen op de Festivalacts Top 100!

Primavera Sound Logo

Primavera Sound 2022

Locatie
Spanje
Barcelona, Spanje
Datum 1-12 juni 2022
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.