Primavera Sound 2022 wint Festival Award voor ‘Beste Line-up’

Nick Cave and The Bad Seeds op Primavera Sound 2022
Photo credit: Sergio Albert / Primavera Sound 2022

Festileaks maakt vandaag de winnaars van de Festileaks Festival Awards 2022 bekend. Voor deze publieksprijzen werden 200 Nederlandse en Europese festivals beoordeeld op zes categorieën van de festivalbeleving. Het Spaanse Primavera Sound gaat er vandoor met de Festival Award 2022 voor ‘Beste Line-up’.

Bekijk hier alle winnaars van de Festileaks Festival Awards 2022.

Post-corona pakten de meeste festivals uit met een breed scala aan headliners en een indrukwekkende undercard. De concurrentie voor de award van beste line-up was groot. Dit is de top 5.

Lorde @ Primavera Sound 2022
Photo: Sharon Lopez / Primavera Sound

1. Primavera Sound (8,4)

De gouden plak in de categorie ‘Beste Line-up’ is dit jaar voor de magistrale double bill van Primavera Sound 2022. Twee weekenden lang konden festivalgangers in Barcelona genieten van de grootste pop- en indie-artiesten. Van Dua Lipa’s grootste festivalshow tot dan toe en een headlinestatus-bevestigend optreden van Lorde naar een emotionele Nick Cave & the Bad Seeds en een epische set van Gorillaz. En natuurlijk Tame Impala, The National en The Strokes. O, en ook nog Tyler, the Creator, Megan Thee Stallion en Beck.

Toch noemen we daarmee pas een minuscuul gedeelte van de posters. Het zwaartepunt ligt namelijk in de namen die je in een kleiner lettertype op de affiche terug kan vinden. Met Fontaines D.C., Caribou, King Gizzard & the Lizard Wizard en Beach House doen we nog eens een greep uit de grote hoeveelheid relevante namen die dit jaar in Barcelona optraden. De gigantische berg aan toffe acts leverde vanzelfsprekend veel keuzestress op bij de festivalgangers met minstens net zoveel hoogtepunten (en nog eens hoogtepunten!). Wat een weelde. Na enkele jaren stilte slaat Primavera dit jaar terug met de beste line-up van de festivalzomer.

Photo credits: Samuel van der Lee / Festileaks

2. Jera on Air 2022 (8,2)

Vanuit Barcelona vliegen we door naar het minstens net zo gezellige Ysselsteyn. De festivalgangers op de weide van Jera On Air stemden namelijk massaal op hun favoriete festival in de categorie ‘Beste Line-up’. Jera pakte dit jaar groot uit met headliners Rise Against en The Offspring. Daarnaast was er een pre-party waarop de Zweedse rockband The Hives het festival mocht openen. Jera wist dit jaar alle grote en relevante vissen uit de rock, metal, punk en hardcore-vijver te vangen. Daarnaast boeit het festival ook met kleinere acts. Counterparts, Lionheart en bob vylan kregen op Jera minstens net zoveel liefde van het uitzinnige publiek als gerenommeerde groepen als Bad Religion, Stick to Your Guns en Bullet For My Valentine.

Voorspeld door het Festileaks Forum
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

3. DGTL (8,0)

Met een bronzen medaille voor DGTL is het podium van dit jaar compleet. Het Amsterdamse festival is het decor voor alles dat electronica ademt. Met KI/KI, Paul Kalkbrenner en dé festivalact van 2022 op de affiche werd DGTL een groot feest. Daarnaast pakte de organisatie uit met technolegende Marcel Dettmann, housepurist Octo Octa en koning van de dance Job Jobse. Voorafgaand aan het festival gaf DGTL aan er een onvergetelijke editie van te willen maken. Nou, dat is ze gelukt.

The National op Live is Live 2022
Photo credit: Debbie Spaan / Festileaks

4. Live Is Live (7,9)

Met het Belgische Live Is Live verwelkomen we de eerste nieuwkomer binnen de top 5. Het festival kende dit jaar de eerste editie in Zeebrugge en werd opgezet rondom headliners The National en Duran Duran. Volgens jullie deden ze dat niet onverdienstelijk. Naast de heerlijke fan-fave set van de headliner stonden er namelijk meer dan voldoende andere interessante acts op de affiche. Vooral de openingsdag valt op met namen als Wilco en dEUS voorafgaand aan The National. Duran Duran kreeg op de laatste dag versterking van onder andere ‘Relax, Take It Easy’-zanger Mika. Liefhebbers van Nederlandstalige-muziek konden op de zaterdag genieten van namen als Bazart, Anouk en BLØF . Live Is Live legt de lat hoog voor de tweede editie.

BoogieBall tijdens North Sea Jazz 2022 © Tim Vernimmen

5. North Sea Jazz (7,9)

Met North Sea Jazz sluiten we deze lijst met prachtige affiches af. Het Rotterdamse evenement pakte dit jaar uit met een mooie reeks van levende legendes, aangevuld met nieuwe sterren. Wat te denken van Diana Ross, Erykah Badu en Alicia Keys bijvoorbeeld? En daar krijg je dan nog namen als Michael Kiwanuka, Nile Rodgers & CHIC en Lianne La Havas bij. Er was zoveel te beleven in de verschillende zalen van Ahoy dat de hoogtepunten ontelbaar waren.

Over de Festileaks Festival Awards

Door middel van rapportcijfers vroegen wij de festivalgangers op 200 festivals verspreid over heel Europa naar hun beoordeling in de zes belangrijkste categorieën van de festivalbeleving: line-up, randprogramma, sfeer, locatie, eten en drinken, en duurzaamheid. Festileaks biedt daarmee tegenwicht aan de industrieprijzen die door vakjury’s worden toegekend. In 2022 werden opnieuw de grootste festivals van Europa beoordeeld, zowel dicht bij huis (Pinkpop, Lowlands) als internationaal prestigieuze festivals als Tomorrowland, Mad Cool, Rock Werchter en Sziget.

DGTL Logo

DGTL 2022

Locatie
Nederland
Amsterdam, Nederland
Datum 16-17 april 2022
Tickets Niet meer beschikbaar.

Over de auteur ✍️

Sam van Reenen

Trotse Head of News en muzikaal omnivoor. Voorliefde voor het hardere soort muziek, maar van alle markten thuis. Van Kendrick Lamar tot La Dispute en Deafheaven en van Sigur Rós naar Burial en Atmosphere. Vernoemde zijn hond naar de beste zangeres van Nederland en werkzaam als verpleegkundige. In de zomer steevast te vinden op Rock Werchter en Best Kept Secret.

Meer van Sam