Voorbeschouwing: Pearl Jam op Rock Werchter 2022

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

Pearl Jam sluit de eerste festivaldag van Rock Werchter 2022 af. Na twee festivalloze jaren waarin Pearl Jam in beide edities gestrikt was als headliner van het Belgische festival, zal het morgen eindelijk gaan gebeuren. Dit is wat we kunnen verwachten van Pearl Jam op Rock Werchter 2022:

”Nieuwe” muziek

Oké, echt nieuw kan je Gigaton van Pearl Jam niet noemen. Het album kwam zo’n kleine twee en een halfjaar geleden uit. Maar doordat we sinds de release vrijwel niet hebben kunnen genieten van livemuziek, wordt het voor velen toch de eerste keer dat we verschillende nummers van de laatste plaat vanaf de festivalweide mogen aanschouwen.

Een grote kanshebber is bijvoorbeeld “Dance of the Clairvoyants”. Het nummer werd in januari 2020 als eerste single van Gigaton gedropt en blijkt, met ruim 30 miljoen plays op Spotify, het populairste nummer van het album. Tijdens de poll van jullie favoriete Pearl Jam-nummers kwam ”Dance of the Clairvoyants” eveneens als winnaar van het album uit de bus. Waar we in ieder geval zeker van kunnen zijn is dat er muziek van de laatste plaat gespeeld gaat worden door Pearl Jam op Rock Werchter 2022.

Eddie Vedder leest een brief voor in het Nederlands

Zeker weten doen we nooit, maar de kans is aanwezig dat we Eddie Vedder weer Nederlands horen praten. De charismatische zanger las anderhalve week terug op Pinkpop 2022 een brief in onze taal voor. Het heeft toch altijd wat aandoenlijks om zo’n wereldster te zien ploeteren om de avond op deze manier ‘speciaal voor ons’ aan te laten voelen.

Dit is overig niet de eerste keer dat hij dit doet. Op Rock Werchter 2018 verklaarde hij in het Nederlands zijn liefde aan het festival. Dus bereid je maar vast voor op een Nederlands sprekende Eddie Vedder tijdens het optreden van Pearl Jam op Rock Werchter 2022.

Verschillende covers

Pearl Jam heeft op Rock Werchter 2022 twee uur lang de tijd gekregen om hun muziek ten gehore te brengen. Dat er hier en daar een nummer tussen zit van een andere band is iets waar we vanuit kunnen gaan. Het zou namelijk niet de eerste keer zijn dat Eddie Vedder en zijn bandleden muziek van andere bands en artiesten coveren. Zo werd op Pinkpop dit jaar ”Street Fighting Man” van The Rolling Stones gespeeld. Het was de eerste keer sinds maart 1994(!) dat de grungeband deze cover speelde. Ook kwamen ”Comfortably Numb” en ”Throw Your Hatred Down” voorbij op het Limburgse festival.

Uiteraard hebben de Amerikanen meer dan genoeg goede muziek uitgebracht om die twee uur te vullen. Echter vinden ze het kennelijk leuk genoeg om af en toe eens iets van een ander te spelen. En wees nou eerlijk, een volledige Werchter-weide ”I have become comfortably numb” horen meezingen, zorgt ook wel voor een kippenvelmomentje.

Photo: Femke Valks / Festileaks

Gewoon een ongelooflijk goed optreden

Hier kunnen we gewoon simpelweg niet omheen. Pearl Jam is niet voor niks al jaren lang één van de grootste bands in festivalland. In 2018 gaf de band het beste optreden van Rock Werchter. En ook op Pinkpop afgelopen maand, veroverde Pearl Jam een mooie tweede plek. Een optreden van Eddie Vedder staat garant voor één van de beste optredens van het weekend.

Als we even terug in de tijd gaan, zien we dat hun debuutalbum Ten werd in 1991 uitgebracht. Dat was direct een gigantisch succes. Dus ja, een band die al eerder bestond dan dat één derde van de headliners van Sziget geboren was, weet wel hoe ze een publiek in moeten pakken. En het publiek inpakken gaat Pearl Jam zeker doen op Rock Werchter 2022.

Rock Werchter Logo

Rock Werchter 2023

Locatie
België
Werchter, België
Datum 29 juni - 2 juli 2023
Tickets Kopen