Gregory Porter op North Sea Jazz 2022: Jazz houdt de schmaltz op afstand

Gregory Porter op North Sea Jazz 2022 © North Sea Jazz

Nu hij groot genoeg is voor de Ziggo Dome, zou je verwachten dat Gregory Porter live vooral op de menigte mikt. Maar zelfs de gladdere songs op zijn recentste plaat klonken live lekker jazzy, met dank aan een band vol vrolijke dwarsliggers.

Gregory Porter stond voor het eerst op North Sea Jazz in 2011, geprangd tussen twee DJ-sets op het bescheiden Tigrispodium. Elf jaar later mocht hij – ná Diana Ross – de Nile afsluiten, één van de twee stomend hete hallen waar North Sea Jazz de allergrootste namen neerplant. Hij deed dat in gloednieuwe kleren, want ‘that wonderful airline – it starts with a K‘ was zijn bagage kwijtgeraakt. Gelukkig had hij zijn onafscheidelijke hoofddeksel niet afgezet in het vliegtuig – hij begon het ooit te dragen om littekens te verbergen, maar inmiddels is het zijn handelsmerk geworden.

Openen deed Porter met de triomfantelijke ‘Revival Song’ van zijn recentste album All Rise. Die klinkt daar als een mix van soul, gospel en rhythm ’n blues, maar live kreeg het start-stopritme nog wat avontuurlijke fills mee van de drummer. Ook de pianist danste bij momenten vrolijk om de melodieën heen. Dat was toepasselijk op een jazzfestival, maar het leek het publiek niet meteen tot uitgelaten danspassen te inspireren, eerder integendeel. Misschien waren ze voor de ballads gekomen?

Die heeft de man in overvloed – hij bracht zelfs net een compilatie met de titel ‘Romance’ uit. Zanger-pianist Nat King Cole blijft daarbij een belangrijke inspiratie. Porter’s moeder had een stapel platen van Cole, en tot zijn vreugde ontwikkelde Gregory zelf ook zo’n mooie diepe bariton toen hij opgroeide. ‘If love is overrated, I love overrated’, zong hij gisteren – een statement dat alleen met de gebruinde boter van zijn stem verteerbaar is, maar zelfs zonder strijkersarrangement vlot wegslikte.

Op de camerabeelden was duidelijk te zien hoe Porter’s muziek mensen raakt. Er werd niet alleen veelvuldig geknuffeld en gezoend, maar er waren ook heel wat vochtige ogen en zelfs parelende tranen te zien. ‘The only thing we’re doing here tonight is loving on each other,‘ zei Porter tegen het einde aan, ‘we’re spreading love‘. Die missie was alvast geslaagd vanavond. Maar Porter heeft nog andere ambities.

Vloeibare geest

Dat bleek al uit zijn doorbraakhit ‘Liquid Spirit’, die al vrij vroeg weerklonk. Dat is ondanks de tekst geen handleiding voor het bevrijden van de Nederlandse rivieren uit hun betonnen oevers, maar een pleidooi voor vloeibare muziek dat door zijn band vanavond voortreffelijk werd opgevolgd. Telkens wanneer een saxofoonsolo een beetje klef begon te klinken of een arrangement de begane paden leek te kiezen, was er wel een bandlid dat muzikaal tegenspartelde. Ook de brave ‘Mister Holland’ bleek daardoor een veel swingender personage dan hij op het nieuwe album had geleken.

Als hij dat elan de komende jaren kan aanhouden, zou Porter een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het voortbestaan van doorleefde genres als jazz, soul en blues waarvoor hij in het onfortuinlijk getitelde ‘Musical Genocide’ zijn hart vasthoudt. Voor North Sea Jazz bleek hij gisteren alleszins een ideale headliner, die gevoelige snaren wist te raken zonder daarbij de jazz waarin zijn muziek wortelt te laten verwateren.

North Sea Jazz Logo

North Sea Jazz 2022

Locatie
Nederland
Rotterdam, Nederland
Datum 7-10 juli 2022
Line-up
Archie Shepp
Marion Rampal
Alune Wade
Tickets Niet meer beschikbaar.