Zwarte Cross komt met bioscoopfilm over geschiedenis van festival

Sjaak Böhmer / Zwarte Cross

Wat was het afgelopen weekend weer fijn thuiskomen bij de Zwarte Cross in Lichtenvoorde. Het was een editie vol hoogtepunten en gekkigheid. In de lange geschiedenis van de Cross is er veel gebeurd. De héle geschiedenis van het festival is de afgelopen 25 jaar op beeld vastgelegd en is binnenkort te bewonderen in een documentaire.

Twee documentairemakers doken bijna drie jaar lang in de wereld van de Zwarte Cross en de uitgebreide en bijzondere geschiedenis die het festival kent. De periode waarin de organisatie achter het evenement gevolgd werd, was er van een pieken en dalen. Zo ontstond er een mediastorm over delen van de aankleding van het festival. Daarnaast was er ook veel onzekerheid tijdens de coronapandemie. Vervolgens volgde de overname van de Zwarte Cross door een Engelse festivalmagnaat.

De beelden werden aangevuld met honderden uren aan uniek opnamemateriaal, dat gefilmd is door de vader van een van de oprichters. Deze schat aan materiaal werd gedigitaliseerd en verwerkt in Vaak B’uj te Bang. Het eindresultaat is een film waarin de jongensdroom van twee vrienden wordt belicht, over brullende motoren en gillende gitaren. Het afscheid van festivaldirectrice Tante Rikie en de liefde voor alles wat apart is.

Zwarte Cross op de rode loper

De documentaire zal voor het eerst te zien zijn in het Amsterdamse Tuschinski. De premiere is niet besloten en is toegankelijk voor iedereen die op tijd een kaartje kan bemachtigen.

Vaak B’uj te Bang gaat op 9 oktober in premiere in Tuschinski. Daarna is de film exclusief in 25 bioscopen van Pathé te zien. Vanaf 24 oktober is de docu ook op Videoland te vinden. Kaarten voor de premiere in Pathé Tuschinski zijn inmiddels verkrijgbaar.

Over de auteur ✍️

Sam van Reenen

Trotse Head of News en muzikaal omnivoor. Voorliefde voor het hardere soort muziek, maar van alle markten thuis. Van Kendrick Lamar tot La Dispute en Deafheaven en van Sigur Rós naar Burial en Atmosphere. Vernoemde zijn hond naar de beste zangeres van Nederland en werkzaam als verpleegkundige. In de zomer steevast te vinden op Rock Werchter en Best Kept Secret.

Meer van Sam