De 10 absolute hoogtepunten van Zwarte Cross 2022

Wat hebben we de Zwarte Cross gemist de afgelopen twee jaren. Gelukkig was het grootste dorpsfeest van Nederland weer helemaal terug deze zomer. Met veel muziek, het afscheid van Tante Rikie en gewoon heel veel gekkigheden. Dit waren de absolute hoogtepunten van de Zwarte Cross 2022, in willekeurige volgorde.

Zwarte Cross 2022 Dropkick Murphys
Photo: Ian Geerts / Festileaks

De secret show van Dropkick Murphys

Wie vrijdagmiddag toevallig in Café Harder was, stond een grote verrassing te wachten. Na een cryptische aankondiging verschenen headliners Dropkick Murphys op het mini-podium voor een dampende secret show. De kroeg barstte uit z’n voegen en het dak ging eraf. Lees verder.

Tante Rikie’s Grote Uitzwaaigala

Hét feest van de feestfabriek bevindt zich op de eerste avond in de Megatent. Tante Rikie’s Grote Uitzwaaigala beloofde een bonte avond te worden met alles waar Tante Rikie van houdt. Daar horen Dennie Christian, Gerard Joling en vlammen in ieder geval bij. Maar, het dak van de Megatent schiet er pas echt af als Jovink en de Voederbietels het podium bestormen. Na hun afscheidsshow op het hoofdpodium in 2017 keren ze terug naar de Cross om Tante Rikie’s Grote Uitzwaaigala af te sluiten. Lees verder.

Zwarte Cross 2022 Orgel Joke
Photo: Ian Geerts / Festileaks

Opstaan met Orgel Joke

Zelden is een festivaldag zo goed geopend als de zaterdag van Zwarte Cross 2022. Je moest er vroeg bij zijn, maar om 11 uur trad Orgel Joke aan in de Theaterweide voor een zinderende set. De levende legende zorgde voor een dampende dansvloer en een uitzinnig publiek. Lees verder.

Het Blagenparadijs

De Zwarte Cross is een paradijs voor kinderen. Het festival verwelkomt sowieso bezoekers van alle leeftijden, maar zorgt er met een reeks initiatieven voor dat specifiek de festivalgangers van de toekomst zich geen moment vervelen of niet op hun gemak voelen. Het grootste wapenfeit komt in de vorm van het Blagenparadijs. Dat is een deel van het terrein dat is gereserveerd voor kinderen. Volwassenen zijn er in principe niet welkom, tenzij ze een kind begeleiden. Alcohol is ook uit den boze in dit deel. Het Blagenparadijs is eigenlijk een festival in een festival, helemaal ingericht voor blagen (da’s Achterhoeks voor kids). Lees verder.

Photo: Festileaks

De nieuwe Kroegenstraat

Spiksplinternieuw op de Zwarte Cross 2022: de Kroegenstraat. Natuurlijk zijn Gaycafé De Kast en Stamcafé De Schans al langer iconische plekken op het festivalterrein, maar dit jaar staan ze samen met vier andere cafés gezellig naast elkaar. Het vernieuwde Café Harder! is er voor al je rock & roll behoeften, inclusief intieme optredens van Beachdog en bovenstaande Dropkick Murphys. Het nieuwe Speciaalbierencafé is dé plek voor bierliefhebbers, en het Nachtkastje van EasyToys heeft workshops, lezingen, spelletjes en meer gericht op het doorbreken van seks-taboes. De hele straat ontdek je het best met de Grote Zwarte Cross 2022 Kroegentocht.

Suzan & Freek & Snelle

Wat is er beter dan een live collab van Snelle en Suzan & Freek? Precies, twee keer een live collab van Snelle en Suzan & Freek. De twee klommen (respectievelijk op vrijdag en op zaterdag) bij elkaar op het podium om hun megahit ‘De Overkant’ te vertolken. Wel zo fijn voor dagbezoekers met FOMO en daarnaast kun je sowieso niet genoeg krijgen van deze massale singalong.

Photo: Ian Geerts / Festileaks

Creatieve crossers

What’s in a name: Zwarte Cross 2022 heeft natuurlijk een flinke crossbaan op het terrein. Naast de wereldtop van de motorcross rijden er ook bijzondere wagens en zelfs kinderen rond. In de zwaargewichtklasse rijden enorme (vracht)wagens de baan op, allemaal met een eigen thema. Zo is er een junglewagen vol apen, als knipoog naar het apenpokkenvirus. Maar de grootste knaller in deze klasse is er in de vorm van een prachtige rijdende villa. Opeens gaat het dak er – letterlijk – vanaf en worden diverse inzittenden de lucht in getild. Ondertussen wordt natuurlijk keihard ‘Kom Van Dat Dak Af’ gedraaid én meegezongen. Lees verder.

Maan bij De Jeugd van Tegenwoordig

Met de halve Nederlandse muziekwereld op één line-up kun je op de Zwarte Cross aardig wat gastoptredens verwachten. Toch stond Maan niet op het programma dit weekend, dus extra onverwacht dat de zangeres ineens het podium beklimt tijdens De Jeugd Van Tegenwoordig. Natuurlijk spelen ze nieuwe single ‘Naar de maan’, die slechts twee weken geleden uitkwam.

Photo: Joëlle van Wissen / Festileaks

Het festivalterrein zelf

De beste manier om de Zwarte Cross te beleven is je programmaboekje weg te gooien en gewoon maar rondjes te lopen over het festival. Buiten de muzikale optredens zijn er zoveel verrassende dingen die je hier kunt doen. En overal waar je komt, merk je meteen dat er goed nagedacht is over hoe het terrein eruit ziet. Stages als de Reggaeweide, de Bayou en de Dansvloer hebben een geheel eigen look die precies past bij de spelende artiesten. Bovendien zijn er de iconische bordjes die je overal ziet hangen. En zelfs de camping verveelt nooit, want hier doen de festivalgangers zelf hun creatieve bijdrage met fantastische wagens en caravans. Enige nadeel: al dat stof overal, waardoor je na drie dagen als een mijnwerker de Cross verlaat.

DJ Paul Elstak

De ideale afsluiting van het festival vindt zondagavond plaats in de Megatent. Als 90’s-legende DJ Paul Elstak optreedt stijgt de temperatuur binnen naar niveau tropisch regenwoud, met het publiek als doldwaze oerwouddieren. Alles wordt uit volle borst meegeschreeuwd, en op een gegeven moment vliegen er letterlijk motoren over het podium heen. Één groot spektakel.

Zwarte Cross Logo

Zwarte Cross 2022

Locatie
Nederland
Lichtenvoorde, Nederland
Datum 14-17 juli 2022
Line-up
Kensington
Krezip
Dropkick Murphys
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.