Lokerse Feesten 2022: het kleinste grote festival van België wordt groter

Bazart - Lowlands 2018
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

De Lokerse Feesten is het grootste kleine festival van België. Of het kleinste grote festival. Zeker de laatste jaren kreeg het festival steeds legendarischere legendes en superdere sterren over de kasseien vloer. Neil Young in Lokeren? Waarom niet. The Prodigy op een parking in het Waasland? Kan gewoon. En reken er maar op dat Lokeren in een XXL jaar als 2022 ging voor een royal flush van grote gevestigde waarden.

Zweedse knusheid

Kings of Leon, Snow Patrol, Kraftwerk, Judas Priest, Black Eyed Peas. Geen dag gaat voorbij deze editie of er staat wel een band die eerder al festivals als Rock Werchter of Pukkelpop topte. En dat is eigenlijk nogal opvallend als je het festivalterrein zelf bekijkt. Het mag dan wel de Grote Kaai heten, in werkelijkheid straalt het terrein vooral charme en knusheid uit.

Alsof een Zweedse architect zich ermee gemoeid heeft, wordt elke vierkante meter optimaal benut. Alles heeft er een plek: Wine and Bubble Bar, VIP-gedeelte, merch stand, DJ-booth (die tussen de acts door sfeer in de menigte pompt) en een nevelkanon die in deze hitte als halve headliner onthaald werd. Dat, en de traditionele paardenlookworsten, want dat lust een Lokeraar wel. De köttbular blijft in Zweden.

De Clouseau van nu

Maar die lineup dus. Je kan zeggen dat de meeste headliners over hun commerciële hoogtepunt zijn (Kings of Leon staat hier dan ook vanwege een tegenvallende Sportpaleis verkoop), maar alles bij elkaar zet de Lokerse Feesten 2022 weer een grote stap.

En die enkele headliners die niet uit de VS, het VK of Duitsland komen, maar gewoon uit eigen land? Die moeten van goede huize komen. Brussel bijvoorbeeld. Zwangere Guy kreeg de eer om de eerste dag op zijn eigen manier af te sluiten. Of beter: af te breken. Hard en direct. Recht op doel. Op de voorlaatste dag komt Clouseau tonen waarom zij de grootste Belgische popband waren in de 90’s en de 00’s. Maar voor het zover is, kon de ‘Clouseau van nu’ eerst eens tonen hoeveel karaat goud ze waard zijn. En wij waren erbij.

Denk maar niet aan morgen

Bazart is nog altijd hot. En dat was niet alleen te zien aan het veel te ver geopende XL hemd van zanger Mathieu Terryn. Een plein vol jonge, veelal vrouwelijke, fans die niet alleen de hits maar ook de minder bekende albumtracks meelippen. De band is ook letterlijk groter geworden, dankzij de toevoeging van o.a. drummer Mario Goossens (Triggerfinger) en Tom Coghe (Goose).

Op die manier beleeft Bazart een soort tweede adem die ervoor zorgt dat niet alleen ‘Chaos’, ‘Grip (Omarm Me)’ en evergold ‘Goud’ voor uitzinnigheid zorgden. Nieuwe hits zoals ‘Anders’ en ‘Denk Maar Niet Aan Morgen’ mochten de feestelijkheden zelfs openen en afsluiten. Het geeft zo’n headlineshow nog meer body dan in 2017, toen ze hier het headlinerschap nog deelden met Oscar and The Wolf.

Big dreams

Bazart als hoofdact van pakweg de Lokerse Feesten in 2025 is hiermee ook weer verzegeld. Al zien we het blackwave., de band die nu voor hen stond, ook wel doen. De circle pits, het goed gevulde plein, de strakke show (blazers!) en feestelijk onthaalde hitjes zijn mooie voorbodes. De regel “I don’t want to get over you” uit hitje ‘Elusive’ werd collectief meegebruld aan het einde van de set. Lief. En we hoeven ze niet lang te missen, want tijdens de laatste seconden van de show werd hun tweede album aangekondigd, dat uitkomt op 9 september. BIG Dreams, het is ze gegund.

Hoewel niet helemaal uitverkocht (dat zijn de Lokerse Feesten bijna nooit), mogen de Lokernaren stilaan uitkijken naar een positieve eindbalans en een vette editie. En dat ligt niet alleen aan de paardenlookworsten. Zelden zie je op een tijdspanne van 10 dagen zoveel grote namen in zo’n kleine, knusse stadssetting. En dat maakt de Lokerse Feesten een bijzonder festival in een festivalland waarin alles groter en groter wordt.

Lokerse Feesten Logo

Lokerse Feesten 2022

Locatie
België
Lokeren, België
Datum 5-14 augustus 2022
Line-up
Bazart
Judas Priest
Bad Religion
Tickets Niet meer beschikbaar.